Wilkinson, Steve
1990
Een raadselachtig vermoeidheidssyndroom
Steve Wilkinson schrijft vanuit eigen ervaring. In 1986 werd hij het slachtoffer van de slopende ziekte myalgische encephalomyelitis (ME.), hoewel de diagnose pas vele maanden later werd gesteld. Hij is altijd een groot voorstander geweest van zelfhulp en hij is er in geslaagd, door middel van verscheidene alternatieve therapieen, weer zo gezond te worden dat hij nu grotendeels in staat is om normaal te kunnen leven en werken. Hij werkt in Londen als schrijver en healer en hij gaat samen met andere patienten door met onderzoek naar manieren om M.E. te verlichten. …
White Tracie & Davis Ronald W. (PhD)
2021
A Scientist’s Desperate Quest to Cure the Illness That Stole His Son
Een vader, zijn zoon, en een niet-aflatende zoektocht naar een genezing… Op 27-jarige leeftijd werd Whitney Dafoe gedwongen zijn leven op te geven als fotograaf die de wereld rondreist. Beetje bij beetje stal een mysterieuze ziekte beetje bij beetje zijn leven: eerst kostte het de kracht van zijn benen, dan zijn stem, en zijn vermogen om te eten. Uiteindelijk werd zelfs het geluid van een voetstap in zijn kamer ondraaglijk. The Puzzle Solver volgt enkele jaren waarin hij wanhopig op zoek ging naar antwoorden van specialist na specialist, waar op een gegeven moment zijn lichaamsgewicht voor iemand van 1m90 …
Vroegindeweij Anne
2023
Over de vergeten pandemie van long covid
Talloze Nederlanders lijden aan een vorm van long covid. Terwijl de rest van de wereld de pandemie al half vergeten is, voeren zij nog dagelijks strijd met het virus. Long covid is een postinfectieuze ziekte, zoals chronische Lyme en Q-koorts dat ook zijn. De aandoening telt meer dan 200 symptomen die het lichaam ernstig kunnen ontregelen. Het raakt het hart, de hersenen, het zenuwstelsel, het bloed, de spieren en de longen. Het legt daarmee het lijf en vaak ook het leven plat van degene die erdoor getroffen wordt. Ook Anne Vroegindeweij veranderde van het ene op het andere moment …
Vliegen Anneke
2024
In haar eerlijk en rauw verhaal schetst Anneke een leven waarin zij jongleert met chronische ziekten, een foute diagnose van ME/CVS (myalgisch encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom), medisch mistspuien en moederschap. De tocht naar geluk die ze beschrijft, maakte ze terwijl ze hEDS (hypermobiel Ehlers-Danlos syndroom) en andere chronische ziekten het hoofd trachtte te bieden. Dit Engelstalige boek brengt zowel erkenning als herkenning voor patiënten met chronische, zeldzame, amper zichtbare, en/of veranderlijke aandoeningen, en voor degenen die voor deze mensen zorgen, zij het persoonlijk of professioneel. Met haar memoires hoopt Anneke een woordenschat aan te reiken voor wat moeilijk te beschrijven valt. …
Verrillo, Erica
2012
A Treatment Guide
In Chronic Fatigue Syndrome: A Treatment Guide (digitaal kindle boek, tweede druk) van Erica Verrillo komen zeer uitgebreid uiteenlopende zaken aan het woord: van diagnose, afwijkingen, behandelingen, tot dieet en stress management. Dit boek, dat volledig herzien en herwerkt is, bevat meer dan 100 werkzame behandelingen, van antiviralen tot vitaminen, evenals locaties van CVS specialisten en ziekenhuizen, informatie over internetbestellingen, en nationale, lokale en internationale ME/CVS organisaties. Nieuwe en uitgebreide  secties bevatten protocols van artsen en onderzoek over de oorzaken en mechanismen van de ziekte, allemaal in een beknopte en gemakkelijk te begrijpen taal geschreven. Elk aspect van deze …
Verreck Francis
2015
Denise de Hoop (45) leed jarenlang aan de ziekte ME (Myalgische Encefalomyelitis), een neuro-immunologische multisysteemziekte. Deze ziekte wordt door artsen onterecht als psychosomatische aandoening gezien. De ziekte wordt door hen ook wel CVS (Chronisch Vermoeidssyndroom genoemd), een benaming die de lading bij lange na niet dekt. Patiënten worden voor behandeling doorverwezen naar psychologen en fysiotherapeuten. Hierdoor kon het gebeuren dat Denise niet serieus genomen werd toen ze met diverse zorgwekkende symptomen aanklopte bij verschillende artsen. Daardoor werd de borstkanker waar ze aan bleek te lijden veel te laat ontdekt. Denise hield een blog bij op een lotgenotenforum. Hierin beschrijft …
Verhulst Laura
2017
the guilt-free bakery
“Met Madam Bakster wil ik ervoor zorgen dat iedereen opnieuw zorgeloos kan genieten van nagerechten zonder het tellen van (lege) calorieën of zonder te moeten opletten voor allergene ingrediënten. Diëten hoort geen straf te zijn maar wel een levensstijl.”   — Laura Verhulst Madam Bakster, het alter ego van de Gentse Laura Verhulst, heeft een passie voor desserts én voor gezonde voeding. Een onmogelijke combinatie? Niet voor haar. Door op zoek te gaan naar alternatieven voor de traditionele calorierijke en vaak ook allergene ingrediënten* toont ze aan dat nagerechten niet altijd voor een schuldgevoel moeten zorgen of onbereikbaar moeten zijn voor wie intoleranties heeft. Madam Bakster …
Verhulst Laura
2019
Guilt-free klassiekers
  vegan – lactosevrij – suikervrij. Geen geslaagd feest of gezellig samenzijn zonder desserts. Zo denkt ook Laura Verhulst, bekend als ”Madam Bakster” erover. Als jong meisje al was de keuken de plek waar ze het liefste vertoefde. Ook na haar strijd tegen de kilo’s bekoelde haar vroeg ontloken liefde voor desserts niet. Ze ging op zoek naar alternatieve bakmethodes en dito ingrediënten om die desserts die haar jeugd kleurden in een gezonder jasje te steken. De geraffineerde suiker, dierlijke producten zoals room of boter en de tarwebloem* werden in haar keukenkast systematisch vervangen door havermout, noten en medjouldadels. …
Vanderbeke Angelique
2012
Korte Inhoud Vanderbeke Angelique was 23 en net moeder geworden. Als haar dochtertje 6 maanden oud is, wordt Angelique ziek. Ze krijgt te maken met felle pijn in haar ganse lijf en zware vermoeidheid. Algauw krijgt ze de diagnose van fibromyalgie en me/cvs. Er is geen behandeling voor handen en ze moet ermee leren leven. Bovendien krijgt ze te maken met vooroordelen en ongeloof. In dit boek deelt ze haar zoektocht naar beterschap en de gevoelens die het met zich mee brengt. Biografie van de auteur Vanderbeke Angelique (1982) is gehuwd en heeft een dochter. Samen met haar gezin …
Van Reeuwijk, Christine
2004
Over leven met een minimum aan energie
De zoektocht van deze jonge vrouw (1969) naar oorzaken en oplossingen voor de ziekte ME, die haar in korte tijd van actieve studente veranderde tot een leven met grote beperkingen, grotendeels vanuit haar bed. Ze probeert – na inmiddels al elf jaar – in dit boek ‘lotgenoten een hart onder de riem te steken, mantelzorgers antwoord te geven op de vragen die ook zij hebben, pastorale werk(st)ers te informeren en demensen om je heen, voor wie je er vaak beter uit ziet dan je je voelt’. ME-patiënt Christine van Reeuwijk schrijft boek over worsteling met dagelijkse uitputting “Ik zie …
van Ormondt Floor
2010
Morgen is er weer een dag is het realistische en verbazingwekkende verhaal over het leven met de aandoening ME/CVS. De auteur vertelt grappig over haar gevecht voor erkenning en hoe zij met humor weet te leven. Het boek maakt de ziekte ME begrijpelijk en het motto “het geschenk van vandaag en de hoop op morgen” is een aansporing en een vrolijke boodschap voor elke lezer. Morgen is er weer een dag is binnenkort te koop of te bestellen bij de boekhandel in Nederland en in België of via Bol.com. Over de auteur Floor van Ormondt is een jonge auteur …
Van Hoof, Elke & Maertens, Mieke
2002
Een gids voor jongeren met CVS/ME en hun opvoeders
  Neen, ik ben niet lui! is een boek geschreven voor jongeren die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of anders genoemd myalgische encephalomyelitis. Aangezien deze jongeren klagen over extreme vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en verschillende terugkerende infecties als toemaatje, kunnen ze niet mee in onze snelle maatschappij. Helaas zijn er nog steeds te weinig voorzieningen om jongeren die aan deze chronische aandoening lijden, op te vangen. Dit boek heeft dan ook als doel hun omgeving zo veel mogelijk te informeren, zodat onbegrip verandert in begrip, spot in steun, en onwetendheid in (h)erkenning. De wetenschappelijke informatie wordt ondersteund door praktische …
van Herk - Hofstede Marjan
2023
Long Covid: fysiek en cognitief overmeesterd door het virus
Als je lichaam niet meer kan wat altijd zo gewoon was. De harde realiteit van Long Covid. Duidelijke, eenvoudige uitleg over de aandoening, herstelzorg en meer. Lees hoe Long Covid je leven overneemt. Je hebt een zeer geschikt boek in handen als je geïnteresseerd bent in de complexe aandoening Long Covid / Post Covid Syndroom. Lees wat het covid-virus kan aanrichten in een lichaam en welke klachten dit veroorzaakt. Heb je Long Covid of twijfel je hierover, dan is duidelijkheid en weten wat je zelf kunt doen belangrijk. Dit boek geeft naast duidelijke informatie over de aandoening, paramedische herstelzorg …
van Galen, drs. Aty
2007
De puntjes op de i
Fibromyalgie is een vervelende en pijnlijke aandoening, maar hoeft nog niet het einde van een gelukkig en zinvol leven te betekenen. De beste remedie voor mensen met fibromyalgie is accepteren dat ze de aandoening hebben. Ze kunnen het beste hun leven opnieuw op inrichten, rekening houdend met hun mogelijkheden en beperkingen. Dit boek biedt veel praktische tips voor patiënten en veel actuele achtergrondinformatie over de medische aspecten van fibromyalgie. De oorzaak van fibromyalgie is nog steeds onbekend. Een adequate behandelingsmethode ontbreekt daarom ook. Het gevolg is dat mensen met de aandoening vaak eindeloos reguliere en alternatieve hulpverleners en behandelaars …
van Galen, Aty
1998
Leven met fibromyalgie
De ene dag door pijn tot niets komen en de volgende dag bergen verzetten: zo grillig kan fibromyalgie (reumatische aandoening) zijn. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, waarbij de pijn in spieren en bindweefsel soms sluimerend en soms heftig is, maar altijd op de loer ligt. Voor de patiënt betekent dit dat hij daarmee tot op zekere hoogte rekening moet houden. Fibromyalgie stelt mensen voor de opgave een nieuwe balans in het leven te vinden en zich in veel opzichten aan te passen aan nieuwe grenzen. Dat is meestal niet makkelijk en maakt vaak nogal wat emoties los. De boodschap …