Bron:

| 19240 x gelezen

Een nieuwe Duitse studie toont aan dat XMRV aanwezig is in luchtwegsecreties. Men heeft XMRV teruggevonden in 2-3% van de stalen van 168 immuuncompetente personen, waaronder zowel mensen met een luchtweginfectie als gezonde controles (zelfde bevinding in WPI-studie); en in ongeveer 10% van de stalen van 161 immuun gecompromitteerde patiënten (o.v. orgaan- of beenmerg transplantatie) met ernstige luchtweginfecties. Dit is dus een nieuwe bevestiging van het vermoeden dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt en XMRV meer toeslaat bij mensen met immunodeficiëntie.

XMRV in luchtwegen. Bron: Emerging Infectious Diseases. Publicatie werd vervroegd vrijgegeven op 18 mei 2010.

door Nicole Fisher et al., 18 mei 2010

Nota: De Centers for Disease Control & Prevention (CDC) heeft dit onderzoek sneller vrijgegeven, dat bewijs rapporteert van XMRV in luchtwegsecreties bij 2% tot 10% van de patiënten met een luchtweginfectie (en in 3% van de controles) in een Duitse studie. De volledige publicatie in pdf is hier te downloaden.

Abstract

Xenotropic murine leukemia virus-related gammaretrovirus (XMRV) werd recent in verband gebracht met prostaatkanker en chronisch vermoeidheidssyndroom. Om de nucleïnezuren sequenties op te sporen, hebben we luchtweg secreties bestudeerd met behulp van PCR. Er werden XMRV-specifieke sequenties teruggevonden in 2%-3% van de stalen van 168 immuuncompetente personen en in ongeveer 10% van de stalen van 161 immuun gecompromitteerde patiënten.

[Aanvulling: Meer in detail: van de 329 individuen die op XMRV getest werden in deze studie:


  • 62 gezonde controles zonder luchtweginfectie, van wie er 2 (3.2%) XMRV-positief waren (allemaal inwoners uit Noord-Duitsland)
  • 75 personen hadden een luchtweginfectie, van wie er 3 (2.3%) XMRV-positief waren (deze groep mensen reisde tussen Duitsland en Azië, permanente domicilie werd niet opgenomen)
  • 31 personen hadden een luchtweginfectie met een onderliggende COPD (chronische obstructieve longziekte), van wie 1 (2.3%) XMRV-positief was (allen inwoner van Noord-Duitsland)
  • 161 personen hadden een luchtweginfectie met immunosuppressie door een orgaan of beenmergtransplantatie, van wie er 16 (9.9%) XMRV-positief waren (alle inwoner van Noord-Duitsland).]

Xenotropic murine leukemia virus-related gammaretrovirus (XMRV) werd oorspronkelijk in weefsel van patiënten met familiale prostaatkanker ontdekt, homozygoot voor een missense mutatie in het RNase-L gen, R462Q. Detectie van viraal nucleïnezuur in weefselstukjes van oncogene prostaatklieren en klonen van de virale integratie sites bevestigde XMRV als een reële menselijke infectie met een muizen leukemie virus gerelateerd retrovirus. Of XMRV actief betrokken is in het ontstaan van prostaatkanker tumoren of dat het slechts een passagiervirus is, blijft onduidelijk.

Op basis dat het bijna identiek is met endogene en exogene volle lengte sequenties van Mus Musculus muizen, is het hoogstwaarschijnlijk dat XMRV zijn oorsprong vindt in muizen, hoewel ze allicht niet de huidige bron van besmetting zijn.

Recente bevindingen van XMRV-sequenties in 67% van de perifere mononucleaire bloedcellen (PBMC’s) van patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom en in 3.4% van PBMC’s van gezonde controles, doen de vraag rijzen of XMRV een pathogeen zou kunnen zijn dat via bloed overdraagbaar is. Het terugvinden van XMRV in PBMC’s van patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom is echter controversieel gezien verschillende studies in Europa er niet in slaagden om XMRV op te sporen.

Gelijkaardig hieraan varieert de frequentie van XMRV in prostaatkankerstalen tussen 0 en 23%, afhankelijk van de geografische restrictie van het virus, of meer waarschijnlijk van de gebruikte technieken om XMRV op te sporen (PCR, kwantitatieve PCR, immunohistochemie). Indirect bewijs suggereerde seksuele overdracht.

Er blijven vragen over de wereldwijde verspreiding, gastheren, wijze van overdracht, en orgaan tropisme van het virus. Om enkele hiervan te beginnen antwoorden, hebben we gezocht naar XMRV in luchtwegstalen van 267 patiënten met een luchtweginfectie en 62 gezonde personen…

Bron: Xenotropic Murine Leukemia Virus–related Gammaretrovirus in Respiratory Tract.

Fischer N, Schulz C, Stieler K, Hohn O, Lange C, Drosten C, Aepfelbacher M.

Emerging Infectious Diseases, Jun 2010, expedited release May 18, 2010.

University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Hamburg; Robert Koch-Institute, Berlin; Leibniz-Center for Medicine and Biosciences, Borstel; University of Bonn Medical Centre, Bonn, Germany. [Email: nfischer@uke.de]


XMRV in luchtwegstelsel

door Vincent Racianello, 19 mei 2010

Een belangrijke vraag over het XMRV retrovirus, die in verband gebracht werd met prostaatkanker en chronisch vermoeidheidssyndroom, is waar het virus zich vermenigvuldigt bij de mens. Zo’n informatie zou sleutelinformatie zijn over hoe infectie overgedragen kan worden. Tot op vandaag werd het virus ontdekt in kwaadaardige prostaatcellen en in de perifere mononucleaire bloedcellen en plasma van CVS-patiënten. Een nieuwe studie toont aan dat XMRV aanwezig is in luchtwegsecreties.

Er werd gebruikt gemaakt van polymerase kettingreactie (PCR) om XMRV op te sporen in 267 luchtwegmonsters die van Duitse patiënten afgenomen werden. Eén groep bestond uit sputum en neusuitstrijkjes van 75 reizigers vanuit Azië die een luchtweginfectie hadden. De tweede groep bestond uit 31 monsters afkomstig uit broncheo alveolen, van patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD). De derde groep was afkomstig van 161 immuungecompromitteerde patiënten (o.v. orgaan- of beenmergtransplantatie) met ernstige luchtweginfecties. De studie bevatte tot slot 62 gezonde controles. Er moet opgemerkt worden dat geen van de patiënten gediagnosticeerd was met CVS.

Er werden XMRV sequenties ontdekt in 3 van de 75 stalen (2.3%) in groep 1, 1 van de 31 stalen (3.2%) in groep 2, en 16/161 (9.9%) in groep 3. Zes van de XMRV-positieve stalen in de tweede groep bevatten ook rhinovirus, adenovirus of pathogene schimmels. Dat er meer XMRV en andere microben ontdekt werden in de immuungecompromitteerde personen is niet onverwacht. De controlegroep bevatte 2 van de 62 stalen (3.2%) die positief op XMRV waren.

De aanwezigheid van XMRV in perifere mononucleaire bloedcellen en plasma suggereert dat het virus via bloed overgedragen wordt: transfusies, naalden in de gezondheidszorg en intraveneus druggebruik. Bewijst het feit dat XMRV teruggevonden wordt in de luchtwegen, dat het virus overgedragen kan worden via de route van de luchtwegen? Nee, niet totdat we andere informatie hebben, waaronder het virusgehalte in de luchtwegsecreties, en de besmettelijkheid van XMRV. In deze context is het interessant om op te merken dat het niet mogelijk was om infectueus XMRV te isoleren uit de luchtwegen van de Duitse patiënten.

Het is leerzaam om terug te kijken naar de overdraagbaarheid van een ander menselijk retrovirus, namelijk HIV-1, om de pathogenese van XMRV-infectie beter te begrijpen. De belangrijkste overdraagbaarheidsroutes van HIV-1 zijn seksueel, parenteraal en van moeder op kind. Deze transmissieroutes zijn consistent met de niveaus van infectueus virus in lichaamsvochten (weergegeven in deze tabel).

HIV in lichaamsvochten.

Viraal RNA kan opgespoord worden op verschillende niveaus van het luchtwegstelsel, maar luchtwegsecreties zorgen zelden voor HIV-overdracht.

Fisher, N., Schulz, C., Stieler, K., Hohn, O., Lange, C., Drosten, C., & Aepfelbacher, M. (2010). Xenotropic murine leukemia virus-related gammaretrovirus in respiratory tract. Emerg. Inf. Dis. : 10.3201/eid1606.100066


© Vertaling ME-Gids.net

Dank aan zonaanbidster, orchidee en Punika om attent te maken op deze publicatie.

3 reacties

  1. muizen
    in het stuk staat:
    “Op basis dat het bijna identiek is met endogene en exogene volle lengte sequenties van Mus Musculus muizen, is het hoogstwaarschijnlijk dat XMRV zijn oorsprong vindt in muizen, hoewel ze allicht niet de huidige bron van besmetting zijn.”

    weet iemand hier meer over? En wat de bovenstaande tekst betekend?
    Kun je (in het verleden wel?) besmet zijn door muizen met XMRV?
    Of heeft dit er niets mee te maken?

  2. XMRV is GEEN muizenvirus
    XMRV is GEEN muizenvirus. De volledige samenstelling van XMRV werd vergeleken met het volledige menselijke genoom en met het muizengenoom. Daaruit bleek dat geen van beiden XMRV bevatten wat bewijst dat het geen muizenvirus is.

    Niemand weet hoe het in de mens terecht gekomen is. Het WPI heeft nooit met muizen gewerkt, dus het is geen muizencontaminatie of ontsnapt virus uit het labo.

    XMRV werd nog niet teruggevonden in de natuur, enkel bij mensen. XMRV is een nieuw menselijk retrovirus dat overdraagbaar is.

    Ook de immuunrespons bij CVS-patiënten bij wie XMRV werd gevonden, wees erop dat XMRV geen muizenvirus was en ook geen vervuiling/besmetting” die in het labo gebeurde.

    XMRV lijkt wel sterk op een gekende familie van leukemie veroorzakende virussen bij muizen. De naam van het virus (xenotropic murine leukemia virus related virus) geeft dus aan dat het verwant is aan virussen die bij ratten en muizen leukemie veroorzaken.

  3. Recente bevindingen van XMRV-sequenties in 67% van de perifere mononucleaire bloedcellen (PBMC’s) van patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom en in 3.4% van PBMC’s van gezonde controles, doen de vraag rijzen of XMRV een pathogeen zou kunnen zijn dat via bloed overdraagbaar is. Het terugvinden van XMRV in PBMC’s van patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom is echter controversieel gezien verschillende studies in Europa er niet in slaagden om XMRV op te sporen.

    Recente informatie geeft de suggestie dat europese onderzoeken geen XMRV wilden tonen. Middels eens open brief heeft WPI aangegeven dat een aantal samples van deze studies wel degelijk aantoonbaar XMRV besmettingen hebben. Deze discrepantie lijkt duidelijk gerelateerd aan de meetmethode. De Nijmeegse studie heeft evenwel – in volle bewustzijn – geen melding gemaakt van de gekende tekortkomingen in de – bij eigen onderzoeken gebruikte – onderzoeksmethode.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
30
31
1
2
10 jan
10/01/2025    
20:00 - 21:00
NIH leaders will provide updates and answer questions about RECOVER’s latest efforts to identify safe and effective treatments for Long COVID. The National Institute of [...]
24 jan
24/01/2025    
19:00 - 20:30
Research Roundtable: Cell danger response (CDR) inhibition of salugenesis—molecular and mechanical mechanisms and possible treatments in ME/CFS Datum en tijd 24 jan 2025 07:00 p.m. in Brussel [...]
Events on 10/01/2025
Recente Links