Dossiers, rapporten

Allerhande dossiers, rapporten over ME.

Vogel_unsplash

| 869 x gelezen

Nu 2024 ten einde loopt, is het tijd om de meest interessante onderzoeken naar myalgische encefalomyelitis/ chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs) te bekijken. Hoewel er meer dan 300 wetenschappelijke artikelen over ME/cvs zijn gepubliceerd, leveren slechts enkele waardevolle gegevens die ons dichter bij een beter begrip van de ziekte brengen. In dit artikel richten we ons op een paar interessante studies die onze aandacht trokken. Als je denkt dat we een belangrijke missen, voel je dan vrij om deze te posten in de commentaarsectie hieronder. Dit is…
Vrouw_uitgeput_pixabay

| 5353 x gelezen

Voor mensen met myalgische encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) kan sporten ervoor zorgen dat ze de dagen erna aan bed gekluisterd zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt fysieke activiteit aan voor een goede gezondheid. Als je fysiek actief bent, daalt je kans op cardiovasculaire aandoeningen, kanker en diabetes en ook je mentale gezondheid gaat erop vooruit. Zelfs bij vele chronische aandoeningen wordt beweging aangeraden omdat het een positief effect heeft op het ziekteverloop. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Mensen met myalgische encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) moeten hun fysieke…
Sleutel-oplossing_pixabay

| 4600 x gelezen

De kernpunten Het idee dat iets in het bloed van patiënten met het chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs), fibromyalgie (FM) en langdurige b   COVID (LC) deze ziekten veroorzaakt, is zo aanlokkelijk! Ontrafel het en boem – je hebt misschien wel een drieluik: – een pijl die naar de oorzaak wijst, een biomarker en een therapeutisch doelwit. Onlangs suggereerden nog twee onderzoeken dat het, of op zijn minst een antwoord voor ME/cvs, FM en langdurige COVID mogelijk in het volle zicht verscholen ligt. Kijk eens naar deze studies…
Zebras_pixabay

| 4246 x gelezen

Epidemiologische studies tonen geen duidelijke relatie tussen hypermobiliteit en wijdverspreide pijn. Dit zet vraagtekens bij de geldigheid van diagnoses zoals hypermobiliteitsspectrumsstoornis (HSD) en hypermobiel Ehlers-Danlossyndroom (hEDS). Op basis van de prevalentie, symptoompresentatie, vrouwelijk overwicht en gebrek aan moleculaire basis lijkt hEDS meer op fibromyalgie en ME/cvs dan op andere EDS-types. De British Society of Paediatric and Adolescent Rheumatology uitte haar bezorgdheid over het feit dat het toeschrijven van symptomen aan HSD/hEDS zonder bewijs van bindweefselaandoeningen waarschijnlijk niet nuttig is en schade kan veroorzaken. De…
Mitochondrion_pixabay

| 788 x gelezen

Kernpunten Veel studies suggereren dat er iets mis is met de mitochondriën bij het chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs) en langdurige COVID, maar de vraag blijft: als de mitochondriën niet goed functioneren, hoe is dat dan zo gekomen? Recente studies geven enkele aanwijzingen. De meest recente komt van een fascinerend abstract “571P Muscular metabolic plasticity in 3D in vitro models against systemic stress factors in ME/CFS and long COVID-19” van de  Neuromuscular Disorders-conferentie in 2024 (bedankt, Jutta voor de tip! Met zijn focus op de mitochondriën en…
Hartmonitor_unsplash

| 883 x gelezen

Herhaalde inspanningstests zijn een van de meest intrigerende onderwerpen van onderzoek naar myalgische encefalomyelitis/ chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs). Veel 2-daagse inspanningsstudies zijn echter beperkt door kleine steekproefgroottes en hebben te lijden onder discrepanties. Een kort overzicht. Conflicterende waarden Onderzoekers van de University of the Pacific waren de eersten die rapporteerden dat ME/cvs-patiënten hun inspanningsresultaten niet repliceren. In 2007 vonden Van Ness en collega’s geen significante verschillen tussen de ME/cvs- en controlegroep op de eerste cardiopulmonale inspanningstest (CPET). Toen de test echter de volgende dag werd herhaald,…
Handen-voor-ogen_pixabay

| 1262 x gelezen

Catastroferen, een cognitieve vervorming die de waargenomen dreiging van symptomen versterkt, staat centraal in cognitief-gedragsmatige modellen van pijn en vermoeidheid. De afgelopen jaren hebben onderzoekers echter betoogd dat het concept verkeerd wordt toegepast en dat het een stigmatiserend effect heeft op patiënten. Hoewel sommigen voorstellen om de term te hernoemen, lijkt het onderliggende probleem veel dieper te liggen. Inleiding Catastroferen verwijst naar een overdreven negatief mentaal schema dat wordt veroorzaakt door (werkelijke of verwachte) pijnlijke en negatieve ervaringen. Het kan gaan om pessimistisch piekeren,…
Vulkaanuitbarsting_unsplash

| 1298 x gelezen

Van mensen met myalgische encefalomyelitis/ chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs) wordt vaak gezegd dat ze een grillig activiteitenpatroon hebben, waarbij plotselinge uitbarstingen van activiteit worden gevolgd door langdurige bedrust. Dit ‘pieken en dalen’-patroon wordt verondersteld de reden te zijn waarom ME/cvs-patiënten frequente crashes en terugslagen ervaren. Ondanks de populariteit van deze zienswijze is er geen bewijs om dat te ondersteunen. Een grillig activiteitenpatroon In onze vorige blogpost keken we naar het zwakke bewijs dat de deconditioneringstheorie voor ME/cvs ondersteunt. Toen onderzoekers opmerkten dat veel patiënten niet gedeconditioneerd…
Voltage-gated_Ion_Channel_Wikimedia

| 1113 x gelezen

De kernpunten De saga rond “transient receptor potential melastatin 3” (beter bekend als TRPM3) bij het chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs) is echt een dingetje. Het is een voorbeeld van één groep – en slechts één groep – die zich vastbijt op iets bij ME/cvs en eraan knaagt als een hond aan een bot. We hebben dit soort eenzijdige focus eerder gezien bij John Chia en zijn werk met enterovirussen, de Williams-Arriza groep en hun focus op het EBV-dUTPase-eiwit, en de Barnden-groep en de hersenstam. In tegenstelling…
Astronaut_unsplash

| 2044 x gelezen

Deconditionering is lang een van de populairste theorieën geweest om de ziekte myalgische encefalomyelitis/ chronischevermoeidheidssyndroom (ME/cvs) te verklaren. Men dacht dat een buitensporige hoeveelheid bedrust een zichzelf in stand houdende cyclus van vermoeidheid, pijn en andere invaliderende symptomen veroorzaakte. Deze blogpost onderzoekt hoe deconditionering eruitziet en hoe het verschilt van ME/cvs. De theorie Deconditionering verwijst naar fysiologische veranderingen na inactiviteit. Omdat ME/cvs-patiënten niet in staat zijn om een normaal activiteitenniveau aan te houden, wordt vaak aangenomen dat deconditionering bijdraagt aan hun symptomen. In de…