Bron:

| 4446 x gelezen

In een recente review uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje onderzoekt men mitochondriale disfunctie en het verband met postvirale syndromen, waaronder ME/cvs, langdurige COVID en fibromyalgie. De auteurs erkennen dat er momenteel geen door de FDA goedgekeurde farmacologische therapieën zijn voor deze aandoeningen en richten zich op het potentieel van suppletie met co-enzym Q10 (CoQ10).

Mitochondriën, die vaak de krachtpatsers van de cel worden genoemd, spelen een cruciale rol bij het genereren van energie voor de behoeften van het lichaam. In de wetenschappelijke literatuur wordt melding gemaakt van een verband tussen mitochondriale disfunctie en laaggradige systemische ontsteking bij postvirale aandoeningen, en dat beide elementen betrokken zijn bij het voortduren van de symptomen.

CoQ10 is een natuurlijke antioxidant die aanwezig is in mitochondriale membranen en cellen helpt beschermen tegen schade door oxidatieve stress. In hun review benadrukken de auteurs studies waarin suppletie met CoQ10 heeft geleid tot symptomatische verlichting van vermoeidheid en pijn bij mensen met fibromyalgie. CoQ10-supplementatie bij personen met COVID-19 of langdurige COVID heeft echter gemengde resultaten opgeleverd.

En wat ME/cvs betreft, één gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek betrof meer dan 200 personen met ME/cvs die CoQ10 kregen naast NADH-suppletie, en rapporteerde significante verbeteringen in perceptie van vermoeidheid. Een kleiner onderzoek waarbij alleen CoQ10 werd gesuppleerd, toonde echter verbeteringen in andere symptomen maar niet in vermoeidheid.

Hoewel de onderzoeksresultaten over het algemeen inconsistent lijken te zijn bij alle postvirale syndromen, suggereert het artikel dat er nog steeds mogelijkheden zijn om te verkennen met betrekking tot interventiestudies naar CoQ10 en mitochondriale disfunctie. Deze omvatten: “of de biologische beschikbaarheid van CoQ10 kan worden verbeterd door het gebruik van alternatieve toedieningsroutes (bijv. intraveneus, intraperitoneaal, intramusculair, etc.); of aanvullende CoQ10 in staat is om de bloed-hersenbarrière te passeren; en hoe CoQ10 wordt getransporteerd naar en binnen de cellen”.

Opgemerkt moet worden, zoals erkend in het artikel, dat een van de auteurs een medisch adviseur is van Pharma Nord UK, een fabrikant van voedingssupplementen. Hoewel uit de aangehaalde artikelen blijkt dat mitochondriale disfunctie is onderzocht in relatie tot de genoemde aandoeningen, is het bewijs vaak inconsistent in de verschillende de artikelen of moeten de bevindingen worden gevalideerd. Het is ook vermeldenswaard dat in zijn overzicht van onderzoek met betrekking tot voedingssupplementen (waaronder CoQ10) voor de NICE-richtlijn voor ME/cvs uit 2021, NICE concludeerde dat er niet genoeg bewijs is om voedingssupplementen voor ME/cvs aan te bevelen.

Gezien de aard van ME/cvs blijft mitochondriale disfunctie een onderzoeksfocus. Momenteel financiert ME Research UK onderzoek onder leiding van Prof. Jo Nijs naar de verbanden tussen mitochondriale functie en het autonome zenuwstelsel bij ME/CVS.

Lees meer over de mitochondriën en ME/cvs [Engels]

© ME Research UK, 22 januari 2024. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
30
31
1
2
10 jan
10/01/2025    
20:00 - 21:00
NIH leaders will provide updates and answer questions about RECOVER’s latest efforts to identify safe and effective treatments for Long COVID. The National Institute of [...]
24 jan
24/01/2025    
19:00 - 20:30
Research Roundtable: Cell danger response (CDR) inhibition of salugenesis—molecular and mechanical mechanisms and possible treatments in ME/CFS Datum en tijd 24 jan 2025 07:00 p.m. in Brussel [...]
Events on 10/01/2025
Recente Links