Bron:

| 17837 x gelezen

ProHealth

Het hebben van Chronisch Vermoeidheidssyndroom & Myalgische Encefalomyelitis (ME/CVS) vrijwaart patiënten niet van andere ziekten en aandoeningen waar een operatie bij komt kijken. Ingrepen die anesthesie vereisen, zoals het trekken van een verstandskies, een cataractoperatie, of het verwijderen van een ontstoken blinde darm of galblaas, komen vaak genoeg voor in de totale bevolking om te voorspellen dat jij er waarschijnlijk een of meerdere ingrepen zult hebben nadat je ME/CVS kreeg.

In tegenstelling tot de algemene bevolking, hebben patiënten met ME/CVS een aantal specifieke overgevoeligheden die aanpassing van anesthetica vereisen. 

Vermijd stoffen die histamine afgeven

Een studie die in 2000 werd uitgevoerd door Fred Friedburg, Lucy Dechene, Maggie McKenzie en Robert Fontanetta, ontdekte dat bijna 90% van de langdurige patiënten met Chronisch Vermoeidheidssyndroom & Myalgische Encefalomyelitis aan allergieën leden. (1,2)

Histamines maken deel uit van de inflammatoire [ontstekings-, n.v.d.r.] immuunrespons op infectie, en zijn verantwoordelijk voor een deel van de zwakte, uitputting en malaise die normaal gezonde mensen ervaren als ze ziek worden. Aangezien dit symptomen zijn die worden ervaren door de meeste ME/CVS-patiënten, zal een toename van het histaminegehalte hen zich alleen maar slechter doen voelen.

In feite heeft Dr. Lucy Dechene voorgesteld dat overproductie van histamine substantieel kan bijdragen tot de ontwikkeling van de meest significante effecten van ME/CVS. (3)

Omdat zoveel ME/CVS-patiënten niet alleen allergieën hebben, maar overgevoelig zijn voor histamine zelf, beveelt Patrick L. Glass, arts in Reno Nevada, aan om geen stoffen te gebruiken die histamine vrijmaken. Deze groep omvat natriumthiopental, hetgeen een thiobarbituraat is. In feite waarschuwt Dr. Glass tegen elk medicijn uit de thiobarbituraatfamilie, omdat ze allemaal histaminevrijmakers zijn. (Deze kunnen worden herkend doordat er “thio” in de naam staat – Thiamylal, Thiobarbital).

Patiënten zouden ook spierverslappende middelen uit de Curare-familie moeten vermijden, zoals Curare, Tracrium en Mivacurium (Mivacron), die ook krachtige histaminevrijmakers zijn.

Voor ME/CVS-patiënten beveelt Dr. Glass Diprivan (propofol) aan als de inductiestof, Midazolam, fentanyl (een kortwerkend narcoticum) en droperidol (een middel tegen misselijkheid) tijdens de anesthesie.

Vermijd epinefrine (adrenaline)

Epinefrine (adrenaline) wordt vaak toegevoegd aan anesthetica. Als vasoconstrictor dient epinefrine om de bloedvaten te vernauwen, wat helpt om de bloeddruk in stand te houden en overmatige bloedingen voorkomt. Epinefrine verlengt ook het effect van anesthesie, wat betekent dat er niet zoveel gebruikt hoeft te worden.

Kanteltafeltesten bij patiënten met Chronisch Vermoeidheidssyndroom & Myalgische Encefalomyelitis hebben aangetoond dat een meerderheid van de langdurig zieke patiënten orthostatische intolerantie ervaren – POTS (posturale orthostatisch tachycardiesyndroom), black-outs en duizeligheid bij het staan. Dit kan allemaal veroorzaakt of verergerd worden door catecholamines (epinefrine), sympathomimetica (isoproterenol) en vaatverwijders (stikstofoxide, nitroglycerine, alfablokkers, en middelen tegen lage bloeddruk).

Epinefrine kan ook paniekaanvallen veroorzaken. (8) ME/CVS-patiënten die anesthesie met epinefrine hebben gehad, hebben slapeloosheid, nervositeit en angst gerapporteerd.

Vermijd stoffen die de lever beschadigen

Dr. Paul Cheney adviseert om geen stoffen te gebruiken die schadelijk zouden kunnen zijn voor de lever (hepatoxines).(4) Patiënten met Chronisch Vermoeidheidssyndroom & Myalgische Encefalomyelitis zijn veel gevoeliger voor medicatie dan gezonde mensen. Dr. Cheney stelde dat een combinatie van laag bloedvolume en diastolische hartdisfunctie [of diastolisch hartfalen, waarbij uw hartspier zich minder goed ontspant dan normaal, n.v.d.r.] het vermogen van de patiënt belemmert om geneesmiddelen uit de bloedbaan te verwijderen. Als een medicijn dat giftig is voor de lever, wordt gebruikt, zal een patiënt met ME/CVS niet in staat zijn de medicatie efficiënt uit het lichaam te verwijderen.

Naast het onvermogen om toxines snel te uit het lichaam kunnen verwijderen, hebben personen met ME/CVS vaak een gereactiveerd Epstein-Barrvirus (EBV), wat de lever zwaar belast. En overmatige last door hepatoxische geneesmiddelen zou potentieel kunnen leiden tot ontsteking van de lever (hepatitis).

Halothaan en andere anesthetische inhalatiestoffen, zoals enfluraan, isofluraan, sevofluraan en desfluraan zijn zeer giftig voor de lever (hepatoxisch), zelfs in de algemene bevolking, en zouden vermeden moeten worden bij patiënten met ME/CVS. (6,7)

Wat je zou moeten doen

Wanneer er naar allergieën gevraagd wordt, zouden patiënten met ME/CVS overgevoeligheid voor epinefrine moeten vermelden. Dit zal dan deel uitmaken van je medisch dossier en zal aan de anesthesist worden gerapporteerd.

Patiënten zouden voorafgaand aan de operatie vocht moeten innemen en medicijnen of supplementen vermijden die de bloeddruk verlagen (vaatverwijders zoals aspirine, nitroglycerine, vitamine E).

Dr. Cheney adviseert dat aangezien de intracellulaire magnesium- en kaliumgehaltes vaak laag zijn bij ME/CVS-patiënten, en anesthesie hartritmestoornissen kan veroorzaken. Hij beveelt aan om patiënten kaliumchloride te geven, met behulp van 10 mEq tabletten, 1 tablet, tweemaal daags, en een 50% oplossing van magnesiumsulfaat, 2 cc. intramusculair (IM) 24 uur voor de operatie. Voor plaatselijke anesthesie raadt Dr. Cheney aan om spaarzaam Lidocaine te gebruiken en zonder epinefrine.

In een notendop

  • zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd bent voor de operatie om je bloedvolume op peil te houden
  • informeer je dokter en chirurg dat je overgevoelig bent voor epinefrine (adrenaline)
  • vraag je chirurg geen stoffen te gebruiken die histamine vrijmaken
  • neem een supplement met kalium en magnesium
  • stop inname van vitamine E en andere vaatverwijdende middelen drie dagen voor de operatie
  • geef bovenstaande aanbevelingen door aan je dokter

Draagbare medische alarmen

Als je een patiënt bent die gevoelig is voor flauwvallen, of allergieën en chemische overgevoeligheden hebt, zou het een goed idee kunnen zijn om een SOS medische armband te dragen.

De medische beroepsgroep kijkt routinematig of iemand een SOS medische identificatiearmband of ketting heeft. Als je buiten bewustzijn aankomt in een ziekenhuis, kan het ziekenhuis het telefoonnummer op je armband bellen. Het Medisch Alarm zal dan het ziekenhuis vertellen wie je dokter is en hoe deze te bereiken is, plus zaken die van belang zijn in het medisch dossier, waaronder allergieën en aanbevelingen met betrekking tot anesthesie.

Referenties

  1. Friedberg, Fred et al. Symptom patterns in long-duration chronic fatigue syndrome. J Psychosom Res. 2000; 48: 59-68. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10750631
  2. Friedberg, Fred, PhD. Characteristics of Long-Duration CFS CFIDS Chronicle, Fall 2001. http://www.cfids.org/archives/2001rr/2001-rr4-article03.asp
  3. Duchene, Lucy. CFS: Influence of Histamine, Hormones and Electrolytes. CFIDS Chronicle, Summer 1993, pp 31-35.
  4. From Doctors, To Doctors and Anesthesiologists. http://www.squidoo.com/anesthesia-with-CFS
  5. Kaplan, Melissa. Surgery, Anesthesia and CFS/FM/MCS. http://www.anapsid.org/cnd/drugs/anesthesia.html#anes
  6. Peralta, Ruben, MD Halothane Hepatotoxicity. Medscape. http://emedicine.medscape.com/article/166232-overview
  7. Desflurane. Drug Record. NIH http://livertox.nih.gov/Desflurane.htm
  8. van Zijderveld GA, Veltman DJ, van Dyck R, van Doornen LJ. Epinephrine-induced panic attacks and hyperventilation.J Psychiatr Res. 1999 Jan-Feb;33(1):73-8.

© ProHealth. Vertaling meintje, redactie zuiderzon, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Datum/Tijd Evenement
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
27/11/2024
20:00 - 21:00
Webinar voor huisartsen over post-COVID
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links