Bron:

| 19319 x gelezen

Mensen worden in hun leven blootgesteld aan allerlei virussen, bacteriën, schimmels en parasieten, waarvan herpesvirussen (HHV’s) de meest voorkomende zijn.

Bij de meeste mensen veroorzaken deze virussen geen merkbare ziekte of slechts tijdelijke symptomen zoals keelpijn of koorts. Maar nadat ze het lichaam zijn binnengedrongen, banen ze zich langzaam een weg langs de zenuwen naar het centrale zenuwstelsel, waar ze zich kunnen vermenigvuldigen en vele jaren kunnen blijven. De virussen zijn in alle opzichten relatief stil, althans dat is wat de conventionele medische wijsheid ooit dacht.

Virale reactivering

Eén hypothese is dat reactivatie van HHV’s in sommige cellen de ontwikkeling van ziekte gedeeltelijk kan verklaren, en dit is het idee dat wordt onderzocht door Dr. Bhupesh Prusty en collega’s van de Julius Maximilians Universiteit in Würzburg, Duitsland en andere centra.

Dr. Prusty is momenteel ook bezig met een verwant project, gefinancierd door ME Research UK, waarin wordt gekeken naar de rol van infectieuze triggers op mitochondriale disfunctie bij ME/cvs.

Een van de belangrijkste ideeën van het team is dat HHV-reactivering leidt tot de expressie van HHV-6 microRNA’s (moleculen die cellen helpen eiwitten aan te maken), die op hun beurt een vermindering van de functie van de mitochondriën (verantwoordelijk voor het genereren van energie in cellen) en van de immuunreacties veroorzaken.

De eerdere bevindingen van de onderzoekers suggereren dat eventuele virale activiteit gelokaliseerd moet zijn in een specifiek weefsel, aangezien er een gebrek aan activiteit is in algemeen geteste monsters zoals bloed en serum.

HHV-microRNA

Daarom keken ze in deze studie (gepubliceerd in Frontiers in Molecular Biosciences) specifiek naar post mortem hersen- en zenuwweefsel van drie ME/cvs-patiënten en 24 controlepersonen.

Hun resultaten toonden overvloedig HHV-microRNA aan in verschillende regio’s van de hersenen en geassocieerd neuronaal weefsel, waaronder het ruggenmerg, maar alleen in monsters van ME/cvs-patiënten en niet van controles.

Wat betekent het?

Hier is dus enig objectief bewijs van HHV-6-activiteit in de hersenen en het ruggenmerg van ME/cvs-patiënten, wat de normale zenuwfunctie zou kunnen verstoren, een immuunrespons zoals ontsteking zou kunnen induceren, en mogelijk symptomen zoals hersenmist, cognitieve klachten, vermoeidheid en pijn zou kunnen verklaren.

Helaas waren slechts drie patiënten bij het onderzoek betrokken en is het ethisch en praktisch moeilijk om biopten van post mortem weefsel te verkrijgen. De resultaten moeten worden herhaald in een groter aantal monsters, of anders moeten nieuwe methoden worden ontwikkeld om de virale activiteit in deze gebieden te onderzoeken.

Niettemin hernieuwen deze bevindingen de discussie en de belangstelling voor de rol van HHV’s bij ME/cvs.

© ME Research UK, 10 januari 2023. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Datum/Tijd Evenement
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
27/11/2024
20:00 - 21:00
Webinar voor huisartsen over post-COVID
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links