Bron:

| 1353 x gelezen

Cort Johnson van de blog Health Rising onderzoekt enkele van de spierafwijkingen die zijn vastgesteld in recent ME/cvs-onderzoek, en hoe deze kunnen bijdragen aan de symptomen van de ziekte. Dit omvat een bespreking van Rob Wüsts recente studie naar langdurige COVID, die Dr. Wüst opvolgt met een studie naar ME/cvs, gefinancierd door ME Research UK en dat later deze week zal worden aangekondigd.

Het is moeilijk te geloven dat de spieren geen grote rol spelen bij deze door inspanning uitgedaagde ziekte. Tweedaagse inspanningsstudies geven aan dat zelfs korte intensieve inspanningen op een dag het vermogen aantasten van de meeste ME/cvs-patiënten om de volgende dag energie te produceren. Bovendien geven invasieve inspanningsstudies aan dat normale zuurstofniveaus – het levensbloed van de energieproductie – niet in de spieren van veel ME/cvs-patiënten terechtkomen.

Het lijkt erop dat de spieren erbij betrokken MOETEN zijn. De vraag is, hoe? Zijn ze beschadigd? Krijgen ze niet genoeg zuurstof? Of gebeurt er iets buiten de spieren waardoor ze niet goed werken?

Yves Jammes in Frankrijk en Sopia Fulle in Italië onderzoeken al zo’n twintig jaar de spieren bij ME/cvs. Eerst keken ze naar de elektrische activiteit om te zien of de spieren voldoende werden geactiveerd. Toen ze bewijs vonden van verminderde elektrische activiteit (M-golven) bij ME/cvs, richtten ze hun aandacht op de spiermembranen.

Spieractie begint wanneer de spiermembranen een boodschap sturen naar de spieren om samen te trekken. Jammes vond echter genoeg bewijs van spiermembraanproblemen om ME/cvs een “systemische stoornis van de prikkelbaarheid van het spiermembraan” te noemen.

Op zoek naar een oorzaak vonden de onderzoekers verhoogde niveaus van oxidatieve stress (vrije radicalen) en verlaagde niveaus van de beschermende heat shock eiwitten.

De dingen zijn echter recentelijk pas echt goed op gang gekomen met de opkomst van de nauwe verwant van ME/cvs, langdurige COVID, waarvan bewijs aangeeft dat het vergelijkbaar is met ME/cvs.

Een studie naar langdurige COVID toonde aan dat veranderde spiervezeltypen en problemen met het activeren van het schone, efficiënte aerobe energiesysteem resulteerden in een afhankelijkheid van anaerobe energieproductie en uiteindelijk hyperventilatie.

De auteurs merkten op dat soortgelijke bevindingen voorkomen bij ME/cvs en stelden dat de enzymen die de mitochondriale activiteit aansturen waarschijnlijk uitgeput waren en dat de skeletspieren (niet het hart) een proces ondergingen dat verwant is aan dat van hartfalen. Hun idee leek aan te sluiten bij de conclusies van een ander artikel – “Oude spieren in een jong lichaam: een aforisme dat het chronischevermoeidheidssyndroom beschrijft” – waarin werd voorgesteld dat mitochondriale problemen en oxidatieve stress ervoor zorgden dat de spieren van ME/cvs-patiënten sneller verouderen dan normaal.

Deze bevindingen vormden de basis voor de opmerkelijke studie naar langdurige COVID van Rob Wüst – “Spierafwijkingen verergeren na malaise na inspanning bij lange COVID”.

Wüst, een inspanningsfysioloog en mitochondriaal onderzoeker, deed iets simpels maar diepgaand. Hij nam spierbiopten van longcovidpatiënten en herstelde COVID-19-controles, trainde de deelnemers tot ze uitgeput waren en nam vervolgens nog een ronde spierbiopten en vergeleek ze.

Naast de verwachte verlaging van de maximale energieproductie die werd gevonden bij de longcovidpatiënten, ontdekte Wüst dat hun spieren niet minder zuurstof (lees energie) opnamen dan normaal.

Wüst groef diep in de spieren en ontdekte,een hoger percentage zeer vermoeide type II of fast-twitch-vezels bij de longcovidpatiënten. Deze spiervezels produceren anaeroob energie en helpen bij kortdurende energie-uitspattingen, maar bieden weinig uithoudingsvermogen. (Een studie naar ME/cvs uit 2009 vond ook verhoogde niveaus van deze “vermoedheidsgevoelige, energetisch dure” spiervezels).

Wüst toonde aan dat intensieve training mogelijk de spiervezels zelf schaadt toen hij aantoonde dat 80% van de longcovidpatiënten na inspanning geatrofieerde spiervezels vertoonde (tegenover 50% vóór inspanning) en dat een derde necrotische of dode spiervezels vertoonde. Dat suggereerde dat lichaamsbeweging immuuncellen aanzette om de spieren binnen te dringen – iets wat zelden voorkomt in gezonde spieren – en dat lichaamsbeweging dus mogelijk een auto-immuunreactie uitlokt die de spieren aanvalt.

Wüst ontdekte vervolgens dat de activiteit van een belangrijk mitochondriaal enzym, succinaatdehydrogenase (SDH) genaamd, afnam bij de longcovidpatiënten. Bij de gezonde controles was het juist toegenomen. Aangezien SDH het enige enzym is dat deelneemt aan de twee belangrijkste onderdelen (de elektronentransportketen en de TCA/krebscyclus) van aerobe energieproductie, lijkt een door inspanning veroorzaakte afname van SDH-activiteit het zeker moeilijker te maken om je in te spannen.

Je kunt een meer gedetailleerde beschrijving van deze resultaten lezen op de blog Health Rising.

Vervolgens schenen de sterren voor de ME/cvs-gemeenschap toen een onwaarschijnlijke reeks gebeurtenissen een belangrijke bevinding opleverde. Paul Hwang van de NIH bestudeerde kanker in een familie toen hij een familielid tegenkwam dat steeds vermoeider was geworden nadat hij infectieuze mononucleose had gekregen.

Haar spieren vertoonden zeer hoge niveaus van een eiwit genaamd WASF3 waar Hwang weinig over wist. Bij het controleren van de literatuur vond Hwang – die ook niets wist over ME/cvs – een verwijzing naar WASF3 in een obscure studie naar ME/cvs uit 2011.

Hwang en zijn team begonnen alles op alles te zetten voor hun bevindingen. Ze vonden een lager zuurstofverbruik (energieproductie), een daling van 34% in de niveaus van het enzym cytochroomoxidase in de mitochondriën en ongewoon lange hersteltijden na het sporten.

Het terugbrengen van de WASF3-eiwitniveaus naar normaal in muizen resulteerde in meer energie. Door te graven in WASF3 zoals nog nooit iemand had gedaan, konden ze laten zien dat verhoogde WASF3-niveaus samengaan met een verminderde mitochondriale energieproductie.

Stroomopwaarts ontdekten ze dat de niveaus van WASF3’s regulator (BiP) – gelegen in het endoplasmatisch reticulum (ER) – zelfs nog meer veranderd waren dan WASF3. Ze concludeerden dat endoplasmatische reticulumstress hoge WASF3-niveaus veroorzaakte bij ME/cvs, die op hun beurt de energieproductie verminderden.

Dit gaf, misschien wel voor het eerst, “een moleculaire verklaring voor de symptomen van energietekort zoals inspanningsintolerantie en postexertionele malaise… bij chronische vermoeidheid”. Het moleculaire gedeelte is van vitaal belang omdat het vinden van de moleculaire basis van ME/cvs-onderzoekers in staat zal stellen om deze met medicijnen aan te pakken – en dat is precies wat Hwang nu wil doen met ME/cvs.

De toenemende bevindingen rond de spieren bij ME/cvs zijn niet onopgemerkt gebleven. Plotseling wordt ME/cvs overspoeld met spierstudies! Twee zijn aan de gang in het door de Open Medicine Foundation gefinancierde Harvard Collaborative ME/CFS Center, en het Solve ME Initiative financiert een derde door niemand minder dan Rob Wüst. Daarnaast gaan Paul Hwang en Avindra Nath bij de NIH door met het uitbreiden van de bevindingen m.b.t. WASF3/spiercellen.

[Hieraan kunnen we ook de komende door ME Research UK-gefinancierde studie van Rob Wüst toevoegen, die later deze week zal worden aangekondigd].

De spieren in ME/cvs beginnen eindelijk te krijgen waar ze recht op hebben.

© ME Research UK. Vertaling admin, redactie NAHdine en Els, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Datum/Tijd Evenement
15/11/2024
Hele dag
Internationale meeting over Long Covid (en ME/cvs) bij kinderen
16/11/2024
11:00 - 16:00
Wintermarkt Heelwijk t.v.v. ME/cvs
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links