Gyselinck, Virginie
2000
Het verhaal van een vrouw met Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Een energieke jonge vrouw van midden de twintig is na de geboorte van haar dochtertje Luna wel heel erg uitgeput. Ze sleurt zich maandenlang moeizaam door het leven, maar blijft werken. Tot ze op een dag op haar werk letterlijk in elkaar zakt. Een lange lijdensweg op zoek naar de juiste diagnose begint. Ruim anderhalf jaar later verneemt ze dat ze lijdt aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Dit boek verhaalt de zoektocht van een vrouw, moeder en minnares. Ze vertelt dit op een eerlijke, soms komische manier. Het levert zowel hilarische momenten op als aangrijpende passages. In een zeer directe …
Dit boek is het eerste in een reeks van boeken over fibromyalgie. Het is niet zo zeer een medich naslagwerk. Daar zijn er al een aantal van verschenen van andere schrijvers. Dit is een boek dat meer ingaat op hoe een patient omgaat met Fibromyalgie. Waar loop je in het dagelijkse leven tegenaan? Hoe gaat je omgeving ermee om? Is het verstandig kinderen te krijgen? Kan ik nog wel werken? Door middel van de verhalen van anderen wordt op al deze vragen antwoord gegeven. Inmiddels is in november 2002 de tweede druk verschenen. Door de media is ook zeer …
Verhulst Laura
2017
the guilt-free bakery
“Met Madam Bakster wil ik ervoor zorgen dat iedereen opnieuw zorgeloos kan genieten van nagerechten zonder het tellen van (lege) calorieën of zonder te moeten opletten voor allergene ingrediënten. Diëten hoort geen straf te zijn maar wel een levensstijl.”   — Laura Verhulst Madam Bakster, het alter ego van de Gentse Laura Verhulst, heeft een passie voor desserts én voor gezonde voeding. Een onmogelijke combinatie? Niet voor haar. Door op zoek te gaan naar alternatieven voor de traditionele calorierijke en vaak ook allergene ingrediënten* toont ze aan dat nagerechten niet altijd voor een schuldgevoel moeten zorgen of onbereikbaar moeten zijn voor wie intoleranties heeft. Madam Bakster …
Verhulst Laura
2019
Guilt-free klassiekers
  vegan – lactosevrij – suikervrij. Geen geslaagd feest of gezellig samenzijn zonder desserts. Zo denkt ook Laura Verhulst, bekend als ”Madam Bakster” erover. Als jong meisje al was de keuken de plek waar ze het liefste vertoefde. Ook na haar strijd tegen de kilo’s bekoelde haar vroeg ontloken liefde voor desserts niet. Ze ging op zoek naar alternatieve bakmethodes en dito ingrediënten om die desserts die haar jeugd kleurden in een gezonder jasje te steken. De geraffineerde suiker, dierlijke producten zoals room of boter en de tarwebloem* werden in haar keukenkast systematisch vervangen door havermout, noten en medjouldadels. …
Boulton, Nathalie
2010
From a hidden illness
De naam ‘Lost Voices verwijst zowel naar het feit dat mensen die ernstig ziek zijn door ME in het algemeen niet in staat zijn om zich te laten horen, alsook naar de manier waarop de vooringenomen ontkenning van ME – als een ‘afwijkend geloof’ wordt gezien in plaats van een verwoestende lichamelijke ziekte – ertoe geleid heeft dat vaak anderen niet in staat zijn daadwerkelijk te horen en te zien wat er wordt gezegd en getoond – onze stemmen verdwijnen in een leegte. Kunst heeft de kracht om mensen te bewegen, en in combinatie met documentatie brengt ‘Lost Voices’ …
Renaux Evi
2016
Elk einde is het begin van iets nieuws
  Wat als je morgen niet meer kunt doen wat je altijd al deed? Wat als je hele leven ineens op zijn kop staat? Heb jij een plan B? 1 juli 2013. De dag dat het leven van Evi Renaux voorgoed veranderde. Geen deadlines meer, gedaan met schouderklopjes, zelfs geen volwaardige mama meer. Het leven zoals ze het gekend had was voorbij en het ziekenhuisbed werd haar beste vriend. Met de moed der wanhoop ging ze op zoek naar een diagnose (van encefalitis naar myelitis), naar een andere invulling van haar leven en naar een nieuwe toekomst. En die …
Macintyre, Anne (Dr.)
1990
Het chronische vermoeidheidssyndroom myalgische encephalomyelitis
In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat aan de onbekende ziekte M.E. (Myalgische Encephalomyelitis) lijdt, sterk gestegen. Deze ziekte, die ook wel ‘vermoeidheidssyndroom’ wordt genoemd, wordt vaak afgedaan als ‘psychisch’, maar heeft lichamelijke oorzaken. Gezonde, actieve mensen worden chronisch moe en kunnen niet goed meer functioneren. In Leven met M.E. beschrijft Anne Macintyre, een arts die zelf met M.E. te kampen heeft, hoe de ziekte vastgesteld kan worden, welke behandelingen er bestaan en hoe de patiënt met M.E. kan leren omgaan. Ook is een uitgebreide adressenlijst opgenomen. Het boek wordt uitgegeven met medewerking van de M.E.-stichting Nederland. …
Cuijpers, P. & Lewinsohn, P.M.
1997
Een chronische ziekte kan het leven op allerlei gebieden ingrijpend veranderen. Enerzijds brengt zo’n ziekte lichamelijke beperkingen met zich mee, anderzijds moet een chronisch zieke leren leven met pijn en moeite… met een andere beleving van zijn lichaam en een veranderd zelfbeeld. Mogelijk ook wordt hij geconfronteerd met de eindigheid van het bestaan. En dat alles moet emotioneel verwerkt worden. Het is logisch dat de zieke zich vaak onzeker voelt en bang is voor de toekomst. Al die veranderingen en problemen kunnen ertoe leiden dat de betrokkenen overbelast raken en daarom somber zijn, soms zelfs uitgesproken depressief. Heel begrijpelijk. …
Thomaes Yves
2015
Gezonde recepten voor mensen met voedselallergieën
  Met Lekker zonder allergenen hoeven mensen met voedingsallergieën zich helemaal geen zorgen te maken om ongewenste ingrediënten bij het bakken. Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte en is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf die we allergenen noemen. Mensen die allergisch zijn voor voedingsstoffen als koemelk, gluten, eieren, pinda’s etc., kunnen dan ook niets aanvangen met ‘gewone’ kookboeken. Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met Prof. Kenny De Meirleir, specialist in allergieën. Voor dit boek zet hij een 50-tal eenvoudige allergeenvrije recepten op een rij, zodat mensen met …
Aantjes, R. & Versteeg, D.
2007
Het verhaal van Jefta, een zeventienjarig meisje dat CVS krijgt. Het boek laat zien hoeveel impact een ziekte als CVS op het leven van een jongere kan hebben, hoe belangrijk vriendschappen blijken te zijn in moeilijke periodes en hoe het geloof in God kracht en hoop kan blijven bieden. Achterflap Lege stoelen, een boek over vriendschap, geloof en genezing. Wanneer Jefta zangeres wordt in het bandje van haar klasgenoten lijkt een droom uit te komen; het voormalige buitenbeentje vindt een plaats tussen de anderen. Maar al snel komt deze op het spel te staan, wanneer ze merkt dat de kleine dingen haar …
Selser Mariëlle
2024
Een medische geschiedenis
‘Gezondheid is geen keuze’ Het begint in 2011 met keelpijn, koorts, opgezette lymfeklieren, duizeligheid, spierzwakte en concentratieproblemen. Dertien jaar later zit, of beter ligt, Mariëlle Selser (47) thuis met ME/CVS. Ze is volledig arbeidsongeschikt. Trapliften zorgen ervoor dat ze soms haar huis op tweehoog nog kan verlaten, maar een ommetje maken is al te veel. Over haar zoektocht naar een diagnose, mogelijke behandelmethodes, maar ook naar de geschiedenis van haar ziekte, schreef ze een boek dat op 27 februari 2024 uitkomt: Landziek. Een medische geschiedenis. Activistisch boek ,,Ik begon met mijn eigen verhaal, maar het werd gaandeweg een activistisch boek. Mijn …
De Looze Danny
2019
Over hoe belangrijk voeding is voor je maag en darmen en de mythes die daarover de ronde doen
  Samenvatting Steeds meer blijkt hoe belangrijk een gezonde spijsvertering is voor het welzijn van de mens. En dus: hoe essentieel voeding is voor je maag en darmen. Als vermaard gastro-enteroloog, ook bekend van Topdokters, behandelt prof. Dr. Danny De Looze elke dag patiënten met aandoeningen die te maken hebben met de spijsvertering. Sommige daarvan zijn zeer reëel en ernstig, zoals de ziekte van Crohn, reflux, voedselallergieën, voedselintoleranties en het prikkelbare darmsyndroom. Professor De Looze beschrijft deze aandoeningen en zegt wat je er tegen kan doen. Maar tegelijk gaat hij in tegen de modieuze mythes die de ronde doen …
Plantinga Jolien
2022
Overleven met Lyme.
Huisarts Jolien Plantinga kon zichzelf heel lang wijs maken dat ze geen chronische Lyme had. Chronische Lyme bestond immers toch niet? Inmiddels weet ze wel beter. Maar die lange ontkenning was een harde les. ‘Voormalig huisarts’ staat inmiddels op haar LinkedIn profiel. In Komt een dokter bij de dokter vertelt ze haar verhaal: Jarenlang wisselde Jolien Plantinga haar werk als huisarts af met het maken van avontuurlijke reizen. De afgelopen twee jaar beleefde zij echter een totaal andere tocht. Getroffen door de ziekte van Lyme maakte ze noodgedwongen, als een soort Alice in Wonderland, een reis door de gezondheidszorg. …
van Herk - Hofstede Marjan
2023
Long Covid: fysiek en cognitief overmeesterd door het virus
Als je lichaam niet meer kan wat altijd zo gewoon was. De harde realiteit van Long Covid. Duidelijke, eenvoudige uitleg over de aandoening, herstelzorg en meer. Lees hoe Long Covid je leven overneemt. Je hebt een zeer geschikt boek in handen als je geïnteresseerd bent in de complexe aandoening Long Covid / Post Covid Syndroom. Lees wat het covid-virus kan aanrichten in een lichaam en welke klachten dit veroorzaakt. Heb je Long Covid of twijfel je hierover, dan is duidelijkheid en weten wat je zelf kunt doen belangrijk. Dit boek geeft naast duidelijke informatie over de aandoening, paramedische herstelzorg …
Daniëls, Judit & Beyen, Adrie
2007
Naar aanleiding van foto’s en dagboekfragmenten reflecteert Judit Daniëls openhartig op haar leven met ME, kanker en polyartritis. In 1993 kreeg zij ME, een ziekte die officieel nog steeds niet bestaat, maar wel je hele leven op zijn kop zet. In een wereld vol onbegrip, onwetendheid, onduidelijkheid en onzekerheid moest zij zich staande zien te houden. Letterlijk en figuurlijk. Tien jaar later werd borstkanker geconstateerd. Een duidelijke diagnose en een concreet behandelplan vormden – hoe afschuwelijk ook – een verademing: “Ik heb kanker, dus ik besta!” Haar leven zag er ineens weer totaal anders uit. Eind 2005 werd ze …