Bron:

| 7500 x gelezen

Ten gevolge van de politieke kat-en-muisspelletjes die zich de voorbije jaren afspeelden met het CVS-dossier is het bestuur van de Wake U Call Beweging (WUCB) het vertrouwen verloren in de meeste politieke partijen. Groen en Vlaams Belang zijn de enige partijen waarbij in het verleden enige vorm van constructieve dialoog mogelijk bleek.

Op 5 februari 2018 had de WUCB dan ook een afspraak met Federaal  Volksvertegenwoordiger mevrouw Anne Dedry (Groen). Mevrouw Dedry is lid van de Commissie Volksgezondheid.

De voorbije maanden is er dan ook druk over en weer gemaild met Mevrouw Dedry en de studiedienst van Groen met als doel Minister De Block in de Commissie een aantal vragen te laten beantwoorden omtrent het CVS-beleid en de recente eis van de Wake-Up Call Beweging om ME en cvs te erkennen als biologische ziekte.

Ondertussen heeft Mevrouw Dedry een aantal vragen kunnen stellen in de Commissie

Volksgezondheid.

Wij hopen dat Mevrouw Dedry in de toekomst bereid blijft kritische vragen te stellen inzake het CVS-beleid en er verder op toeziet dat Minister De Block het toekomstig Belgische CVS-beleid afstemt op de internationale ontwikkelingen die zich afspelen waarbij de focus ligt op het biomedisch model en niet langer de voorkeur gaat naar therapeutische strategieën zoals Cognitieve Gedragstherapie en Graduele Oefentherapie.

2018.

Eerder las u al Vraag van mevrouw Anne Dedry aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid over “CVS” (nr. 24783) van 23 mei 2018 over de huidige toestand rond het CVS-beleid en de toekomst.

Hieronder vindt u schriftelijke vragen en antwoorden omtrent de CVS-problematiek en het CVS-diagnosecentrum UZ Leuven.


Schriftelijk vraag nr. 2294, 4 april 2018: Problematiek chronisch vermoeidheidssyndroom

Bij de aanvang van de RIZIV-conventie (1 september 2014) die voorziet in de financierings- en werkingsmodaliteiten van de door de overheid erkende CVS-diagnosecentra waren er zes kandidaat-ziekenhuizen die aan de conventie wilden meewerken, met name: het UZ Leuven, het UZ Antwerpen, het AZ Sint-Maarten, het AZ Groeninge Kortrijk, het UZ Gent en Jan Yperman (Ieper). Wat is de reden dat alle ziekenhuizen, behalve het UZ Leuven, uiteindelijk niet hebben ingetekend op de conventie?

Vraag gepubliceerd zonder antwoord

© De Kamer [PDF]


Schriftelijk vraag en antwoord nr. 2295: CVS-diagnosecentrum UZ Leuven

Vraag 4/4/18 [PDF]

Volgens mijn informatie heeft het CVS-diagnosecentrum dat verbonden is aan het UZ leuven als enige de RIZIV-conventie ondertekend. Die conventie voorziet in de financierings- en werkingsmodaliteiten van de door de overheid erkende CVS-diagnosecentra alsook in de terugbetaling van de aangeboden behandelingen, met name 18 sessies cognitieve gedragstherapie eventueel in combinatie met graduele oefentherapie.

  1. Hoeveel diagnostische bilans zijn er afgenomen in het UZ Leuven sinds 1 september 2014? Bij hoeveel van die bilans werd de diagnose CVS weerhouden? 
  2. Hoeveel van de patiënten hebben binnen het kader van de RIZIV-conventie een ambulante behandeling cognitieve gedragstherapie en/of graduele oefentherapie gevolgd bij een door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) erkend therapeut?
  3. Zijn er reeds gegevens bekend van de 2-4 jaarlijkse evaluatie over het effect van de therapie en de gevolgde aanpak zoals vooropgesteld binnen de conventie?

Antwoord 18/6/18 [PDF]

  1. Volgens de tussentijdse evaluatie van de overeenkomst na twee jaar, werd voor 510 patiënten een multidisciplinair diagnostisch bilan gerealiseerd. Voor 416 van die patiënten werd de CVS-diagnose gesteld.
  2. 147 patiënten zijn met de cognitieve gedragstherapie gestart.
  3. Het aantal gegevens in het kader van de tussentijdse evaluatie na twee jaar is te klein om uitspraken te doen over het effect van de behandeling. De finale evaluatie is voorzien tegen 31 augustus van dit jaar wanneer de pilootfase van de overeenkomst afloopt.

© De Kamer

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
10 jan
10/01/2025    
20:00 - 21:00
NIH leaders will provide updates and answer questions about RECOVER’s latest efforts to identify safe and effective treatments for Long COVID. The National Institute of [...]
Events on 10/01/2025
Geen Evenementen
Recente Links