ME Research UK, 12 augustus 2020
Leeftijd en terugkerende infecties zijn gekoppeld aan ergere PEM bij ME/cvs
Postexertionele malaise (PEM) – de verslechtering van symptomen na zelfs een kleine fysieke of mentale inspanning – is een van de kenmerkende symptomen van ME/cvs. Zijn ernst, en de tijd die mensen nodig hebben om te herstellen, kan van persoon tot persoon verschillen, dus onderzoekers in Frankrijk hebben onlangs gepoogd om de factoren te identificeren die geassocieerd zijn met ernstigere PEM. (Deze studie werd niet gefinancierd door ME Research UK.)
Lees de volledige paper door Ghali en collega’s in het Journal of Translational Medicine.
Belangrijkste bevindingen
Drie factoren bleken verband te houden met een verhoogde ernst van PEM, en kunnen patiënten helpen identificeren die baat zouden hebben bij pacingstrategieën:
- ME/cvs ontwikkelen op 32-jarige leeftijd of ouder.
- Gevoelig zijn voor terugkerende virale infecties.
- ME/cvs ontwikkelen na een gastro-intestinale infectie.
Wat deden ze?
De onderzoekers identificeerden 197 patiënten die allemaal door dezelfde arts gediagnosticeerd waren met ME/cvs aan de hand van de Internationale Consensuscriteria (ICC). De groep bestond uit 51 mannen en 146 vrouwen, en in bijna de helft daarvan bleek de ziekte uitgelokt te zijn door een infectieuze gebeurtenis.
Er werd informatie verzameld over het ontstaan van ME/cvs – waaronder leeftijd en symptomen – en de huidige vermoeidheidsniveaus van de deelnemers werden beoordeeld met behulp van gevalideerde vragenlijsten. De ernst van PEM werd beoordeeld voor de afgelopen maand, waarbij patiënten gevraagd werd om te scoren hoe vaak ze PEM ervoeren evenals de intensiteit, wat resulteerde in een ernstscore voor PEM voor elke persoon.
Wat hebben ze gevonden?
Hoge ernstscores voor PEM waren waarschijnlijker bij personen van 32 jaar of ouder bij het ontstaan van ME/cvs, en ook waarschijnlijker bij degenen die rapporteerden gevoeliger te zijn voor virale infecties in de loop van hun ziekte. Lijden aan een gastro-intestinale infecties voorafgaand aan het begin van ME/cvs werd ook als een risicofactor voor ernstiger PEM geïdentificeerd, hoewel de onderzoekers opmerken dat dit slechts voor een klein aantal patiënten in deze groep gold, dus het verband is minder duidelijk.
Niettemin hebben de auteurs drie belangrijke risicofactoren geïdentificeerd die allemaal verband houden met een ernstiger PEM, in termen van zowel frequentie als intensiteit van symptomen.
Wat betekent dit?
Aangezien er nog geen behandelingen zijn voor ME/cvs, moeten veel patiënten pacingtechnieken toepassen om te proberen hun symptomen te beheersen. De onderzoekers hopen dat deze risicofactoren zullen helpen om patiënten te identificeren die een hoger risico hebben op ernstige PEM die daarom in het bijzonder baat kunnen hebben bij het volgen van pacingstrategieën.
© ME Research UK. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine, ME-gids.
Citeren?
Ghali, A., Richa, P., Lacout, C. et al. Epidemiological and clinical factors associated with post-exertional malaise severity in patients with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. J Transl Med 18, 246 (2020). https://doi.org/10.1186/s12967-020-02419-4
Epidemiological and clinical factors associated with post-exertional malaise severity in patients with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome
Post-exertional malaise (PEM), the cardinal feature of myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS), occurs generally after exposure to a stressor. It is characterized by the worsening of ME/CFS symptoms and results in aggravating the course of the disease and the quality of life of patients.