Bron:

| 14996 x gelezen

TV Oost, 28 maart 2012. Vandaag hebben we het met dokter Francis Coucke over zijn boek ‘De CVS-mythe’. De dokter vindt dat heel wat patiënten met een chronische aandoening verkeerd behandeld worden. Al jaren pleit Coucke voor een betere opleiding van de artsen in verband met CVS. 

Dr. Coucke zit in de studio samen met patiënte Lore Rumes.

Om de reportage (10min) opnieuw te bekijken, klik op link of de afbeelding hieronder

http://www.tvoost.be/nl/2012-03-28/cvs-is-een-mythe/ 

Met dank aan mjramzy.

Dr. Coucke heeft het over prestatiegeneeskunde gericht op acute geneeskunde versus geneeskunde die dieper moet zoeken bij chronische patiënten met moeilijkere vindbare problemen (hormonen, immuniteit, voeding,…).

De patiënte vertelt over deze snelle diagnoses in UZ’s: “psychosomatisch, het zit tussen je oren”. Dieper onderzoek door Dr. Coucke nadien wees echter op tekort aan productie van gammaglobulines met infecties tot gevolg. Behandeling bestaat in dat geval uit immunoglobulines, antibiotica etc.

CVS is volgens Dr. Coucke dan ook een nepdiagnose: “we vinden het niet, maar u bent chronisch moe.” Men moet zoeken naar een échte oorzaak. Mensen die psychische problemen blijken te hebben stuurt Dr. Coucke door naar de psychiater gezien hij zich bezig houdt met organische oorzaken.

Men ziet ook dat men niet verbetert in de referentiecentra. En ten einde raad komen veel patiënten dan bij Dr. Coucke terecht die dieper gaat zoeken naar een echte oorzaak.

Hij roept ook om hem zijn werk te laten doen in plaats van tegengewerkt te worden door instanties. Een mogelijk pijnpunt is allicht dat verschillende behandelingen duur zijn, maar dat geldt ook voor AIDS-behandelingen bijvoorbeeld.

Hij vergelijkt gammaglobulines met insuline voor een diabeet. Dus medicatie weigeren omdat waardes ineens te goed zijn, kan slecht uitpakken voor de immunodeficiënte patiënt wanneer een infectie zich voordoet en men weer van nul moet starten.

 

 


De CVS-mythe

Waarom onze geneeskunde zich geen raad weet met chronische ziekten

“CVS is een mythe”, zegt dr. Coucke.

“De meeste CVS-patiënten worden verkeerd behandeld en zelfs mishandeld”.

Zijn boek is dan ook een aanklacht tegen de prestatiegeneeskunde en een pleidooi voor een betere behandeling van chronisch zieken.

Omschrijving

CVS of het chronischevermoeidheidssyndroom is een van de meest voorkomende ziekten van deze tijd. Maar is het wel een ziekte? En hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van een onverklaarbare langdurige vermoeidheid en

spierpijnen?

Het antwoord is eenvoudig: wie niet zoekt, die vindt niet. Volgens dr. Francis Coucke zijn CVS en fibromyalgie (chronische spierpijn) slechts ‘nepdiagnoses’.

Het zijn benamingen voor klachten die veroorzaakt worden door een slecht werkend immuunsysteem, een verstoorde hormonenwerking en zieke darmen en/of onaangepaste voeding. Het goede nieuws is dat de oorzaak van CVS en FM altijd gevonden kan worden, als men er maar naar zoekt. Het probleem is dat onze artsen onvoldoende opgeleid zijn en te weinig weten over de werking van onze hormonen en ons immuunsysteem.

Auteur: Coucke, Francis (Dr.)

Uitgever: WPG Uitgevers

Jaar: 2012

ISBN: 9002240562 / 9789002240560

# Pagina’s: 256

| Bestel bij BOL.com | Bestel hier je boeken en steun de website!

De criteria om patiënten met hormonale tekorten of immuniteitsstoornissen te behandelen zijn bovendien hopeloos achterhaald, zodat het RIZIV enkel de behandeling van patiënten die in een ‘terminaal stadium’ zijn aanbeland, goedkeurt. Artsen kiezen vaak liever voor meer lucratieve specialisaties dan voor de behandeling van chronisch zieke mensen. Die patiënten vragen van de arts immers veel tijd, energie en denkwerk.

Dr. Francis Coucke (internist, endocrinoloog en geriater) is een klassiek geschoold arts en behandelt in verschillende ziekenhuizen met veel succes chronisch zieke patiënten.

Hij is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn strijd tegen het RIZIV, dat zijn behandelingen aanvecht omdat hij het klassieke ‘zorgtraject’ niet volgt.

2 reacties

  1. wetenschappelijke paper?
    Hallo,

    Een boek van 20 euro is best veel geld, dus waar ik nieuwsgierig naar ben is of deze man ook een wetenschappelijke paper heeft geschreven over dit thema om zijn studie en conclusie te onderbouwen. Weet iemand dit?

    Het laatste dat ik wil is nogmaals blij gemaakt worden met een dode mus van de zoveelste kwakzalver…

  2. Dr. Coucke
    Zie zijn interview in de Artsenkrant:

    “Zelf heb ik drie jaar geleden op het Espen in Praag een poster gepubliceerd over verlaagde BCM bij cvs-patiënten.

    Of “The role of insulin tolerance test (ITT) and ACTH/cortisol ratio in chronic fatigue patients”
    http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0026/ea0026p38.htm

    Zoekfunctie en ‘Coucke’, zo kom je meer over ‘m te weten.

    Wetenschappelijke papers zijn eerder voorbehouden voor artsen-wetenschappers/onderzoekers verbonden aan universiteiten of wetenschappelijke instituten. Hij is in de eerste plaats praktiserend arts die aan de hand van uitgebreide gerichte (reguliere) testen afwijkingen opspoort (“meten is weten”) en deze probeert te behandelen.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Geen Evenementen
Recente Links