Lezerscolumn Lou Corsius, 21 augustus 2015
Mens & Maatschappij
De Nederlandse medische wereld komt maar niet los van de idee dat ME (myalgische encefalomyelitis), een ziekte die zich kenmerkt door snel optredende en extreme uitputting in combinatie met een complex van andere symptomen, een psychosomatische aandoening zou zijn.
Het lijkt erop dat problematiek tot psychisch wordt verklaard op het moment dat men geen fysieke oorzaak kan vinden. In het buitenland is aangetoond dat er sprake is van een fysieke ziekte en toch blijft in Nederland het beeld van psychosomatische klachten de boventoon voeren.
Hoelang is het geleden dat autisme werd verklaard op basis van het feit dat de moeder een koelkastmoeder zou zijn die geen binding tot stand bracht met haar kind? Hoelang is het geleden dat een maagzweer het gevolg was van stress en niet, zoals naderhand bleek, het gevolg van een bacterie?
Het feit dat in Nederland vooral psychologen onderzoek naar ME hebben gedaan, vormt een bias, een vertekenende factor. Er wordt bij voorbaat gedacht aan de psychische beïnvloedbaarheid van de klachten. Bij mensen met ME is dat dus onterecht!
In de VS en Noorwegen heeft men expliciete wetenschappelijke aanwijzingen gevonden dat er bij mensen met ME sprake is van een fysieke aandoening waarbij het (neuro) immuunsysteem ernstig is ontregeld. ME zal niet herstellen met de goedwillende aandacht van een psycholoog in de vorm van cognitieve gedragstherapie of met graded exercisetherapie. Een acute blindedarmontsteking verdwijnt ook niet door er begripvol mee te praten.
Het wordt dus tijd om ook in Nederland het roer om te gooien. De problematiek van mensen met vermoeidheidsklachten kan niet langer op één hoop worden gegooid. Er zijn mensen bij wie cognitieve gedragstherapie wel zal helpen omdat zij geen ME hebben en er zijn mensen bij wie een zuiver somatische aanpak vereist is omdat zij een ziekte hebben die expliciet fysiek van aard is.
De Tweede Kamer heeft dit jaar naar aanleiding van een burgerinitiatief aan de Gezondheidsraad gevraagd advies uit te brengen over de ziekte ME. De hoop is erop gevestigd dat de Gezondheidsraad ook de wetenschappelijke onderzoeken daarbij betrekt waarop de ME vereniging heeft geattendeerd in haar schrijven van 14 augustus.
© Lou Corsius voor Metro