Samenvatting
Veel mensen worden geconfronteerd met een chronische ziekte, waarbij uitputting en pijn belangrijke symptomen zijn. Chronisch ziek zijn, is niet gemakkelijk. De ziekte is meestal niet zichtbaar, ze blijft duren en er is weinig begrijpbare informatie over te vinden.
Hoe leg je aan een kind uit waarom je zo veel moe bent, waarom je weinig kan verdragen en welke invloed de ziekte heeft op jou en jouw gezin?
De uitleg op kindermaat over dit soort ziektes én de mogelijke gevolgen, maken deze ziektes herkenbaar en bespreekbaar voor ouder en kind.
Over de auteur
Kolma werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met chronische uitputting en pijn. Na een jarenlange zoektocht, vond zij een dokter die haar ernstig nam. Deze dokter diagnostiseerde haar met chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. Therapieën bleken onvoldoende te werken, waardoor de zoektocht nog niet ten einde was. Vele jaren later werden hypogammaglobulinemie en bijnieruitputting vastgesteld. Nu nog, blijft haar zoektocht verdergaan.
Uit haar eigen ervaring en door contact met anderen in soortgelijke situaties, besefte Kolma, dat er nood was aan eenvoudige uitleg over dergelijke chronische ziektes. Ze heeft dit boekje geschreven, als ondersteuning voor lotgenoten, bij de uitleg van hun ziekte.
Uit het boek
Altijd erg moe
(Komt voor bij Chronisch VermoeidheidsSyndroom en Myalgische Encephalomyelitis)
Jouw mama is moe, ook al heeft ze goed geslapen.
Zelfs na een hele dag rust, blijf jouw mama moe. Ze voelt zich nooit goed uitgeslapen en alles kost haar moeite.
Dat kan komen doordat:
- er iets mis is met jouw mama’s soldaatjes (ME);
- jouw mama een ziekte heeft die haar zo moe maakt.
Als haar soldaatjes in orde zijn en als jouw mama geen andere ziekte heeft, weet niemand waarom ze zo veel en zo lang moe is (CVS).
HOE KAN JE DEZE ZIEKTE HERKENNEN?
- Jouw mama is altijd erg moe.
- Jouw mama wordt misselijk of moet zelfs overgeven, als ze te veel doet.
- Jouw mama heeft niet alleen last als ze te veel heeft gedaan, maar ook lang daarna.
Met een bloedtest, slaaptest of inspanningstest kan de dokter uitzoeken, hoe hij jouw mama kan helpen.
Bekijk de auteursblog.