Gepubliceerd: 24 juli 2010 11:58 | Gewijzigd: 27 juli 2010 08:26
Huup Dassen
De kans dat iemand met aanleg voor multiple sclerose (MS) de ziekte ook echt krijgt, hangt waarschijnlijk af van de samenstelling van de darmflora.
Wanneer bepaalde bacteriën in de darm terechtkomen en daar kleine ontstekingen veroorzaken, ontstaan er afweercellen die in het centrale zenuwstelsel de ontstekingsprocessen veroorzaken die tot MS leiden. De onderzoekers denken niet dat deze bacteriën de oorzaak van MS zijn maar dat ze in het immuunsysteem veranderingen teweegbrengen die MS in de hand werken (Proceedings of the National Academy of Sciences, online, 19 juli).
[…]
Toeval
[…] Het was een toevallige gebeurtenis die de onderzoekers op dit spoor zette, met name de ingebruikname van een nieuwe, veel schonere behuizing voor de proefdieren. […] Toen de onderzoekers deze muizen onder deze omstandigheden groot brachten, bleek dat ze nooit MS kregen.
Er bleek dat de gesegmenteerde filamenteuze bacteriën hiervoor verantwoordelijk waren. Deze bacteriën komen in de bodem voor en zijn in staat om plantaardige moleculen zoals de houtstof lignine af te breken. Met andere woorden: als je als peuter ooit een hapje grond nam, loop je kans dat deze bacteriën tot je darmflora behoren.
© NRC Handelsblad
Onderzoekers ontdekken dat darmbacteriën invloed hebben op MS
In de afwezigheid van bacteriën in de darmen, ontwikkelen pro-inflammatoire Th17-cellen zich niet in de darm of in het centraal zenuwstelsel; en dieren ontwikkelen geen ziekte. Wanneer de dieren gekoloniseerd worden met symbiotische gesegmenteerde filamenteuze bacteriën, wordt de Th17 celdifferentiatie geïnduceerd in de darm. Th17-cellen bevorderen experimentele auto-immune encefalomyelitis, een diermodel voor multiple sclerosis. Op deze manier bevorderen niet-pathogene bacteriën van de darmflora de ziekte door een immuunrespons in zowel de darmen als de hersenen.
Geïnteresseerden kunnen het volledige Engelstalige artikel hier verder lezen.
Een ander interessant artikel hierover kunt u lezen op ProHealth
Proinflammatory T-cell responses to gut microbiota promote experimental autoimmune encephalomyelitis
Yun Kyung Leea, Juscilene S. Menezesa, Yoshinori Umesakib, and Sarkis K. Mazmaniana
PNAS juli 2010
- Abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20660719
- Volledige publicatie http://www.pnas.org/content/early/2010/07/27/1000082107.long
Met dank aan Dirk en C. Zoete.