Boulton, Nathalie
2010
From a hidden illness
De naam ‘Lost Voices verwijst zowel naar het feit dat mensen die ernstig ziek zijn door ME in het algemeen niet in staat zijn om zich te laten horen, alsook naar de manier waarop de vooringenomen ontkenning van ME – als een ‘afwijkend geloof’ wordt gezien in plaats van een verwoestende lichamelijke ziekte – ertoe geleid heeft dat vaak anderen niet in staat zijn daadwerkelijk te horen en te zien wat er wordt gezegd en getoond – onze stemmen verdwijnen in een leegte. Kunst heeft de kracht om mensen te bewegen, en in combinatie met documentatie brengt ‘Lost Voices’ …
Verhulst Laura
2017
the guilt-free bakery
“Met Madam Bakster wil ik ervoor zorgen dat iedereen opnieuw zorgeloos kan genieten van nagerechten zonder het tellen van (lege) calorieën of zonder te moeten opletten voor allergene ingrediënten. Diëten hoort geen straf te zijn maar wel een levensstijl.”   — Laura Verhulst Madam Bakster, het alter ego van de Gentse Laura Verhulst, heeft een passie voor desserts én voor gezonde voeding. Een onmogelijke combinatie? Niet voor haar. Door op zoek te gaan naar alternatieven voor de traditionele calorierijke en vaak ook allergene ingrediënten* toont ze aan dat nagerechten niet altijd voor een schuldgevoel moeten zorgen of onbereikbaar moeten zijn voor wie intoleranties heeft. Madam Bakster …
Verhulst Laura
2019
Guilt-free klassiekers
  vegan – lactosevrij – suikervrij. Geen geslaagd feest of gezellig samenzijn zonder desserts. Zo denkt ook Laura Verhulst, bekend als ”Madam Bakster” erover. Als jong meisje al was de keuken de plek waar ze het liefste vertoefde. Ook na haar strijd tegen de kilo’s bekoelde haar vroeg ontloken liefde voor desserts niet. Ze ging op zoek naar alternatieve bakmethodes en dito ingrediënten om die desserts die haar jeugd kleurden in een gezonder jasje te steken. De geraffineerde suiker, dierlijke producten zoals room of boter en de tarwebloem* werden in haar keukenkast systematisch vervangen door havermout, noten en medjouldadels. …
Dit boek is het eerste in een reeks van boeken over fibromyalgie. Het is niet zo zeer een medich naslagwerk. Daar zijn er al een aantal van verschenen van andere schrijvers. Dit is een boek dat meer ingaat op hoe een patient omgaat met Fibromyalgie. Waar loop je in het dagelijkse leven tegenaan? Hoe gaat je omgeving ermee om? Is het verstandig kinderen te krijgen? Kan ik nog wel werken? Door middel van de verhalen van anderen wordt op al deze vragen antwoord gegeven. Inmiddels is in november 2002 de tweede druk verschenen. Door de media is ook zeer …
Gyselinck, Virginie
2000
Het verhaal van een vrouw met Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Een energieke jonge vrouw van midden de twintig is na de geboorte van haar dochtertje Luna wel heel erg uitgeput. Ze sleurt zich maandenlang moeizaam door het leven, maar blijft werken. Tot ze op een dag op haar werk letterlijk in elkaar zakt. Een lange lijdensweg op zoek naar de juiste diagnose begint. Ruim anderhalf jaar later verneemt ze dat ze lijdt aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Dit boek verhaalt de zoektocht van een vrouw, moeder en minnares. Ze vertelt dit op een eerlijke, soms komische manier. Het levert zowel hilarische momenten op als aangrijpende passages. In een zeer directe …
Chronische ziekte uitgelegd op kindermaat
Samenvatting Veel mensen worden geconfronteerd met een chronische ziekte, waarbij uitputting en pijn belangrijke symptomen zijn. Chronisch ziek zijn, is niet gemakkelijk. De ziekte is meestal niet zichtbaar, ze blijft duren en er is weinig begrijpbare informatie over te vinden.  Hoe leg je aan een kind uit waarom je zo veel moe bent, waarom je weinig kan verdragen en welke invloed de ziekte heeft op jou en jouw gezin?  De uitleg op kindermaat over dit soort ziektes én de mogelijke gevolgen, maken deze ziektes herkenbaar en bespreekbaar voor ouder en kind. Over de auteur Kolma werd al op jonge …
Dierick, Lisette & Mak, Brigitta
1997
Gesprekken met herstelde ME-patiënten en hun therapeuten
De media berichten steeds vaker over de ziekte ME, ook wel ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ genoemd. Het gaat dan over de klachten, de beleving van de ziekte en de maatschappelijke gevolgen ervan. Bij gebrek aan steun vanuit de reguliere geneeskunde zoeken veel ME-patiënten hun heil in het alternatieve circuit. Ook daar is het resultaat vaak geen of slechts een geringe verbetering van de klachten. Toch zijn er mensen opgeknapt van ME. Als mede-patiënten vroegen de auteurs zich af hoe ze dat voor elkaar hadden gekregen. In dit boek komen vrouwen, kinderen en een man aan het woord die op totaal verschillende …
Schonckert, Monique
2006
Een andere visie op ME/CVS.
  Hoezo chronische vermoeidheid? Wie heeft deze onzinnige naam bedacht? Ik ben klaarwakker, heb overal zin in, zou alles kunnen ware het niet dat mijn mooie lichte lijf veranderd is in een stapel natte zandzakken. Het is alsof ik continu de griep heb. In mijn lichaam gist een geheimzinnig biochemisch proces. Het voelt alsof mijn hersenen, spieren en organen in een waanzinnige foodprocessor door elkaar worden geklutst tot loodzware blubber. In Meer dan moe beschrijft Monique Schonckert hoe ze, net op het moment dat ze de man van haar leven ontmoet, van een vitale, actieve vrouw verandert in iemand …
Hyde, Byron
2009
Myalgic Encephalomyelitis and Chronic Fatigue Syndrome
U kunt het boek hier bestellen. U kunt hier een kijkje nemen in het boek. Inhoud Voorwoord Over de auteur De complexiteit van de diagnosis De Nightingale Definitie van ME Index Meer info: www.nightingale.ca  …
Lievens, Stefan (Prof. Dr.) & Schaut, Ethel
1999
Positief omgaan met chronische vermoeidheid
Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, is een ernstige, langer dan zes maanden aanhoudende of regelmatig terugkerende vermoeidheid. Deze ziekte, officieel geclassificeerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, tast het lichamelijke en psychosociaal functioneren gevoelig aan. Afhankelijk van hun specialisme benaderen de vele auteurs van dit boek de ziekten CVS en ME steeds vanuit de medische, psychosociale of juridische invalshoek. Hun bedoeling is om dankzij deze veelzijdige, duidelijke informatie het begrip en de erkenning te bewerkstelligen, waar het toenemend aantal CVS/ME-patiënten recht op heeft. Niet alleen de Wetenschappers komen aan bod, ook de patiënten zelf getuigen van de problemen waar …
Hanley, J.L. (Dr.) & Deville, N.
2003
10 Effectieve oplossingen voor burn-out, uitputting, lusteloosheid en andere vormen van chronische vermoeidheid
Burn-out is een van de meest voorkomende ziekten van dit moment. Vele duizenden mensen worden geveld door uitputting, voortdurende vermoeidheid en lusteloosheid en vechten een continue strijd tegen allerlei kwaaltjes en overgewicht. In dit boek laat Dr. Jesse Lynn Hanley zien hoe het lichaam door langdurige verwaarlozing – verkeerde eetgewoonten, slechte voeding, een te druk bestaan – beschadigd kan raken. Chronische vermoeidheid is dan in de meeste gevallen het resultaat. Dr. Hanley ontwikkelde een zeer effectieve methode, die eenieder in staat stelt het lichaam van een dergelijke beschadiging weer te herstellen. Wie haar stappenplan van tien eenvoudige oplossingen volgt, …
van Ormondt Floor
2010
Morgen is er weer een dag is het realistische en verbazingwekkende verhaal over het leven met de aandoening ME/CVS. De auteur vertelt grappig over haar gevecht voor erkenning en hoe zij met humor weet te leven. Het boek maakt de ziekte ME begrijpelijk en het motto “het geschenk van vandaag en de hoop op morgen” is een aansporing en een vrolijke boodschap voor elke lezer. Morgen is er weer een dag is binnenkort te koop of te bestellen bij de boekhandel in Nederland en in België of via Bol.com. Over de auteur Floor van Ormondt is een jonge auteur …
Wilkinson, Steve
1990
Een raadselachtig vermoeidheidssyndroom
Steve Wilkinson schrijft vanuit eigen ervaring. In 1986 werd hij het slachtoffer van de slopende ziekte myalgische encephalomyelitis (ME.), hoewel de diagnose pas vele maanden later werd gesteld. Hij is altijd een groot voorstander geweest van zelfhulp en hij is er in geslaagd, door middel van verscheidene alternatieve therapieen, weer zo gezond te worden dat hij nu grotendeels in staat is om normaal te kunnen leven en werken. Hij werkt in Londen als schrijver en healer en hij gaat samen met andere patienten door met onderzoek naar manieren om M.E. te verlichten. …
Crutsen, Christine
1999
Een aangrijpend verhaal over optimisme en levensmoed van een patiënte met ME/CVS. Na haar vijftigste verjaardag blikt Karin Krehwinkel terug op haar jeugd, en doet zij pogingen haar ziekte, ME, te hanteren. In vijf lange hoofdstukken worden deze ontwikkelingen zichtbaar. Enerzijds zijn er de stappen in het alternatieve (macrobiotische) circuit, anderzijds de ontroerende flashbacks. In die terugblikken laat Crutsen (1944) zich meer dan in haar debuutroman ‘Naakt met cactus’ (a.i. 98-29-041-X) gelden als een rasverteller, als zij een indringend beeld schetst van opgroeien in de jaren vijftig in een katholiek milieu. De Maastrichtse benedenstad, armoe, kindermishandeling en -verwaarlozing en …
Mijn leven met de onzichtbare ziekte ME
Door middel van dit boek wil ik het onzichtbare (leed) zichtbaar maken. Van ME wordt namelijk nog altijd ten onrechte gedacht dat het tussen de oren zit of dat het slechts chronische moeheid is. De WHO heeft ME al in 1969 als ziekte erkend maar toch is sinds een aantal jaar de naam ME vervangen door en/of gekoppeld  aan CVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hierdoor zitten wij patiënten in een hokje waar we niet in horen. Met alle gevolgen van dien. ME is een neurologische aandoening die zich niet psychisch laat weg behandelen. Iets dat wel steeds geprobeerd wordt ondanks …