Bron:

| 8118 x gelezen

Professor Sonya Marshall-Gradisnik van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED) aan de Griffith University. © Griffith University

Onderzoekers van de Griffith University hopen een behandeling te vinden voor langdurige/long COVID nadat ze hebben aangetoond dat de ziekte dezelfde biologische stoornis heeft als patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (internationaal bekend als Myalgische Encefalomyelitis (ME/cvs)).

In een wereldprimeur suggereert hun studie dat COVID-19 een potentiële trigger zou kunnen zijn voor ME/cvs en dat hun 10 jaar onderzoek naar ME/cvs zou kunnen helpen om het begrip en de behandeling van long COVID snel te verbeteren.

Volgens professor Sonya Marshall-Gradisnik, directeur van het Nationaal Centrum voor Neuro-Immunologie en Opkomende Ziekten van de Griffith University, zullen de baanbrekende bevindingen helpen bij het onderzoek naar therapeutische strategieën om zowel long COVID als ME/cvs-patiënten te helpen.

© Griffith University

“Patiënten met long COVID melden neurocognitieve, immunologische, gastro-intestinale en cardiovasculaire manifestaties, die ook symptomen zijn van ME/cvs,” zei professor Marshall-Gradisnik.

“Onze onderzoekers hebben pionierswerk verricht met een gespecialiseerde techniek die bekend staat als elektrofysiologie of ‘patch-clamp’ in immuuncellen.”

“Dankzij deze techniek kon het team eerder al verslag uitbrengen over de pathologie van ME/cvs en specifieke ionenkanalen in cellen onderzoeken.

“Deze kanalen laten ionen zoals calcium in en uit de cellen stromen en controleren zo veel verschillende biologische processen.

“Patiënten kunnen verschillende symptomen ervaren, afhankelijk van welke cellen in het lichaam zijn aangetast – van hersenmist en spiervermoeidheid tot mogelijk orgaanfalen.”

Professor Marshall-Gradisnik en haar team bestuderen ME/cvs al meer dan 10 jaar. In 2020 pasten ze hun onderzoek aan om de gevolgen van COVID mee op te nemen toen patiënten opmerkelijk gelijkaardige symptomen begonnen te ervaren.

De vicekanselier voor onderzoek van Griffith University, professor Lee Smith, zei: “Long COVID is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid en we zijn erg trots op de uitzonderlijke wetenschap die hier op Griffith wordt ontwikkeld en de bijdrage die ons NCNED-team levert aan de gezondheid en het welzijn van mogelijk miljoenen patiënten.”

Het onderzoek wordt gefinancierd met een subsidie van 4 miljoen dollar van de Stafford Fox Medical Research Foundation.

Curator van Stafford Fox, de heer Ken Wallace, zei: “De Stichting steunt al lange tijd het NCNED-team van de Griffith University en het werk dat zij doen om het leven te verbeteren van meer dan 250.000 Australiërs met ME/cvs – van wie er meer dan 60.000 aan bed of huis gebonden zijn.

“De Stichting is gesterkt door dit onderzoek. Het is verwoestend te denken dat nog eens 400.000 Australiërs kunnen worden getroffen door langdurige COVID, maar we zijn blij dat Australië de wereld leidt in wetenschappelijk onderzoek om de pathologie van deze ziekten te begrijpen en de diagnose en behandelingen te bevorderen.”

In Australië zijn reeds meer dan 9,5 miljoen gevallen van COVID gerapporteerd en naar verwachting zal vijf procent, of ongeveer 475.000, met een langdurige ziekte blijven zitten.

De baanbrekende bevindingen zullen worden gepubliceerd in het gerenommeerde internationale Journal of Molecular Medicine.

© Emma O’Connor, Griffith University, 11 augustus 2022. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine, ME-gids.

Citeren?

Sasso, E.M., Muraki, K., Eaton-Fitch, N. et al. Transient receptor potential melastatin 3 dysfunction in post COVID-19 condition and myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome patients. Mol Med 28, 98 (2022). https://doi.org/10.1186/s10020-022-00528-y


Video: Onderzoekers ontdekken verband tussen langdurige COVID en ME/cvs


Lees ook van de Griffith University:

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links