Bron:

| 5279 x gelezen

Persbericht Kavli Trust, 14 september 2018

Het Noorse Kavlifonds zet zijn lange samenwerking verder met de onderzoeksgroep voor ME/cvs aan het Universitair Ziekenhuis Haukeland, en zal in 2018 en 2019 biomedisch onderzoek blijven steunen met 4,72 miljoen Noorse Kronen [bijna een half miljoen euro, n.v.d.r.].

De nieuwe steunovereenkomst loopt tot eind 2019 en heeft als doel om de onderzoeksgroep meer continuïteit te verlenen en meer tijd om zich toe te leggen op hun werk.

“Degelijk onderzoek voeren is tijdrovend, en het is uitermate belangrijk dat we kunnen werken met het oog op de lange termijn”, zegt Øystein Fluge, senior adviseur aan het Departement Oncologie en Medische Fysica aan het Universitair Ziekenhuis Haukeland. Hij leidt de onderzoeksgroep voor ME/cvs in het ziekenhuis, samen met professor Olav Mella.

“Het langdurige samenwerkingsverband dat we sinds 2011 hebben met het Kavlifonds, heeft ons de kans gegeven om samen te werken met collega’s met uitgebreide ervaring en kennis in vakgebieden zoals auto-immuunziektes, pediatrie, immunogenetica en energiemetabolisme. Zo hebben we bijvoorbeeld een nauwe en productieve samenwerking met Karl Johan Tronstads groep aan het Departement voor Biogeneeskunde aan de Universiteit van Bergen. Doorheen de jaren heeft zich in Noorwegen een medische gemeenschap gevormd die zich focust op biomedisch onderzoek naar ME/cvs”, zegt senior adviseur Øystein Fluge.



Øystein Fluge. © Kristin Risa/Universitair Ziekenhuis Haukeland

In 2017 raakte bekend dat de nationale RituxME-studie niet kon bewijzen dat het antilichaam rituximab enig effect had op ME/cvs-patiënten. De studie werd geleid door de onderzoeksgroep aan Universitair Ziekenhuis Haukeland, samen met het ME/cvs-centrum aan het Universitair Ziekenhuis Oslo, Hospitaal Notodden HF Telemark, St.-Olavshospitaal en het Universitair Ziekenhuis van Noord-Noorwegen.

De onderzoeksgroep aan Universitair Ziekenhuis Haukeland heeft ook, met steun van het Kavlifonds, een kleinere open studie uitgevoerd met het chemotherapiemedicijn cyclofosfamide. Gedetailleerde resultaten van beide studies worden later deze herfst verwacht in internationale vakbladen.

“De komende jaren plant onze onderzoeksgroep de verdere ontwikkeling van onze unieke biobank, en we zijn van plan om het materiaal en de klinische gegevens, verzameld tijdens de klinische studies, te blijven gebruiken voor verder onderzoek over ziektemechanismes. We willen de biochemische parameters in patiënten uitgebreider bekijken”, zegt professor Olav Mella.



Olav Mella. © Kristin Risa/Universitair Ziekenhuis Haukeland

Het interdisciplinaire onderzoeksnetwerk heeft ook inspiratie gegeven voor nieuwe projecten aan de universiteiten van Oslo en Bergen, die, met steun van het Kavlifonds en in samenwerking met patiënten, belanghebbenden en de medische wereld, in 2017 financiering voor ME-onderzoek toegezegd kregen van de Onderzoeksraad van Noorwegen.

Een belangrijke doelstelling voor de onderzoeksgroep is de verdere ontwikkeling van behandelingsstrategieën, gebaseerd op de kennis die vergaard wordt uit onderzoek naar mechanismes.

“Bovendien hopen we dat meer kennis over ziektemechanismen ervoor zal zorgen dat patiënten meer erkenning krijgen in het gezondheidszorgsysteem, en dat het zal leiden tot meer begrip over de nood van patiënten aan gepersonaliseerde behandelingen”, zegt professor Olav Mella.

“Het Kavlifonds zet met genoegen zijn steun voort aan de ME/cvs-onderzoeksgroep aan Universitair Ziekenhuis Haukeland, en kent 4,27 miljoen Noorse Kronen [bijna een half miljoen euro, n.v.d.r.] toe voor 2018 en 2019. Wij hopen dat deze steun zal bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in de zoektocht naar kennis om miljoenen patiënten en belanghebbenden ter wereld te helpen die getroffen zijn door deze ziekte”, zegt Inger Elise Iversen, algemeen beheerder van het Kavlifonds.

“Het Kavlifonds is bijzonder verheugd om onderzoeksvelden te ondersteunen die ondergefinancierd zijn, en waarin er momenteel grote kennishiaten bestaan. Het is erg bemoedigend dat er steeds meer steun is voor onderzoek naar ziektemechanismes en de oorzaken van ME, en het is spannend om te zien dat onze bijdrage verdere financiering heeft uitgelokt. Maar toch zien we ook nog steeds behoefte aan meer financiering, en we willen mede tegemoetkomen aan die behoefte”, zegt Inger Elise Iversen van het Kavlifonds.

Foto bovenaan: De ME/cvs-onderzoeksgroep aan Universitair Ziekenhuis Haukeland © Kristin Risa

Pers en media:

Erik Vigander, Directeur Departement Communicatie

erik.vigander@helse-bergen.no

+47 901 33 771

Hanne Eide Andersen

Hoofd Communicatie, Kavlifonds

hanne.andersen@kavlifondet.no

+47 995 62 948

Lees hier meer over de steun van het Kavlifonds voor ME.

Download hier afbeeldingen in hoge resolutie.

© Kavlifondet. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.


 Lees ook van het Kavlifonds:

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
10 jan
10/01/2025    
20:00 - 21:00
NIH leaders will provide updates and answer questions about RECOVER’s latest efforts to identify safe and effective treatments for Long COVID. The National Institute of [...]
Events on 10/01/2025
Datum/Tijd Evenement
10/01/2025
20:00 - 21:00
Webinar NIH over behandelingen voor long covid (RECOVER)
Recente Links