Bron:

| 12495 x gelezen



Jarred Younger, Neuroinflammation, Pain, and Fatigue Laboratory at UAB

CFS Subgroups

Here are some new results from the daily blood draw Chronic Fatigue Syndrome study that suggests there are important subgroups.

Younger wil door middel van een serie korte video’s uitleggen welke resultaten er tot nu toe uit zijn onderzoeken komen in begrijpelijke taal. Naar aanleiding van de eerste resultaten van zijn onderzoek wordt nu opnieuw een (grotere) groep patiënten onderzocht.

Deze resultaten zijn voorlopig, moeten nog verder geanalyseerd worden en moeten nog gepubliceerd worden.

Deze zomer zullen er nog meer video’s volgen, waarbij hij steeds een tipje van de sluier zal oplichten voor ons.

In deze video van 10 minuten bespreekt Jarred Younger de voorlopige en ruwe resultaten van een onderzoek dat hij recent heeft gedaan naar subgroepen bij ME/cvs. Deze video is onderdeel van een serie video’s over ME/cvs.

Hij bespreekt de vraag of er bij ME/cvs sprake is van subgroepen. Lijden alle patiënten aan dezelfde aandoening, hebben ze allemaal dezelfde onderliggende pathologie of verschilt de ene groep van de andere en lijden zij onder volledig verschillende problemen?

Als er verschillende subgroepen zijn bij ME/cvs betekent dit dat er ook verschillende behandelingen nodig zijn en dat er niet 1 behandeling is die iedereen zal helpen. Iedereen heeft dan een specifieke gerichte behandeling nodig.

In de literatuur worden er o.a. de volgende subgroepen genoemd:

  1. vroege gevallen – late gevallen
  2. op basis van symptomen: inflammatie, ontregeling autonoom zenuwstelsel, neurologische problemen, cognitieve problemen, pijn
  3. het wel of niet voldoen aan casusdefinities
  4. klassieke of atypische
  5. ontregeling van het immuunsysteem

Zeer recent onderzoek (Daily Immune Modeling) van Younger, leverde nieuwe maar nog ruwe gegevens op. Er werd gedurende 25 dagen dagelijks bloed afgenomen en symptomen geregistreerd. Onderzoek met gloednieuwe testen leverde vervolgens 2 mogelijke subgroepen op:

afb. 1:

De blauwe lijn geeft de vermoeidheidsscore weer (0 is de score bij het begin, dus je ziet de vermoeidheid in de 25 dagen toenemen en afnemen). De groene lijn is in het bloed gemeten C-Reactieve Proteïne (CRP). Dit is een eiwit dat vroeg reageert op infectie, of die nu wordt veroorzaakt door een bacterie, een schimmel of een virus. De CRP lijkt hetzelfde verloop aan te houden in de grafiek als de vermoeidheid, dit geeft aan dat er een mogelijk verband is. Younger gokt er op dat dit te maken heeft met een laaggradige aanwezige infectie die in de loop van de tijd fluctueert. Het immuunsysteem reageert hier op door vermoeidheid te veroorzaken [red.: zodat je rustiger aan gaat doen].

Dit CRP-niveau van 3 nanogram per milliliter is erg laag en een reumatoloog zou hier niet bezorgd om worden. Bij een eenmalig bloedonderzoek zou je dit niet kunnen ontdekken.

Dit vindt plaats bij een derde van de deelnemers, en dit is een significant aantal (het aantal is hoog genoeg om iets te kunnen bewijzen).

Zelfs lage fluctuaties van infectie zouden belangrijke aandrijvende factoren kunnen zijn van de ernst van de vermoeidheid.

CRP zou dus een goede voorspeller kunnen zijn van de vermoeidheid en heeft te maken met onderliggende infectie die probeert op te komen en daarmee het immuunsysteem beïnvloedt.

afbeelding 2:

Hier is de blauwe lijn opnieuw de vermoeidheid en de groene lijn is het in het bloed gemeten fractalkine.

Fractalkine is verhoogd bij auto-immune en chronisch inflammatoire [ontstekings-] aandoeningen. Het wijst op een ontregeld immuunsysteem, echter zonder infectie, want de bloedwaarden van het CRP voorspelde niets. Het gaat hier dan om een ontregeling van het immuunsysteem zelf.

Ook hier betrof het ongeveer een derde van de totale groep patiënten.

Van de resterende een derde moet nog geanalyseerd worden of de vermoeidheid samenhangt met nog andere immuunmarkers. Mogelijk wordt er nog een verband gelegd met een groep waarbij het energiemetabolisme, het endocriene [hormonale] systeem of nog iets anders betrokken is.

Voor wie geïnteresseerd is in het werk van Jarred Younger, is er een ME-pedia-pagina (in het Engels): http://me-pedia.org/wiki/Jarred_Younger

Vertaling en samenvatting Meintje, redactie Zuiderzon, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
20 jan
20/01/2024    
19:15 - 20:00
Zaterdag (20 jan 19.15 op NPO2) in Kassa: Duizenden kinderen in Nederland kampen met Long Covid. Naar schatting duizenden kinderen in Nederland kampen met long [...]
Datum/Tijd Evenement
09/11/2024
14:30 - 15:30
Medisch mistspuien - spreekbeurt en signeersessie over boek Recognise ME
Tiny Stories, Kortrijk
10/11/2024
14:00 - 20:00
Quiz t.v.v. biomedisch onderzoek naar Long Covid, ME/cvs, POTS en Lyme
Hof Van Laar, Zemst, Zemst
15/11/2024
Hele dag
Internationale meeting over Long Covid (en ME/cvs) bij kinderen
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links