Ik heb long covid. Long zoals in langdurig, niet van het orgaan. Long zoals 15 maanden nadat ik besmet raakte met corona. Nog elke week moet ik uitleggen wat er mis is met mij. Nog elke week stoot ik op onbegrip, meestal uit onwetendheid. Ik schreef dit boek omdat het nodig is. Omdat het moet.
Want wat doet dat met een mens, langdurige covid? En met zijn omgeving? Tegen welke muren loop je en op welke vooroordelen bots je? Met welke vragen sta je op en ga je ook weer slapen als je een aandoening hebt, die je leven volledig beheerst? Die je leven op pauze zet. En welke vragen kunnen wetenschappers beantwoorden en wat onderzoeken ze nog?
Ik neem u in tien delen mee in een week van mijn leven: die van 20 tem 26 maart 2023. Daarin probeer ik te schetsen wat het is om constant te vechten tegen een onbekende vijand. Daarbovenop laat ik enkele wetenschappers aan het woord over de vragen die mij en andere patiënten bezighouden. En we hebben veel vragen. Wetenschappers als Elisabeth De Waele (UZ Brussel en VUB) en Katrien Skorobogatov (UAntwerp en UPC Duffel) krijgen een heel deel in mijn boek om daar antwoord op te geven. En dat is nodig. Want ons leven lijkt wel een zware bergrit in de Tour. Mijn rit met long covid is er in elk geval eentje die snel bergaf ging. En maar heel traag en moeizaam weer bergop.