Bron:

| 1835 x gelezen

Begin december hebben we (ME Association) een enquête aan de website toegevoegd om te vragen naar uw ervaringen met alcohol en hoe dit uw ME/cvs en/of langdurige Covid beïnvloed zou kunnen hebben.

Alcoholintolerantie kan een onmiddellijke of vertraagde (20-30 minuten) ongemakkelijke reactie veroorzaken. Veel voorkomende reacties zijn onder meer verstopte neus, blozen van de huid (roodheid), hoofdpijn, lage bloeddruk, misselijkheid en overgeven (bron: The ME Association).

Onderzoek naar ME/cvs

In de oorspronkelijke blog werden twee onderzoeksartikelen aangehaald over alcoholintolerantie en ME/cvs:

Onderzoek naar langdurige COVID

Abstract

Postacute sequelae van SARS-CoV-2 (PASC), of langdurige COVID, wordt gekenmerkt door aanhoudende symptomen na acute SARS-CoV-2-infectie die van patiënt tot patiënt kunnen verschillen. Hier presenteren we een casusreeks van vier patiënten met een geschiedenis van SARS-CoV-2-infectie die verwezen werden naar de postacute COVID-19-syndroom (PACS)-Clinic aan de Stanford University voor evaluatie van aanhoudende symptomen, die ook een nieuw ontstane alcoholgevoeligheid vertoonden.

Alcoholreacties en -gevoeligheid zijn niet goed gekarakteriseerd in de literatuur omdat het verband houdt met postvirale ziekte. Hoewel er in de media enkele anekdotische meldingen zijn geweest van nieuwe alcoholgevoeligheid bij PASC-patiënten, is er in de medische literatuur een gebrek aan gepubliceerde gegevens over dit onderwerp. Tijdens hun medische consultatie meldden de patiënten zelf nieuwe veranderingen in hun symptomen of gedrag na het gebruik van alcohol. Een nieuw begin van alcoholgevoeligheid moet samen met andere post-COVID-19 symptomen worden beoordeeld en kan nieuwe wegen bieden om de pathobiologie van de ziekte en mogelijke interventies te onderzoeken.

Conclusies

Nieuwe alcoholreacties en -gevoeligheid kunnen optreden na COVID-19-infectie bij patiënten met PASC. Artsen die PASC-patiënten beoordelen, moeten in hun sociale voorgeschiedenis vragen naar alcoholgebruik en -tolerantie, omdat deze informatie inzicht kan geven in mogelijke triggers voor verergering van symptomen en kan helpen bij het sturen van strategieën voor leefstijlmanagement.

Verder onderzoek in de vorm van grotere cohortstudies is gerechtvaardigd om de prevalentie van deze associatie bij PASC-patiënten en het scala aan alcoholreacties en gevoeligheden beter te begrijpen en mogelijke associaties met specifieke post-COVID-19 klinische fenotypen en andere factoren met post-COVID-19 alcoholgevoeligheid te onderzoeken. Bovendien kan het onderzoek naar de onderliggende biologische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor nieuwe alcoholreacties en gevoeligheid waardevolle inzichten verschaffen in de onderliggende pathofysiologie van postvirale aandoeningen, zoals PASC en ME/cvs.

De NICE-richtlijn

In paragraaf 1.2.4 van de NICE-richtlijn over ME/cvs wordt aanbevolen om alcoholintolerantie te beschouwen als een voorbeeld van andere symptomen:

“Wees je ervan bewust dat de volgende symptomen ook geassocieerd kunnen worden met, maar niet exclusief zijn voor, ME/cvs: intolerantie voor alcohol of voor bepaalde voedingsmiddelen en chemicaliën.”

Resultaten van de website-enquête van de ME Association

Alcoholintolerantie:

  • 41% zei: ik kan slechts af en toe kleine hoeveelheden alcohol verdragen
  • 7% zei: ik kon aanvankelijk geen alcohol verdragen, maar merk nu dat ik wel kan drinken 
  • 41% zei: ik kan nu geen alcohol verdragen

Ervaring met alcoholintolerantie:

  • 54% zei: mijn symptomen van ME/cvs of langdurige COVID nemen in intensiteit toe
  • 33% zei: ik heb het gevoel vergiftigd te zijn 
  • 31%: verergerde kater 

Symptomen:

  • 39% ervaart blozen van de huid (roodheid) 
  • 56% hoofdpijn 
  • 71% toegenomen vermoeidheid 
  • 54% toegenomen slaapstoornissen
  • 34% verhoogde temperatuur

Meer informatie

© ME Association, 11 januari 2024. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
30
31
1
2
10 jan
10/01/2025    
20:00 - 21:00
NIH leaders will provide updates and answer questions about RECOVER’s latest efforts to identify safe and effective treatments for Long COVID. The National Institute of [...]
24 jan
24/01/2025    
19:00 - 20:30
Research Roundtable: Cell danger response (CDR) inhibition of salugenesis—molecular and mechanical mechanisms and possible treatments in ME/CFS Datum en tijd 24 jan 2025 07:00 p.m. in Brussel [...]
Events on 10/01/2025
Recente Links