De nutriënt L-carnitine blijkt effectief bij behandeling van alle drie
Complementary Medicine
Het Beste van Natuurlijke en Farmaceutische Geneeskunde
Gepubliceerd op 30 juni 2011 door Jacob Teitelbaum, MD in Complementaire Geneeskunde
Acetyl L-Carnitine verbetert autisme
Veel specialisten die zowel met autisme, als met CVS en fibromyalgie (engels) werken – inclusief ik zelf – merken dat er een grote overlap is tussen de drie aandoeningen. Ik vermoed dat alle drie verwante, onderliggende processen hebben en, gegeven een specifieke genetische samenstelling, dat precies dezelfde processen die CVS en fibromyalgie veroorzaken bij volwassenen, autisme kunnen veroorzaken bij kinderen.
Door deze overlap ben ik ook betrokken bij onderzoek om kinderen met autisme te helpen. Autisme is een hersenfunctie-stoornis die resulteert in beperkte sociale interactie, moeilijkheden met communicatie en beperkt en herhalend gedrag. Deze symptomen starten voor het kind drie jaar oud is en treft vier keer zoveel jongens als meisjes. Het kan zeer ernstig zijn, of in een mildere vorm, autismespectrumstoornis (ASS) genoemd (b.v. Syndroom van Asperger). Net als bij CVS en fibromyalgie, stijgt het voorkomen van autisme explosief en het komt momenteel voor bij bijna 1% van de kinderen in ons land.
Een nieuw onderzoek (1) werpt licht op de relatie tussen deze aandoeningen door te laten zien dat een nutriënt met de naam L-carnitine, die de energieproductie reguleert en helpt bij de behandeling van CVS/FM (verwijzend naar de “acetyl” variant van L-carnitine – zie Acetyl L-Carnitine for CFS and Fibromyalgia (Engels)), ook kan helpen bij de behandeling van autisme.
Onderzoeksresultaten
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het Institute of Chronic Illnesses in Silver Spring, Maryland. Ze behandelden 30 kinderen met ASS. De kinderen waren verdeeld in twee groepen, waarvan één groep een dagelijkse dosis van 50 mg L-carnitine kreeg voor elke kilogram lichaamsgewicht (b.v. een kind van 60 pond zou 1,364 mg L-carnitine per dag hebben gekregen), terwijl de andere groep een placebo kreeg.
Na drie maanden hadden de kinderen die L-carnitine kregen een “significante verbetering” in de ernst van hun ASS, rapporteerden de onderzoekers in Medical Science Monitor.
Verbetering werd op verschillende manieren gemeten en omvatte verbeterde scores op de Childhood Autism Rating Scale (CARS), die kinderen indeelt op basis van hun mogelijkheden om met mensen om te gaan, lichaamsgebruik, aanpassing aan verandering, auditieve reactie en verbale communicatie; en op de Autism Treatment Evaluation Checklist, die kinderen beoordeelt op spraak/taal/communicatie, sociaal gedrag, sensorisch/cognitief bewustzijn en gezondheid/fysiek gedrag (U kunt een checklist downloaden (Engels) van de website van het Autism Research Institute).
De onderzoekers koppelden ook hogere bloedwaarden van carnitine aan spierkracht in de handen, cognitieve scores en CARS scores.
Een andere opmerkelijke optie voor autisme is een speciale acupressuurtechniek NAET genaamd, die voedselgevoeligheden elimineert. Na het zien van een jong autistisch meisje dat veranderde van non-verbaal naar een kletskous, onderzochten we de behandeling nader – en vonden dat dit soort opmerkelijke resultaten gewoon was. Onze stichting financierde vervolgens een onderzoek naar het gebruik van NAET bij autisme, waarvan ik de hoofdauteur was. Tegen het einde van één jaar (100 simpele behandelingen) waren 23 van de 30 autistische kinderen in de behandelgroep terug op reguliere scholen (in tegenstelling tot geen van de 30 kinderen in de onbehandelde controlegroep). Het onderzoek is geaccepteerd voor publicatie (verwacht oktober 2011). Voor meer informatie en om meer dan 12.000 NAET beoefenaars wereldwijd te vinden, bezoek NAET (Nederlandstalige pagina).
Referenties
(1) A prospective double-blind, randomized clinical trial of levocarnitine to treat autism spectrum disorders (uittreksel), The Institute of Chronic Illnesses, Inc., Silver Spring, MD, U.S.A. and CoMeD, Inc., Silver Spring, MD. PMID: 21629200 [PubMed]
Jacob Teitelbaum, M.D., internist en auteur van From Fatigued to Fantastic!, onderzoekt behandelingen voor Chronisch Vermoeidheids Syndroom en fibromyalgie. Meer over Dr Teitelbaum… (Engels)
© Vertaling bpb voor ME-gids.net van Is Autism Related to CFS and Fibromyalgia? (Jacob Teitelbaum, M.D., PsychologyToday.com, 30 juni 2011)
Eén reactie
Interessante denkpiste- ik zie direct raakvlakken aan precies 1 kant van mijn familie…
Is het (louter) toeval dat de verhouding man:vrouw bij ME/CVS 1:4 is en bij autisme precies omgekeerd het geval is..??