Van Freud tot Omega-3

Een revolutionaire aanpak van depressie, ADHD, chronische vermoeidheid en chronische pijnen

Auteur: Maes, Michael (Prof. Dr.)
Uitgever: Standaard
ISBN: 9002214812 / 9789002214813
Jaar: 2005
Pagina’s: 240

Meer info

 

Depressie, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, ADHD en burn-out zijn dé ziekten van de 21e eeuw. De klassieke geneeskunde heeft er geen antwoord op en beperkt zich ertoe de symptomen te bestrijden met anti-depressiva en Ritaline.

De Belgische neuropsychiater Prof. Dr. Michael Maes, verbonden aan de universiteit van Maastricht en aan de Vanderbilt University in Nashville, doet al langer dan dertig jaar onderzoek naar de oorzaken van deze ‘beschavingsziekten’. In 1996 bewees hij als eerste dat meer dan de helft van de depressieve patiënten een tekort had aan omega-3 vetzuren.

In zijn poliklinieken MCare4U in Hasselt, Lier en Gent behaalt hij met zijn moleculaire psychiatrie verbluffende resultaten door een combinatie van klassieke medicatie, visoliesupplementen, antioxidanten en biofeedback.

In ‘Van Freud tot omega-3’ vertelt hij het verhaal van zijn zoektocht naar de kern van onze welvaartziekten. Hij legt uit waarom de klassieke psychiatrie niet werkt en zet in tal van casestudy’s uiteen hoe hij patiënten die jarenlang ziek waren, met succes behandelt.

 

3 reacties

  1. "Visolie is beter dan Freud"

    De Gazet van Antwerpen: 21 juni 2005

    Psychiater Michael Maes lanceert tegendraadse behandeling van depressie, ADHD en CVS.

    "Mijn boodschap is louter positief, want ik reik oplossingen aan voor de epidemie van psychische welvaartsziekten, depressies, ADHD, chronische vermoeidheid, chronische pijn… Wie kan daartegen zijn?" Aldus professor Michael Maes, die zopas een boek heeft gepubliceerd waarin hij een zeer verrassende remedie opdient. Visolie en supplementen!

    De Vlaamse neuropsychiater Michael Maes is verbonden aan de universiteit van Maastricht en de Vanderbilt University van Cleveland (VS), waar hij zijn visie op het ontstaan van psychische aandoeningen heeft ontwikkeld. Sinds enkele jaren brengt hij zijn theorieën in de praktijk in poliklinieken in Wilrijk, Hasselt en Gent. "Ik ben mijn carrière begonnen met het voorschrijven van antidepressiva en psychofarmaca. Maar omdat ik nauwelijks resultaten zag, ben ik verder gaan zoeken. Zo heb ik de moleculaire psychiatrie ontdekt, die de oorzaken van ziekten situeert in de biologie van het lichaam, op het niveau van de cellen".

    U wordt in de hoek van de alternatieve geneeskunde gestopt.

    Het heeft daar niets mee te maken, want moleculaire psychiatrie is gebaseerd op harde feiten. Uit tal van studies blijkt dat depressiepatiënten zeer weinig omega-3-vetzuren in hun bloed hebben. Daar is geen discussie meer over.

    Volgens u hebben psychische aandoeningen een biologische oorsprong. Maar wat dan met de psychoanalyse van Sigmund Freud, die zegt dat ze veroorzaakt zijn door trauma’s in de jeugd en seksuele frustraties?

    Psychoanalyse is louter gebaseerd op bedrog en hersenspinsels, het is rampzalig dat ze nog altijd wordt toegepast. De verhalen van Freud over het succes van zijn methode zijn vervalst, hij heeft in werkelijkheid geen patiënten genezen. Psychoanalyse kan niemand echt helpen. Integendeel, als je iemand met een lichamelijke ziekte jarenlang in zijn gevoelens laat ploeteren, wordt hij er alleen maar zieker van. En armer.

  2. Bron: Gazet van Antwerpen
    Datum :
    15/06/2005

    Titel : Psychiater linkt depressie, ADHD en CVS aan verkeerde voeding
    Vlaams neuropsychiater Michael Maes heeft een boek uit -"Van Freud tot Omega-3"- waarin hij het verband legt tussen westerse voedingsgewoonten en "beschavingsziekten" als depressie, ADHD en chronische vermoeidheid (CVS).
    Maes, die verbonden is aan de universiteit van Maastricht en de Vanderbilt University in Nashville, tracht in zijn boek aan te tonen dat verkeerd eten leidt tot de ontwikkeling van deze aandoeningen.
    Volgens hem is een verstoord evenwicht tussen de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 in de hersenen en het bloed één van de belangrijkste en dieperliggende oorzaken van de hedendaagse ziekten. Het verstoorde evenwicht brengt volgens hem een waterval van stoornissen in het serotoninesysteem en het immuunsysteem op gang, waardoor mensen in een vicieuze cirkel raken die enkel maar kan onderbroken worden door "een totaalaanpak".
    Hij pleit in zijn boek ook voor een nieuwe vorm van psychiatrie, waarin ruimte is voor een totaalaanpak en de voeding een belangrijke rol speelt. Volgens hem is de psychiatrie op een keerpunt gekomen en gaat ze nu veel verder dan de behandeling met antidepressiva en psychotherapie.
    In 1996 bewees professor Michael Maes als eerste dat meer dan de helft van de depressielijders een tekort aan omega-3 vetzuren hadden.
    Vijftien procent van de westerse bevolking kampt met depressie, 7 % van de kinderen heeft ADHD en 3 % lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Met daarbij opgeteld het aantal mensen dat lijdt aan chronische pijn, stress, burn-out en angststoornissen, gaat het over ongeveer 40 % van de bevolking.
  3. Ik las ook het boek " Van Freud tot Omega 3"

    Ik ben wel een kritische lezer en ben hoewel alles heel overtuigend klinkt mijn licht toch ook eens elders gaan opsteken.

    Toen ik het boek las had ik al 3x een kuur van drie maand met hoge dosis omega 3 achter de rug zonder dat ik er baat bij had.

    Bij mijn zoektocht kwam ik verschillende zaken tegen die mij de wenkbrouwen deden fronsen.

    _ Bij de start heel dure onderzoeken waarbij altijd wel iets gevonden wordt.

    _ behandeling met omega 3 maar daarnaast ook een heel gamma van voedingssupplementen welke weeral een grote aanslag op de geldbeugel zijn.

    _ weinig tot geen betrouwbare informatie van mensen die hier duidelijk en blijvend beter door werden.

    _ Bij intikken van de naam kwam ik regelmatig terecht bij sites van firma’s die de door hem aanbevolen producten in productie hebben. Hij neemt daar dan een plaats in in het hogere kader????

    Volgens mij kan je door een uitgebreid bloedonderzoek bij een huisarts er ook achter komen of er werkelijk tekorten zijn in de opname of eigen productie van deze stoffen. Omega 3, vitamines, mineralen zoals ijzer;magnesium;calcium…. Wanneer deze tekorten er niet zijn dan is het zinloos en zelfs gevaarlijk om voedingssupplementen te nemen. Deze kunstmatige toediening verhinderd dat het lichaam deze nog uit de voeding haalt omdat de behoefte er niet meer is.

    Mijn idee: Een gezonde mediterane voeding met vooral veel afwisseling heeft hetzelfde effect. Ik beweer niet dat je dan geneest maar dat doe je ook niet met de therapie van Dr Maes alleen wordt je geldbeugel daar wel heel wat lichter van.

    Heike

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
22 apr
22/04/2017    
14:00
Infonamiddag: Waarom reageren patiënten zo slecht bij fysieke inspanning bij cvs en fibro?Spreker: Prof. Dr. Mira MeeusWaar: Provinciaal Vormingscentrum Malle Smekenstraat 61 2390 MalleOrganisatie: Chronische Pijn Vereniging ’t LichtpuntjeUur: van [...]
Recente Links