Trial By Error: Brief aan Psychological Medicine over fout in SOLK-paper van Sir Simon en collega’s
13 april 2021.
Ik heb eerder gedocumenteerd dat enkele van de vooraanstaande experts op het gebied van “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK) regelmatig een kernbevinding van een baanbrekende studie in hun vakgebied verkeerd citeren. De studie – “De kosten van somatisering onder de beroepsbevolking in Engeland voor het jaar 2008-2009” – werd in 2010 gepubliceerd in het vakblad Mental Health in Family Practice.
Dezelfde fout werd in paper na paper herhaald, en ten minste een paar van deze gevallen zijn gecorrigeerd. Onlangs wees een scherpzinnig iemand mij erop dat het hoog aangeschreven vakblad Psychological Medicine twee jaar geleden een dergelijke studie heeft gepubliceerd, met professor Sir Simon Wessely als medeauteur.
Psychological Medicine is het vakblad dat in 2013 de beruchte “herstel”-paper van de PACE-studie publiceerde, waarin deelnemers slechter konden worden op de twee primaire maatstaven, maar toch als “hersteld” werden geteld. De hoofdredacteuren van het vakblad – professor Robin Murray van King’s College London en professor Kenneth Kendler van Virginia Commonwealth University – weigerden toen de methodologische en ethische tekortkomingen van de paper te erkennen.
In maart 2017 stuurde Virology Blog een open brief naar het vakblad met het verzoek om het artikel in te trekken. Meer dan 100 wetenschappers, clinici en andere experts ondertekenden de brief. Het vakblad negeerde dit. Mogelijk relevant in die beslissing was het feit dat PACE-hoofdonderzoeker professor Michael Sharpe in de redactieraad van het vakblad zit. Dat geldt ook voor Sir Simon, die ook een collega aan King’s College London is van een van de twee hoofdredacteuren van het vakblad, Professor Murray.
Gezien deze banden, en te oordelen aan de problematische resultaten, is het gemakkelijk te geloven dat het peerreviewproces van Psychological Medicine voor artikelen van auteurs die als eminent worden beschouwd, niet erg rigoureus is. In ieder geval staat hieronder de brief die ik gisteren naar Psychological Medicine heb gestuurd.
**********
Beste professoren Murray en Kendler,
er staat een ernstige feitelijke fout in een paper uit 2020 (epub 2019), gepubliceerd door Psychological Medicine, met als titel “Kenmerken van patiënten met een motorische functionele neurologische stoornis in een grote Britse dienst voor geestelijke gezondheidszorg: een patiënt-controleonderzoek.” De auteurs zijn O’Connell, Nicholson, Wessely en David.
In hun inleiding geven de auteurs de kernbevinding van Bermingham et al., een baanbrekende studie in hun vakgebied, verkeerd weer. Ze schreven volgende zin: “Bermingham et al. (2010) meldden dat de extra kosten door somatiserende patiënten £3 miljard per jaar bedraagt, wat neerkomt op 10% van de totale NHS-uitgaven.“
Dit is beslist niet wat Bermingham et al. rapporteerden. In feite rapporteerden Bermingham et al. dat de kosten van de behandeling van patiënten in de werkende leeftijd die als “somatiserend” werden beoordeeld 10% uitmaakten van de NHS-uitgaven voor mensen in de werkende leeftijd – niet voor de totale bevolking. Voor het jaar dat werd bestudeerd in Bermingham et al., lagen de totale NHS-uitgaven op ongeveer £100 miljard – niet de £30 miljard geïmpliceerd door O’Connell et al. door te verklaren dat £3 miljard 10% van het totaal vertegenwoordigde. De verklaring in O’Connell et al. had het voor de hand liggende maar ongelukkige effect dat de schijnbare impact van de kosten van deze patiënten voor de NHS meer dan drie keer te hoog werd ingeschat.
Andere deskundigen op het gebied van “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK) hebben Bermingham et al. eveneens onnauwkeurig geciteerd. Zowel het British Journal of General Practice als BMJ Open hebben gehoor gegeven aan verzoeken om exact dezelfde fout in de door hen gepubliceerde artikelen te corrigeren (zie hier en hier). Dat enkele van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van SOLK in de loop van een decennium deze belangrijke fout in meerdere publicaties hebben gemaakt, is nogal verbijsterend, net als het feit dat deze fout telkens opnieuw niet werd opgemerkt tijdens het peerreviewproces bij meerdere vakbladen.
Ik schrijf u rechtstreeks omdat dit me geen zaak lijkt te zijn voor een briefwisseling of een gedachtewisseling met de auteurs. De bewering over Bermingham et al. is onjuist en moet worden gecorrigeerd.
Ik heb de corresponderende auteur bij dit bericht in CC gezet. Ik heb ook de primaire auteur van de verkeerd geciteerde studie, Bermingham et al., in CC gezet voor het geval er verwarring is over de betekenis van de gegevens.
Dank u voor uw snelle aandacht voor deze kwestie.
Vriendelijke groet,
David
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial by error: mijn brief aan professor Anthony David – waarom blijven SOLK-experts een belangrijke studie fout citeren?
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 17 april 2021.
Eerder deze week schreef ik naar het vakblad Psychological Medicine over een significante fout in een paper over functionele neurologische stoornissen. De fout betrof een verkeerde quote van Bermingham et al., een belangrijke analyse uit 2010 van de kosten voor de National Health Service in verband met zorg voor mensen in de werkende leeftijd die werden gelabeld als ‘somatiserend’.
Een van de twee hoofdredacteuren van Psychological Medicine, professor Robin Murray van King’s College London, reageerde prompt en gaf aan dat hij bij de auteurs navraag zou doen over de kwestie.
Ik nam vervolgens contact op met professor Murray om erop te wijzen dat de hoofdauteur van het artikel ook coauteur was van een ander artikel waarin in oktober 2019 dezelfde fout was gecorrigeerd. Hij reageerde opnieuw snel en gaf aan dat hij het zou bekijken.
In de tussentijd heb ik vandaag het volgende naar professor Anthony David gestuurd, een neuropsychiater en de senior auteur van het artikel van Psychological Medicine. Hij was vroeger verbonden aan KCL, samen met professor Murray en een coauteur van het artikel in kwestie, professor Sir Simon Wessely. Professor David is nu verbonden aan University College London.
**********
Beste professor David,
Zoals u waarschijnlijk weet, heb ik Psychological Medicine benaderd over een fout in O’Connell et al., een artikel waarvan u de hoofdauteur bent. (Andere coauteurs zijn professor Tim Nicholson en professor Sir Simon Wessely).
Het artikel heet “Kenmerken van patiënten met een motorische functionele neurologische stoornis in een grote Britse dienst voor geestelijke gezondheidszorg: een patiënt-controleonderzoek.” Toen ik met het vakblad communiceerde, merkte ik ook op dat een ander artikel waarvan u medeauteur was, 18 maanden geleden werd gecorrigeerd op precies dezelfde fout.
Naast mijn vraag over de correctie breng ik over deze kwestie ook verslag uit op Virology Blog, dus ik neem rechtstreeks contact met u op om te zien of u commentaar wilt geven op het gebeurde. (In CC staat mijn collega Vincent Racaniello, Higgins Professor Microbiologie aan Columbia, die Virology Blog beheert.)
In het kort: in 2010 rapporteerden Bermingham et al. dat de kosten van de zorg voor mensen in de werkende leeftijd met zogenaamde “somatisering” 10% uitmaakten van de uitgaven van de Nationale Gezondheidsdienst voor mensen in de werkende leeftijd. Veel latere artikelen over zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK) of “aanhoudende lichamelijke klachten” (ALK) hebben dat cijfer verdraaid en in plaats daarvan verklaard dat deze kosten 10% van de totale uitgaven van de NHS vertegenwoordigen. In werkelijkheid vertegenwoordigden ze ongeveer 3% van de totale uitgaven van de NHS in het jaar waarop Bermingham et al. betrekking heeft.
Elk gegeven over NHS-kosten heeft mogelijke implicaties voor het beleid – zeker wanneer een fout leidt tot een verdrievoudiging van de geschatte impact, zoals bij deze fout het geval is. Hoe dan ook lijkt de valse budgettaire bewering een argument te ondersteunen voor de uitbreiding van gespecialiseerde diensten die zogenaamd effectief zouden zijn voor het behandelen van SOLK/ALK (i.e. cognitieve gedragstherapie en aanverwante benaderingen). En dat is tegelijk ook het standpunt van degenen die de valse bewering verspreiden.
Dit zijn mijn vragen:
- Was u ervan op de hoogte dat een andere paper waarvan u medeauteur was, in oktober 2019 werd gecorrigeerd voor deze zelfde onjuiste voorstelling van zaken in Bermingham et al.? Zo nee, waarom niet?
- Zo ja, waarom bent u niet overgegaan tot de correctie van O’Connell et al.? Neemt u in de komende correctie de verantwoordelijkheid voor deze vertraging van 18 maanden, aangezien dezelfde onjuiste bewering in uw andere paper werd gecorrigeerd?
- Waarom denkt u dat zoveel onderzoekers op het gebied van SOLK deze valse bewering tien jaar lang in het ene artikel na het andere hebben herhaald? Als vooraanstaande onderzoekers op dit gebied jarenlang collectief een baanbrekend artikel uit hun vakgebied verkeerd kunnen citeren, moeten we ons dan geen zorgen gaan maken over hun algemene wetenschappelijke kennis en over de vraag of zij ook andere beweringen over SOLK baseren op vergelijkbare verdraaide, verkeerd begrepen of vooringenomen gegevens?
Hartelijk dank. Ik zal uiteraard elk commentaar of elke uitleg die u wenst te geven, van welke lengte dan ook, overnemen in een bericht op Virology Blog. Intussen kijk ik ook uit naar een reactie van professor Murray over de timing van de correctie zelf.
Vriendelijke groet,
David
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial by error: waarom citeren SOLK-experts een onderzoek over NHS-kosten al tien jaar lang fout?
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 23 april 2021.
Wat moet je ervan denken als toponderzoekers in een onderzoeksgebied collectief en consequent een baanbrekend cijfer uit hun vermeende expertisedomein verkeerd voorstellen? Ik heb het over al diegenen die zichzelf voordoen als de autoriteit op het gebied van zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK), maar het lastig hebben met het nauwkeurig citeren van een onderzoek over wat deze aandoening ongeveer kost aan de National Health Service. (Een oplettende waarnemer wees mij hierop; ik schreef er hier voor het eerst over.)
Het onderzoek in kwestie, Bermingham et al., heet “De kosten van somatisering onder de bevolking in werkende leeftijd in Engeland voor het jaar 2008-2009.” Het werd in 2010 gepubliceerd in het vakblad Mental Health in Family Medicine. Een van de belangrijkste bevindingen was een zeer specifieke schatting: de kosten van de NHS voor patiënten in de werkende leeftijd waarvan werd vastgesteld dat ze zelfs maar in geringe mate “somatiseerden”, vertegenwoordigden ongeveer 10% van de totale kosten voor die demografische categorie. In paper na paper hebben “deskundigen” op het gebied van SOLK dat eenvoudige gegevenspunt op deze manier vertaald: patiënten met MUS zijn goed voor 10% van de totale kosten van de NHS. Het effect van die fout is dat de schijnbare impact van SOLK op de NHS-begroting meer dan drie keer te hoog komt te liggen.
(Speciale opmerking voor SOLK-deskundigen die deze post lezen: verwijzingen naar de leeftijdsparameters van Bermingham et al. worden in de titel van het artikel zelf vermeld.)
Het is mij niet duidelijk waarom deze opinieleiders zovele jaren lang zo’n grove statistische fout maken. Ik neem aan dat de vergissing niet met opzet gebeurde. Niettemin heeft ze gediend als ondersteuning van hun argumentatie voor de gewenste beleidsresultaten, wat zou kunnen verklaren waarom ze onopgemerkt bleef bij de auteurs en bij gelijkgestemde collega’s die de betrokken papers gepeerreviewed hebben. Als gezondheidsfunctionarissen ten onrechte denken dat de kosten van SOLK 10% van hun budget uitmaken, dan zullen ze vermoedelijk meer geneigd zijn om de psychologische diensten uit te breiden die worden voorgesteld door degenen die de onjuiste informatie verspreiden.
Ik heb onlangs een uitwisseling gehad met professor Robin Murry, een van de twee topredacteurs van het hoog aangeschreven vakblad Psychological Medicine. Het gaat om een paper waarin weer diezelfde valse verklaring over NHS-kosten is opgenomen. Ik heb ook afzonderlijk geschreven naar de hoofdauteur, professor Anthony David, aangezien een eerder artikel waarvan hij coauteur was, 18 maanden geleden werd gecorrigeerd voor exact dezelfde fout.
Ik heb nog niets gehoord over een correctie van professor Murray of professor David. Ik heb professor Murray vanmorgen een vervolgbericht gestuurd. Het staat hieronder.
**********
Beste Robin,
Er zijn twee werkweken verstreken sinds ik contact met u opnam over de significante fout in “Kenmerken van patiënten met een motorische functionele neurologische stoornis in een grote Britse dienst voor geestelijke gezondheidszorg: een patiënt-controleonderzoek.” (De auteurs zijn O’Connell, Nicholson, Wessely en David.) U gaf aan dat u de auteurs zou raadplegen.
In feite hebben de auteurs niet meer dan een paar minuten tijd nodig om de verkeerd geciteerde studie, Bermingham et al., te bekijken, evenals de andere artikelen waarin exact dezelfde fout al is gecorrigeerd. Dat is des te meer het geval aangezien professor David, de senior auteur, ook coauteur was van een van de eerder gecorrigeerde papers. Bovendien heb ik de corresponderende auteur van Bermingham et al. in mijn e-mailcommunicatie opgenomen voor het geval er nog onduidelijkheid zou bestaan over de betekenis van de onderzoeksresultaten.
Het verbaast me dan ook dat ik nog niets van u heb vernomen over de correctie. Misschien lijkt dit voor u en de auteurs een onbeduidende of licht irritante kwestie. Maar zoals ik heb opgemerkt, hebben onderzoekers die zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” bestuderen, tien jaar lang een vals verslag gegeven van de bevindingen van dit baanbrekende onderzoek in hun eigen veld van zogenaamde expertise. Toevallig of niet komt deze fout overeen met de professionele belangen van deze experts bij het promoten van meer diensten voor mensen die zouden voldoen aan hun diagnostische criteria voor SOLK.
Wanneer het peerreviewproces er keer op keer niet in slaagt om dezelfde inhoudelijke fout te ontdekken in publicatie na publicatie, dan moet er een alarmbel gaan rinkelen bij de vakbladredacteurs. Misschien is dit wat we hieruit kunnen leren: als een school onderzoekers zich bezig lijkt te houden met wat men groepsdenken zou kunnen noemen, door bijvoorbeeld collectief een belangrijk gegevenspunt in de medische literatuur verkeerd voor te stellen, dan zou het verstandig zijn om een grotere kring van lezers uit te nodigen voor de peerreview, om ervoor te zorgen dat de verwijzingen ook daadwerkelijk overeenkomen met wat men beweert.
Ik kijk uit naar een snelle update over de aanstaande correctie van O’Connell et al. En zoals ik al suggereerde, hoop ik dat de correctie ook een verklaring bevat voor de vertraging van 18 maanden, aangezien het vorige artikel, mede geschreven door de seniorauteur, werd gecorrigeerd wegens exact dezelfde fout.
Vriendelijke groet,
David
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial By Error: Professor Davids derde foute citering van baanbrekende studie over “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten”
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 26 april 2021.
Ik heb onlangs geblogd over de veelvuldige verkeerde citatie van een baanbrekende studie over zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK). Uit het onderzoek van 2010 van Bermingham et al. bleek dat het bedrag dat door de National Health Service werd uitgegeven aan mensen in de werkende leeftijd die als ‘somatiserend’ werden beoordeeld, ongeveer 10% uitmaakte van wat er aan die populatie werd uitgegeven. Sinds de studie meer dan tien jaar geleden werd gepubliceerd, hebben experts in SOLK de studie routinematig verkeerd voorgesteld door te beweren dat deze kosten 10% bedroegen van de totale NHS-uitgaven – waardoor hun schijnbare financiële impact in feite drie keer te hoog kwam te liggen.
De kosten van het aanpakken van SOLK worden regelmatig aangevoerd als reden om psychologische diensten uit te breiden voor patiënten met de aandoeningen die in aanmerking komen voor een dergelijke diagnose. In het huidige kader beschouwt het NHS-programma Toegang tot Psychologische Therapieën Verbeteren (IAPT) iedereen met ME/cvs, het prikkelbaredarmsyndroom en andere aandoeningen zonder een duidelijke etiologie alsof ze lijden aan SOLK. Daardoor komen ze allemaal in aanmerking om direct van de eerstelijnszorg te worden weggeleid naar IAPT-interventies, meestal variaties op cognitieve gedragstherapie.
Op 17 april schreef ik aan professor Anthony David, een neurowetenschapper aan University College London. Ik was op zoek naar informatie over waarom hij deze fout nog niet heeft gecorrigeerd in een artikel waarvan hij de hoofdauteur is – en dat terwijl een ander artikel waarvan hij coauteur was 18 maanden geleden wegens dezelfde fout werd gecorrigeerd.
Professor David, een expert op het gebied van SOLK, was vroeger verbonden aan King’s College London, de thuisbasis van enkele leiders van de biopsychosociale ideologische brigade. KCL-beroemdheid professor Sir Simon Wessely is coauteur van het niet-gecorrigeerde artikel. Een andere KCL-wetenschapper, professor Trudie Chalder, was de senior auteur van het artikel waar professor David aan meeschreef en dat gecorrigeerd werd in oktober 2019, nadat ik had geschreven naar haar en BMJ Open, het vakblad dat het artikel had gepubliceerd.
Twee dagen geleden stuurde ik een opvolgingsbericht naar professor David, nadat ik er door een pientere waarnemer op werd gewezen dat er weer een ander artikel verschenen was, waarvan hij de senior auteur was, waarin dezelfde foute citatie stond. (Deze bevatte ook een spelfout: ‘Birmingham’ in plaats van ‘Bermingham’.) Voor professor David komt het dus op drie afzonderlijke foutieve citaten van Bermingham et al. Of dat is tenminste het aantal dat we kennen.
Ik heb niets meer gehoord van professor David. Of hij nu reageert of niet, ik hoop echt dat hij doorgaat met snelle correcties van de twee ongecorrigeerde papers. En als hij nog ergens anders dezelfde fout heeft gemaakt, dan hoop ik dat hij die gevallen ook corrigeert, zodat ik niet de moeite hoef te nemen om hem erop te wijzen.
Voor alle duidelijkheid: ik suggereer niet dat professor David of iemand anders Bermingham et al. opzettelijk verkeerd heeft geciteerd. Ik neem aan dat het onbedoeld is gebeurd en dat het foute “feit” zichzelf in de loop van een decennium in de literatuur heeft gerepliceerd, omdat niemand de moeite nam het te controleren, of merkte dat het verkeerd was als ze het dubbelcheckten. Maar hoe zou dat komen? Misschien omdat de hogere kosten mooi aansluiten bij de interesses en percepties van degenen die het verkeerd citeren. Een mooi voorbeeld van bevestigingsbias.
Deze herhaling van onjuiste informatie is courant in de journalistiek. In dit geval is de verspreiding van het onnauwkeurige gegevenspunt mogelijk van invloed op het volksgezondheidsbeleid, en misschien heeft het al gevolgen gehad. Gezien het belang van de fout, lijkt het redelijk om degenen die de fout hebben gemaakt te vragen om uit te leggen hoe ze is kunnen gebeuren en waarom andere beweringen die ze doen als geloofwaardig moeten worden beschouwd. Maar als je dit soort vragen stelt over problemen met hun gegevens of argumentatie, lijken leden van dit cohort van onderzoekers de voorkeur te geven aan het gebruik van woorden als “intimidatie”, in plaats van redelijke en geloofwaardige antwoorden te geven.
Hieronder vind je mijn tweede brief aan professor David.
**********
Beste professor David,
Ik heb gemerkt dat een artikel uit 2016 waarvan u de hoofdauteur was, dezelfde onjuistheid bevat over Bermingham et al. als de twee recentere artikelen die ik eerder al heb aangeduid. Het artikel uit 2016, “Medisch onverklaard verlies van visueel vermogen in een gespecialiseerde kliniek: een retrospectieve patiënt-gecontroleerde vergelijking”, werd gepubliceerd in het Journal of the Neurological Sciences. Ik heb de corresponderende auteur bij deze e-mail in CC gezet, en nogmaals Vincent Racaniello, Higgins Professor Microbiologie aan Columbia en beheerder van Virology Blog. (Overigens wordt in het artikel “Bermingham” verkeerd gespeld als “Birmingham”.)
Het artikel uit 2016 bevat volgende zin: “In een schatting van de geassocieerde gezondheidskosten van medisch onverklaarde symptomen, stellen Birmingham [sic] en collega’s dat het gebruik van gezondheidszorg £3 miljard per jaar bedraagt, of 10% van de totale NHS-uitgaven.” Het is duidelijk dat dit gecorrigeerd moet worden, want het cijfer vertegenwoordigde in werkelijkheid 10% van de NHS-uitgaven voor de bevolking in de werkende leeftijd, dus slechts ongeveer 3% van de “totale” NHS-uitgaven.
De titel van Bermingham et al. zelf specificeert de leeftijdsparameters van de onderzoekspopulatie, dus het blijft me verbazen dat men deze valse informatie tien jaar lang heeft blijven herhalen. Ik apprecieer elk uitleg die u zou kunnen bieden om mij te helpen dit fenomeen te begrijpen.
Bedankt voor uw snelle aandacht voor deze kwestie. Ik kijk uit naar de correcties in zowel dit artikel als het recentere in Psychological Medicine.
Vriendelijke groet,
David
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial By Error: meer brieven over Professor Anthony Davids foute citatie van belangrijke studie over kostprijs SOLK
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 11 mei 2021.
Ik heb gecorrespondeerd met het vakblad Psychological Medicine om tot een correctie te kunnen komen van een ontegensprekelijke feitelijke onjuistheid met betrekking tot de kostprijs van zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK). Na drie weken liet de medehoofdredacteur van het vakblad, professor Robin Murray, me op 4 mei eindelijk weten dat de auteurs “instemden” met een correctie – alsof ze een toegeving aan mij persoonlijk deden, in plaats van aan de juistheid van de medische literatuur.
Ik reageerde op professor Murray en nam ook contact op met professor Anthony David, de hoofdauteur van het artikel in Psychological Medicine. Ik had professor Anthony al geschreven om hem te laten weten dat ik exact dezelfde fout had gezien in een ander artikel waarvan hij de hoofdauteur was, een artikel dat in 2016 werd gepubliceerd door het Journal of the Neurological Sciences. In mijn opvolgingsbericht aan hem herinnerde ik hem aan dit extra probleem en ik vroeg hem om mij te laten weten of hij dezelfde correctie ook in dat vakblad had doorgevoerd. Omdat ik vanmorgen nog niets had gehoord, heb ik naar de redacteurs van het Journal of the Neurological Sciences geschreven om hen op de hoogte te stellen van het feit dat de studie van professor David uit 2016 moet worden gecorrigeerd.
Al deze brieven staan hieronder.
**********
Brief van Psychological Medicine aan mij (4 mei)
Geachte Meneer Tuller,
De auteurs hebben ermee ingestemd een correctie van deze zin te publiceren.
Sir Robin Murray, FRS
Professor Psychiatrisch Onderzoek
Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschappen
King’s College
De Crespigny Park
Londen SE5 8AF
en
Psychiater
Afdeling Psychose
South London en Maudsley NHS Trust
**********
Mijn brief aan Psychological Medicine (4 mei)
Beste Robin,
Bedankt voor de update. Het is verbijsterend dat het drie weken heeft geduurd voordat de auteurs besloten wat ze moesten doen met een zin die duidelijk een valse verklaring bevatte over de kostprijs van ‘somatiserende’ patiënten voor de National Health Service. De discussie had hooguit een paar minuten mogen duren. In ieder geval ben ik blij dat ze na lang wikken en wegen tot de juiste beslissing zijn gekomen.
Ik hoop dat professor David ook van plan is deze fout te corrigeren in het andere artikel waarvan hij senior auteur was. Misschien zullen hij en zijn collega’s nu voorzichtiger zijn bij het citeren van Bermingham et al., gezien de impact die dergelijke opgeblazen cijfers kunnen hebben op belangrijke beleidsvorming. De proliferatie van deze valse bewering over de kosten van somatisering in artikelen, geschreven door experts in het veld, is een uitstekend voorbeeld van hoe ‘fake news’ op den duur als waar wordt beschouwd wanneer gezagdragende mensen het blijven herhalen. Dat dit tien jaar zo doorgaat, wijst op een nogal adembenemende mate van onzorgvuldigheid onder de zelfbenoemde leiders op dit gebied, inclusief de auteurs van dit artikel.
Vriendelijke groet,
David
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
**********
Mijn brief aan professor Anthony David (4 mei)
Beste professor David,
Ik was blij te horen van professor Murray dat u en uw collega’s na lang wikken en wegen hebben ingestemd met het corrigeren van de valse verklaring in het artikel gepubliceerd in Psychological Medicine. Ik weet niet zeker waarom het drie weken geduurd heeft om tot deze onvermijdelijke beslissing te komen, gezien het feit dat de onwaarheid van de bewering zo overduidelijk was, maar dat is een mysterie voor een andere keer.
Kunt u ook bevestigen dat u dezelfde correctie heeft aangebracht in het andere artikel waarvan u senior auteur bent? Ter herinnering: het gaat om het artikel uit 2016 over medisch onverklaard verlies van visueel vermogen, dat verscheen in het Journal of the Neurological Sciences. Als u wilt, kan ik rechtstreeks naar de redacteur schrijven, zoals ik deed met professor Murray, en op die manier de correctie initiëren. Geeft u gerust aan hoe u het liefst verder wilt gaan. Als ik niets terughoor over dat deze correctie aan de gang is, dan ga ik ervan uit dat er nog niets gebeurd is en zal ik zelf contact opnemen met de redacteur van het vakblad, waarbij ik u en uw coauteurs in CC zal zetten.
Vriendelijke groet,
David
David Tuller, DrPH
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
**********
Mijn brief aan de redacteurs van het Journal of the Neurological Sciences (11 mei)
Beste professor England en professor Villemarette-Pittman,
Ik ben een academische en onderzoeksjournalist op het gebied van volksgezondheid aan UC Berkeley. De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar een onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek naar ME/cvs en zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK). Veel van mijn werk is gepubliceerd op Virology Blog, een wetenschappelijke site die wordt beheerd door Vincent Racaniello, Higgins Professor Microbiologie aan Columbia University.
Met betrekking tot SOLK bevat een artikel uit 2016 in het Journal of the Neurological Sciences – “Medisch onverklaard verlies van visueel vermogen in een gespecialiseerde kliniek: een retrospectieve patiënt-gecontroleerde vergelijking” – een belangrijke foute citatie van Bermingham et al., een onderzoek uit 2010. Het artikel in uw vakblad bevat volgende zin: “In een schatting van de geassocieerde gezondheidskosten van medisch onverklaarde symptomen, stellen Birmingham [sic] en collega’s dat het gebruik van gezondheidszorg £3 miljard per jaar bedraagt, of 10% van de totale NHS-uitgaven.”
In werkelijkheid rapporteerden Bermingham et al dat de zorgkosten voor mensen in de werkende leeftijd die zogenaamd “somatiseerden”, goed waren voor 10% van wat de NHS uitgaf aan zorg voor mensen in de werkende leeftijd. Veel latere artikelen over SOLK hebben die statistiek door elkaar gehaald en opgeblazen, en in plaats daarvan verklaard dat deze kosten 10% van de totale NHS-uitgaven vertegenwoordigen. In feite vertegenwoordigden ze ongeveer 3% van de totale NHS-uitgaven in het jaar dat door Bermingham et al. wordt behandeld.
(De analyse en discussie in Bermingham et al. gaan specifiek over de kosten voor de Engelse tak van de NHS; veel van de verwijzingen maken dat niet duidelijk, maar dat is een aparte kwestie.)
In het geval van professor David werd een eerder artikel waarvan hij was coauteur was en dat exact dezelfde fout bevatte, meer dan 18 maanden geleden gecorrigeerd. Vorige week nog stemde Psychological Medicine ermee in om de fout te corrigeren in een ander artikel van professor David, nadat ik de kwestie onder de aandacht van het vakblad had gebracht.
Elk datapunt over NHS-kosten heeft mogelijke beleidsimplicaties, vooral wanneer een fout het effect heeft dat de schijnbare impact meer dan driemaal te hoog wordt ingeschat, zoals het geval is bij deze fout. Deze valse budgettaire bewering lijkt zeker te kunnen fungeren als ondersteunend argument voor de uitbreiding van gespecialiseerde diensten die zogenaamd effectief zijn bij de behandeling van SOLK (d.w.z. cognitieve gedragstherapie en aanverwante benaderingen). En dat is over het algemeen ook net het standpunt van diegenen in het VK die de foute verklaring verspreiden, waaronder professor David.
Tijdens mijn correspondentie met Psychological Medicine kwam ik in uw vakblad de studie tegen over medisch onverklaard verlies van visueel vermogen – een derde voorbeeld van dezelfde fout in het werk van professor David. Vorige week waarschuwde ik professor David voor het probleem met dit artikel en vroeg hem me te laten weten of hij van plan was om contact op te nemen met het vakblad om een correctie te initiëren, en of hij hier al mee bezig was.
Aangezien professor David niet heeft gereageerd, besloot ik rechtstreeks contact op te nemen met het vakblad over de noodzaak van een correctie. Ik heb zowel professor David als professor Racaniello in CC gezet. (Voor de transparantie zal ik deze brief ook op Virology Blog en sociale media plaatsen.)
Bedankt voor uw snelle aandacht voor deze kwestie.
Vriendelijke groet,
David
David Tuller, DrPH
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial By Error: Neurologievakblad corrigeert valse bewering in SOLK-paper – maar publiceert geen correctiebericht (ironisch genoeg heb ik zelf een correctie aan deze post toegevoegd!)
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 31 juli 2021.
UPDATE: 4 augustus 2021
Dr. Villemarette-Pittman, de hoofdredacteur van Journal of the Neurological Sciences, heeft me laten weten dat ze van Elsevier heeft vernomen dat er inderdaad een corrigendum is geschreven, dat in de nabije toekomst zal worden gepubliceerd. Ze liet me ook weten dat ze geen rol speelt bij het bepalen of vaststellen van beleid over correcties en corrigendi, en wanneer of hoe ze worden gepubliceerd. Ik ben erg blij om te horen over het corrigendum. Als iemand mij eerder in mijn reeks e-mailuitwisselingen had verteld dat het ontbreken van een corrigendum niet betekende dat er geen zou komen en dat men nog wachtte op reactie van Elsevier, dan had ik de blogpost anders geschreven en/of eerder geüpdatet. Dr. Villemarette-Pittman had namens het vakblad gereageerd op mijn eerste e-mail over de fout, dus ik nam aan dat zij de praktijken en het beleid rond correcties en corrigendi kende. Mijn excuses aan Dr Villemarette-Pittman voor het maken van die verkeerde veronderstelling.
**********
*Correctie: ik verwees aanvankelijk naar Dr. Villemarette-Pittman als een ‘neuroloog’. Het was niet mijn bedoeling om aan te geven dat ze een arts is, maar eerder een academische specialist. Ze is universitair hoofddocent neurologisch onderzoek en houdt toezicht op neurologisch onderzoek aan haar universiteit. Mijn excuses voor eventuele verwarring.
*Opmerking: na het lezen van deze blogpost merkte Dr. Villemarette-Pittman ook op dat zij niet de hoofdredacteur of uitgever van het vakblad is, en verduidelijkte zij dat zij geen beslissingen neemt over corrigenda. (Voor de goede orde: ik heb haar nergens de hoofdredacteur of de uitgever genoemd, en ik heb ook niet gezegd dat ze beslissingen neemt over corrigenda.) Ik schreef aanvankelijk naar twee redacteurs over de fout en zij reageerde. Daarom hebben wij hierover gecorrespondeerd.
Ik heb onlangs twee afzonderlijke vakbladen lastiggevallen met de vraag om dezelfde fout te corrigeren: een verkeerde aanhaling van een onderzoek naar de geschatte kosten voor de Britse National Health Service van zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” (SOLK). Een van de vakbladen, Psychological Medicine, heeft de fout gecorrigeerd en heeft ook een standaardbericht, een zogenaamd corrigendum gepubliceerd, dat lezers erop wijst dat er een wijziging is aangebracht.
Journal of the Neurological Sciences daarentegen heeft de fout in de tekst gecorrigeerd, maar het artikel in kwestie heeft geen overeenkomstig corrigendum gekregen – of in ieder geval geen dat ik kan vinden op de site van deze Elsevier-uitgave. Misschien komt er een, hoewel de foute zin weken geleden is vastgesteld, volgens mijn communicatie met het vakblad. Het is onaanvaardbaar dat een vakblad een inhoudelijke correctie aanbrengt en niet aangeeft dat dit is gebeurd.
Deze specifieke fout zit me echt dwars, omdat ze herhaaldelijk is begaan in meerdere artikelen sinds de publicatie van het artikel met de oorspronkelijke bevinding, Bermingham et al, uit 2010. Bermingham et al. schatten dat de kosten van de behandeling van mensen in de werkende leeftijd met SOLK goed is voor 10% van het NHS-budget voor die demografische groep. (De studie had enkel betrekking op Engeland.) Die statistiek is routinematig verkeerd weergegeven als 10% van de totale NHS-kosten, dat wil zeggen voor alle leeftijden. In feite schatte de studie dat het totaal besteed aan mensen in de werkende leeftijd met SOLK ongeveer 3% van het NHS-budget uitmaakte, niet 10%. (Met dit punt wil ik niet zeggen dat ik de methodologie of schattingen van Bermingham et al. onderschrijf.)
In dezelfde periode was er ook een krachtige impuls om de geestelijke gezondheidszorg van de NHS uit te breiden naar patiënten met SOLK – een uitbreiding die wordt geïmplementeerd via een programma met de naam Toegang tot Psychologische Therapieën Verbeteren (IAPT). Medische deskundigen op het gebied van SOLK hebben de overheid geadviseerd over deze IAPT-uitbreiding. Zij behoorden ook tot degenen die Bermingham et al. verkeerd citeerden, waardoor de geschatte gezondheidszorglast van SOLK drastisch werd verhoogd. Het spreekt voor zich dat het aantonen van de hoge kostprijs van SOLK voor de NHS steun zou kunnen genereren of versterken voor het uitbreiden van diensten voor deze patiënten – zoals bepleit door sommige van de mensen die de onjuiste citaten gaven.
Sommige onderzoekers hebben Bermingham et al. herhaaldelijk verkeerd geciteerd. Zo is er bijvoorbeeld professor Anthony David, een neuroloog aan University College London en de seniorauteur van het artikel gepubliceerd door Journal of the Neurological Sciences, met als titel “Medisch onverklaard verlies van visueel vermogen in een gespecialiseerde kliniek: een retrospectieve patiënt-gecontroleerde vergelijking.” Hij was ook seniorauteur van het artikel in Psychological Medicine dat gecorrigeerd werd na mijn tussenkomst. En hij is co-auteur van het gepubliceerde protocol voor een grote klinische proef, waarin dezelfde fout werd gemaakt en dat in 2019 werd gecorrigeerd nadat ik het vakblad erop had gewezen.
Dit was de zin in de eerste versie van het artikel gepubliceerd door Journal of the Neurological Sciences (met de oorspronkelijke spelfout van de eerste auteur van de geciteerde studie behouden): “In een schatting van de geassocieerde gezondheidskosten van somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, stellen Birmingham [sic] en collega’s dat het gebruik van gezondheidszorg £3 miljard per jaar bedraagt, of 10% van de totale NHS-uitgaven.” In de huidige versie van het artikel luidt de zin nu: “In een schatting van de geassocieerde gezondheidskosten van somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, stellen Bermingham en collega’s voor dat het gebruik van de gezondheidszorg £3 miljard pond bedroeg in het jaar 2008-2009, of ongeveer 10% van de totale NHS-uitgaven voor deze diensten voor de bevolking in de werkende leeftijd in deze periode.” (Ik ben blij dat ze ook de spelling van Bermingham et al. hebben gecorrigeerd.)
Professor David* [ik schreef hier eerst Professor Anthony- mijn excuses voor de fout], zijn coauteurs én Journal of the Neurological Sciences hebben de verplichting om correcties op een transparante manier aan te brengen. Zinnen rechtzetten, maar de schijn wekken dat er niets is veranderd, voldoet niet aan deze academische basisnorm en kan niet worden gerechtvaardigd. Interessant is dat hetzelfde vakblad afgelopen zomer een formeel corrigendum publiceerde toen een verkeerd gespelde naam werd gecorrigeerd. Een fout die tot gevolg heeft dat de geschatte kosten van SOLK voor de NHS meer dan drie keer te hoog komen te liggen, is toch zeker zo ernstig dat het vakblad bereid zou moeten zijn om het tenminste op dezelfde manier te behandelen.
**********
Brief aan redacteur van Journal of the Neurological Sciences
Ik heb volgende brief gestuurd naar Dr. Nicole Villemarette-Pittman, een assistent-professor onderzoek in de neurologie* [deze zin is gecorrigeerd] aan Louisiana State Universiteit en de vakbladredacteur met wie ik over de fout had gecorrespondeerd:
[Na het lezen van deze blogpost stuurde Dr. Villemarette-Pittman een e-mail met de opmerking dat zij niet de hoofdredacteur noch de uitgever van het vakblad is, en zij geen beslissingen neemt over corrigenda. Ik heb haar nergens de hoofdredacteur of de uitgever genoemd, noch heb ik beweerd dat ze beslissingen neemt over corrigenda. Ik schreef aanvankelijk naar twee redacteurs over de correctie, en zij reageerde. Daarom heb ik met haar gecorrespondeerd.]
Geachte dr. Villemarette-Pittman,
Ik ben bezig aan een bericht voor Virology Blog over het feit dat het Journal of the Neurological Sciences blijkbaar heeft beslist om de correctie van O’Leary et al. niet aan te geven of te markeren met een feitelijk corrigendum. (Als er een corrigendum is en ik kan het om de een of andere reden niet vinden, dan hoor ik het graag!) Wilt u iets zeggen over de reden waarom het vakblad ervoor heeft gekozen geen corrigendum uit te brengen voor deze correctie? Het lijkt nogal ongebruikelijk om een substantiële feitelijke fout te corrigeren en de lezers er niet op te wijzen dat er iets is veranderd.
Het ging hier niet om een tikfout of een grammaticale fout. De fout had tot gevolg dat de geschatte impact van zogenaamde “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” op het budget van de National Health Service meer dan drie keer te hoog kwam te liggen. Volgens het correctiebeleid van Elsevier, uw uitgever, is een corrigendum gepast wanneer “een klein deel van een anderszins betrouwbare publicatie misleidend blijkt te zijn (vooral vanwege een eerlijke fout).” Dat lijkt hier zeker de juiste benadering – of dat had toch de benadering moeten zijn. De bewering in de paper was zeer misleidend en vermoedelijk onbedoeld.
Het International Committee of Medical Journal Editors heeft ook gewezen op het belang van het aanduiden van een correctie. Wanneer een correctie wordt aangebracht, volgens de ICMJE-richtlijnen (zoals geciteerd op de website van Elsevier), “moet het vakblad zo snel mogelijk een correctiebericht publiceren waarin de wijzigingen van de oorspronkelijke publicatie worden vermeld.”
Met andere woorden, het simpelweg corrigeren van een zin die een feitelijke fout bevat, zoals u in dit geval hebt gedaan, is onvoldoende. Om transparant te blijven, moet er hoe dan ook een verklarend corrigendum worden gepubliceerd.
Ik zal deze opmerking over de acties van het vakblad waarschijnlijk morgen (vrijdag) posten. Als ik een reactie van u ontvang nadat ik het bericht al heb geplaatst, dan zal ik de blog natuurlijk updaten.
Vriendelijke groet,
David
David Tuller, DrPH
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Lees ook
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (1)
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (2)
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (3)
- Onderzoekers van de PACE-studie antwoorden David Tuller
- David Tuller reageert op de PACE-onderzoekers
- Petitie : Misleidende claims van PACE-studie moeten teruggetrokken worden
- Trial by error, vervolgd: heeft de PACE-studie echt een “strikt criterium” voor herstel toegepast?
- Trial by error, vervolg: Waarom is het “zusteronderzoek” van de PACE-studie “verdwenen” en vergeten?
- Overheid beveelt vrijgave van de gegevens van de PACE-studie
- Proffen schrijven open brief aan The Lancet en vragen herevaluatie van PACE-resultaten
- Open brief van Invest in ME over de PACE-studie aan de redacteur van The Lancet
- Trial by error, vervolgd: Het werk van het PACE-team voor verzekeringsmaatschappijen “houdt geen verband” met PACE. Echt waar?
- In het kielzog van het onderzoek van David Tuller, publiceren de PACE-onderzoekers een follow-upstudie
- ME Association: We betwisten het follow-uprapport van de PACE-studie
- Professor Jonathan Edwards: PACE-studie is “waardeloos”
- Oninterpreteerbaar: Fatale fouten in het PACE follow-uponderzoek van het chronisch vermoeidheidssyndroom
- Waarom de wetenschappelijke wereld het nodig heeft dat de PACE-gegevens worden vrijgegeven
- Reporter hekelt studie naar chronisch vermoeidheidssyndroom: ik stopte bij 14.000 woorden – genoeg was genoeg
- Een “moreel equivalent van oorlog” en de PACE-studie over chronisch vermoeidheidssyndroom
- Waarom ME-patiënten kritisch zijn over de PACE-studie
- Was onafhankelijke peerreview van de papers over de PACE-studie mogelijk?
- James Coyne over de “objectiviteit” van NHS Choices en het belachelijk maken van ME/CVS-patiënten
- Wat er voor nodig is voor Queen Mary om een verzoek om wetenschappelijke gegevens als “ergerlijk” te verklaren
- Update van mijn formeel verzoek voor het vrijgeven van de gegevens van de PACE-studie
- Formeel verzoek aan PLOS One om een Uitdrukking van Bezorgdheid uit te vaardigen voor de PACE-studie
- Waarom ik niet weet hoe PLOS zal reageren op de weigering van de auteurs om de data vrij te geven
- Antwoord van PLOS One op de bezorgdheid over de weigering van King’s College om de PACE-data te delen
- Proffen verzoeken om de gegevens van de PACE-studie
- King’s College London rekt tijd nog wat meer door weigering te herhalen om PACE-onderzoeksdata vrij te geven
- Herkennen wanneer het “beschermen van de privacy van patiënten” louter een excuus is voor het niet delen van de data
- Herzien van de economische analyse van de PACE-studie in PLoS One
- Een inkijk in de aanval op het delen van data
- Trial By Error, vervolgd: vragen voor Dr. White en zijn collega’s van de PACE-studie
- Niet-bekendgemaakte belangenconflicten in reviewprotocol van interventies voor medisch onverklaarde symptomen
- Trial by error, vervolgd: heeft de PACE-studie werkelijk bewezen dat graduele oefentherapie veilig is?
- Trial by error, vervolgd: meer nonsens van The Lancet Psychiatry
- We zijn tenminste niet ergerlijk
- Verdere inzichten in de oorlog tegen het delen van data
- Trial by error, vervolgd: een paar woorden over pesterijen
- Het heroverwegen van het beleid rond het onderzoek naar en de behandeling van ME/CVS
- Opnieuw een open brief aan de Lancet
- What About ME? Deel 1: ME-patiënten vragen patiëntenorganisaties kleur te bekennen t.a.v. PACE
- Ook België steunt in open brief de globale oproep om de PACE-data vrij te geven
- Lezing Dr. David Tuller en Prof. Frans Visser tijdens Nederlandse première Forgotten Plague
- Petitie met 12.000 handtekeningen aan The Lancet bezorgd om de PACE-studiedata vrij te geven
- Open brief Prof. Malcolm Hooper aan The Lancet
- Een half jaar gaat voorbij zonder de vrijgave van PACE-studiedata uit PLOS One
- PACE-Gate: de controverse over de grootste studie naar CGT en GET bij ME/cvs
- Proffen schrijven open brief aan PLoS One i.v.m. PACE-studie naar CGT/GET
- Correctie van PLoS verwijdert geanonimiseerde patiëntengegevens in studie naar CVS (& zet ze daarna terug)
- “Hun mond viel open van verbazing over de PACE-trial naar CGT en GET.”
- Rechtbank eist vrijgave van de gegevens van de PACE-studie naar CGT en GET voor ME/CVS
- Queen Mary University of London “bestudeert” de regelgeving om de PACE-data vrij te geven
- The Lancet struikelt opnieuw over de PACE-studie
- Trial by error, vervolgd: mijn vragen voor de hoofdredacteur van The Lancet, Richard Horton
- Vrijgave data PACE-team volgens originele protocol
- Verklaring QMUL: bekendmaking van de data van de PACE-studie onder de Wet op de Vrijheid van Informatie
- Persbericht. De vrijgave van de PACE-data is een fundamentele overwinning voor mensen met ME/cvs
- Stop studies naar graduele oefentherapie voor ME/CVS
- Prof. Van der Meer waarschuwt voor delen van data met “je vijanden”
- Geen “herstel” in de PACE-studie, blijkt uit nieuwe analyse
- Slechte wetenschap heeft miljoenen ME/cvs-patiënten misleid. Hier leest u hoe we terugvochten.
- Belangrijkste punten uit de analyse van de ruwe data voor “herstel” van de PACE-studie
- Bewijs voor aanbevolen behandelingen voor ME en CVS houdt geen stand
- Trial by error, vervolgd: de echte data van de PACE-studie
- Erger dan de ziekte
- De PACE-studie: waar “herstel” niet betekent dat je terug gezond bent
- Hoe de brief van Alem Matthees het mysterie van ME/cvs hielp oplossen
- Een open brief aan Psychological Medicine over “herstel” en de PACE-trial (Update)
- Opnieuw een open brief aan Psychological Medicine!
- De bal misslaan bij ME/cvs
- Trial by error, vervolgd: de nieuwe FITNET-studie voor kinderen
- Trial by error, vervolgd: een vervolgpost over FITNET-NHS
- Trial by error, vervolgd: de Nederlandse studies (opnieuw!), en een Esther Crawley-bonus
- Trial by error, vervolgd: mijn lasterlijk bloggen op Virology Blog
- Trial by error, vervolgd: een open brief aan het bestuur van het CFS/ME Research Collaborative (CMRC)
- Trial by error, vervolgd: CFS/ME Research Collaborative aan Virology Blog: “Rot op!”
- Trial by error, vervolgd: Het CMRC bevestigt volledige steun aan Lasterlijke Esther
- Trial by error, vervolgd: ME Research UK stapt uit het CFS/ME Research Collaborative
- Trial by error, vervolgd: mijn “scheur-het-aan-flarden”-toespraak bij Invest in ME
- David Tuller zamelt geld in voor Virology Blogs Trial by error: verslaggeving over PACE, ME/cvs en verwante onderwerpen
- Trial by error, vervolgd: mijn brief aan de University of Bristol
- Crowdfundingcampagne David Tuller in teken van ME: nog twee weken te gaan…
- David Tuller komt op voor ME: de laatste tien dagen van de campagne…
- Trial by error, vervolgd: is PACE een geval van wetenschappelijk wangedrag?
- Trial by error, vervolgd: de reis van Julie Rehmeyer “Through The Shadowlands”
- Trial by error, vervolgd: meer over graduele oefentherapie van Peter White en The Lancet
- Trial by error: De CDC schrappen cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) voor ME/cvs
- Trial by error: De NICE-richtlijnen, en meer over de CDC
- Trial by error: NICE weigert om namen van experts te onthullen
- Trial by error: NICE verwerpt mijn verzoek op basis van vrijheid van informatie
- De PACE-trial, of hoe een medisch schandaal tot stand kwam
- Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial
- Deel 2: Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial
- Trial by error: de wanhopige pogingen van het Science Media Center om PACE te verdedigen
- Trial by error: gepensioneerde PACE-onderzoeker Peter White en Swiss Re
- Trial by error: mijn e-mailuitwisseling met de directeur van NICE
- Trial by error: geen ethische review van de studie van Crawley over afwezigheid op school
- Trial by error: verzoek om meer details over de studie van Crawley over afwezigheid op school
- Trial by error: de rapporten van de “deskundigen ter zake” van NICE
- Trial by error: MEGA’s nieuwst mislukking
- Trial by error: NICE verwerpt huidige richtlijn, plant “volledige update”
- Trial by error: NIH geeft een subsidie van 2,1 miljoen dollar aan de Britse Biobank!
- Trial by error: nog een brief aan de directeur van NICE
- Trial by error: huidige NICE-richtlijn blijft, voorlopig toch
- Trial by error: de verrassende nieuwe gids voor beste praktijken van BMJ [voor ME/cvs]
- Trial by error: mijn korte ontmoeting met Professor Crawley
- Trial by error: Hé, Bristol! Waar is mijn ‘cease and desist’-brief*?
- Trial by error: de Crawley-kronieken (vervolg)
- Trial by error: mijn eenzijdige correspondentie met professor Crawley
- Trial by error: de niet-openbaar gemaakte uitkomstenverwisseling van de SMILE-studie
- SMILE-studie Lightning Process voor kinderen met CVS: Resultaten te mooi om waar te zijn?
- Trial by error: mijn vragen voor het Science Media Center
- Trial by error: de klacht van Bristol aan Berkeley
- David Tuller en de (s)PACEcake-eters
- Trial by error: de studie naar afwezigheid op school, tweede ronde
- Trial by error: COPE aan BMJ Open: meer details alstublieft!
- Trial by error: mijn halfjaaroverzicht
- Trial by error: de valse beweringen van professor Crawley op BuzzFeed
- Trial by error: een brief aan Archives of Disease in Childhood
- Trial by error: brief van CPET-experts aan het British Journal of Sports Medicine
- Trial by error: QMUL en FOI, Nature en Cochrane, het Pineapple Fund
- Trial by error: een brief aan BMJ Open
- Trial by error: onze gedachtenwisseling met BMJ Open
- Trial by error: mijn briefwisseling met het vakblad Archives of Diseases in Childhood
- Trial by error: nieuws over mijn plannen
- Trial by error: het nieuws van het CFS/ME Research Collaborative
- Trial by error: de Nederlandse review; mijn trip; Bristols stilzwijgen
- Trial by error: de stand van zaken in Australië en de nieuwe functie van professor Crawley
- Trial by error: ik meld me even vanuit Melbourne en Canberra…
- Trial by error: de volgende ronde met BMJ Open 26/3
- Trial by error: vragenronde met Schots Parlementslid Carol Monaghan 28/3
- Trial by error op Virology Blog: verslaggeving over ME/CVS. Crowdfundingscampagne voor David Tuller! 29/3
- Trial by error: mijn door Berkeley ondersteunde crowdfundingscampagne 2/4
- Trial by error: onze nieuwste tango met BMJ Open… 2/4
- Trial by error: een fantastisch stuk over ME/CVS op de Australische TV 4/4
- Trial by error: een post over Andrew Lloyd 4/4
- Trial by error: mijn Australische tour, vervolg 11/4
- Trial by error: twee podcastinterviews en “belangenconflicten” 16/4
- Trial by error, gastpost: crowdfunding David Tuller is geen belangenconflict 16/4
- Trial by error: Professor Michael Sharpes flater op de Australische Radio 18/4/18
- Trial by error: de steun die Andrew Lloyd in het verleden gaf aan PACE 24/4/18
- Trial by error: de winkeltasstudie en de vernieuwde website van de staat New York 24/4/18
- Trial by error: tot ziens Australië; en twee updates 25/4/18
- Trial by error: Vraag en antwoord met Leonard Jason met betrekking tot gevalsdefinities 2/5/18
- Trial by error: mijn bezoeken aan Alem Matthees 7/5/18
- Trial by error: Australiës online bijscholingsprogramma over GET/CGT 14/5/18
- Trial by error: meer over de CDC; Reader’s Digest; Newsbeat op BBC 23/5/18
- Trial by error: NICE neemt het Lightning Process in beschouwing 28/5/18
- Trial by error: mijn woordenwisseling met de hoofdonderzoekers van PACE, in NY Times in 2011 29/5/18
- Trial by error: BMJ “onderzoekt” nog steeds de paper over het Lightning Process 4/6/18
- Trial by error: mijn brief aan Parlementslid Monaghan over BMJ-studies 5/6/18
- Trial by error: een brief aan gezondheidsambtenaren over de lakse redactionele maatstaven van BMJ 6/6/18
- Trial By Error: mijn brief over de BMJ-studie aan het Science Media Centre 6/6/18
- Trial By Error: nog enkele brieven over BMJ’s gebrekkige pediatrische studies 11/6/18
- Trial By Error: een leerplan voor behandeling van CVS met CGT 13/6/18
- Trial by error: een brief aan NICE over het IAPT-programma 18/6/18
- Trial by error: Sir Simon trapt bal in eigen doel 18/6/18
- Trial by error: een open brief aan The Lancet, twee jaar later 19/6/18
- Trial by error: Professor Sharpes driftige opmerkingen – in wiens naam spreekt hij eigenlijk? 25/6/18
- Trial by error: mijn gesprek met professor Bishop 25/6/18
- Trial by error: Professor Sharpes briefing aan Monaghan vóór de hoorzitting 2/7/18
- Trial by error: mijn brief aan Fiona Godlee 2/7/18
- Trial by error: zijn alle experts in klinische studies fan van PACE? 9/7/18
- Trial by error: nog maar eens een oproep aan The Lancet, met meer handtekeningen 10/7/18
- Trial by error: wachten op Godlee 11/7/18
- Trial by error: mijn brief aan het Wetenschappelijk en Technisch Comité van het Parlement 11/7/18
- Trial by error: de inhoudsloze “noot van de redactie” bij de studie over het Lightning Process 16/7/18
- Trial by error: de update van CDC voor zorgverstrekkers 30/7/18
- Trial by error: Mayo blijft pleiten voor GET 6/8/18
- Trial by error: open brief aan The Lancet, versie 3.0 13/8/18
- Trial by error: de BPS-brigade trapt bal wéér in eigen doel 15/8/18
- Trial by error: meer Mayo alsjeblieft 20/8/18
- Trial by error: rekruteringsadvertentie voor FITNET-NHS maakt reclame voor “herstel” 20/8/18
- Trial by error: mijn brief aan Red Whale/GP Update 22/8/18
- Trial by error: nog een brief aan BMJ’s Dr Godlee 27/8/18
- Trial by error: Professor Edward brief aan Fiona Watt van MRC 28/8/18
- Trial by error: de Cochranecontroverse 3/9/18
- Trial by error: hoe staat het eigenlijk met de MAGENTA-studie? 17/9/18
- Trial by error: Bruce Levin over “hoe je een gerandomiseerde klinische studie NIET uitvoert” 18/9/18
- Trial by error: de open brief aan Netflix over Afflicted 24/9/18
- Over lichamelijke symptomen die afgewimpeld worden als “tussen de oren” 27/9/18
- Trial by error: de conferentie van de CFS/ME Research Collaborative 1/10/18
- Trial by error: mijn meest recente brief aan Archives of Disease in Childhood 8/10/18
- Trial by error: mijn eerste post over het IAPT-programma 10/10/18
- Trial by error: Per Fink in New York 16/10/18
- Trial by error: de zielige reactie van de Psychosomatische Conferentie 17/10/18
- ME/CVS is geen psychosomatische ziekte 18/10/18
- Mijn brief aan organisator van 4 e Psychosomatiekconferentie aan Columbia 19/10/18
- Trial by error: Cochrane trekt gebrekkige review over lichaamsbeweging in 19/10/18
- Een steunbetuiging aan Cochrane 23/10/18
- Trial by error: waar blijft die verontschuldiging, BMJ Open? 24/10/18
- Trial by error: drie jaar verder… 28/10/18
- Trial by error: wéér een brief over de studie over het Lightning Process 7/11/18
- Trial by error: een Australische uitwisseling met professor Sharpe 8/11/18
- Trial by error: hoe ontwijk je ethische review? 12/11/18
- Trial by error: enkele bedenkingen over NICE 19/11/18
- Trial by error: goed nieuws over Cochrane 3/12/18
- Trial by error: BMJ zag Bristols ethische vrijstellingen door de vingers 4/12/18
- Trial by error: een nieuwe zet van Cochrane 10/12/18
- Trial by error: het Noorse perspectief 12/12/18
- Trial by error: de nieuwe studie over interferon voor “CVS” 19/12/18
- Trial by error: Australisch ontwerprapport nodigt uit tot commentaar 24/12/18
- Trial by error: “Geen woorden, maar daden!”, zeggen patiënten tegen NIH 26/12/18
- Trial by error: mijn brief aan de seniorauteur van de studie over het Lightning Process 7/1/19
- Trial by error: verdere bedenkingen over de interferonstudie 7/1/19
- Trial by error: weer een Parlementair Debat voor Carol Monaghan 21/1/19
- Trial by error: mijn zesmaandelijks overzicht 22/1/19
- Trial by error: het werkgerelateerd advies van Action for ME 23/1/19
- Trial by error: Steve Brines verontrustende uitspraak in het parlementaire ME-debat 28/1/19
- Trial by error: mijn brief aan Professor Chew-Graham over METRIC 28/1/19
- Trial by error: Bristol onderzoekt Crawleypapers 31/1/19
- Trial by error: enkele bedenkingen over een aanstaand artikel 31/1/19
- Trial by error: de vragen van de verslaggever voor professor Racaniello 31/1/19
- Trial by error: wat meer over Bristols onderzoek 1/2/19
- Trial by error: een terugblik op de studie over de afwezigheid op school 3/2/19
- Trial by error: en nog een “repliek vooraf”… 5/2/19
- Trial by error: HRA-rapport praat PACE niet goed 6/2/19
- Trial by error: BMJ past PACE-artikel van vorige week aan 12/2/19
- Trial by error: mijn vragen aan de PACE-professoren 13/2/19
- Trial by error: Brieven aan Fiona Godlee en Nigel Hawkes 18/2/19
- Trial by error: Professor Sharpe vraagt om intrekking van artikels 18/2/19
- Trial by error: de kostprijs van SOLK 25/2/19
- Trial by error: wie heeft de documenten over de schoolstudie? 4/3/19
- Trial by error: stomme studies 6/3/19
- Trial by error: grote Amerikaanse zorgverzekeraar wijzigt koers! 11/3/19
- Trial by error: mijn brief aan professor Hotopf over Bristols schoolafwezigheidsstudie 18/3/19
- Trial by error: update van Cochrane en laatste brief van Caroline Struthers 20/2/19
- Trial by error: Cochranes rapport over Courtneys klacht 12/3/19
- Trial by error: mijn verslaggeving over ME/cvs en aanverwante controverses 27/3/19
- Trial by error: mijn brief aan Kate Kelland 18/3/19
- Trial by error: de zielige reactie van CDC aan Reuters 25/3/19
- Trial by error: meer over Kaiser Permanente 1/4/19
- Trial by error: april is crowfundingmaand aan Berkeley 1/4/19
- Trial by error: Amerikaanse Top voor ME/cvs-artsen 2/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 1 8/4/19
- Trial by error: mijn meest recente brief aan Bristol 9/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 2 en meer over Sharpe en Chalder 15/4/19µ
- Trial by error: update over Reuters 18/4/19
- Trial by error: ik kom even terug op het verhaal in Reuters 21/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 3: je donatie wordt verdubbeld 22/4/19
- Trial by error: Jennie Spotila over toespraak directeur NIH 23/4/19
- Trial by error: weer een brief aan de juridische dienst van Bristol 29/4/19
- Trial by error: mijn opvolgingsbrief aan Reuters 30/4/19
- Trial by error: mijn brief over SOLK aan British Journal of General Practice 6/5/19
- Trial by error: mijn gesprek met British Journal of Medical Practice 7/5/19
- Trial by error: ik schreef nog maar eens aan Bristol 13/5/19
- Trial by error: crowdfunding is ten einde! 14/5/19
- Trial by error: pleidooi aan Fiona Godlee over een bekend thema 16/5/19
- Trial by error: mijn opvolgbrief aan het British Journal of Medical Practice 20/5/19
- Trial by error: Lightning Process “doeltreffend”? Dat meen je toch niet? 20/5/19
- Trial By Error: mijn meest recente brief over de studie over het Lightning Process: update 22/5/19
- Trial by error: British Journal of Medical Practice stemt in met correctie over SOLK 29/5/19
- Trial by error: Professor Edwards schrijft naar Dr Godlee van BMJ over de LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: tijd om de LP-studie in te trekken; Brief aan Archives of Disease in Childhood 3/6/19
- Trial By Error: een FOI-aanvraag aan Bristol over LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: terugkijk op mijn vragen aan Science Media Centre over Bristols LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: een tweede brief aan seniorauteur LP-studie 5/6/19
- Trial By Error: opvolging van mijn opvolgingsbrief aan Dr. Segal over citatie LP-studie 5/6/19
- Trial by error: hé BJGB, waar blijft die correctie over de kostprijs van SOLK? 10/6/19
- Trial by error: BJGP-correctie op komst; BMJ blijft ons hardnekkig negeren 11/6/19
- Trial by Error: een brief aan Bristol over mijn recente FOI-verzoek; plus update 12/6/19
- Trial By Error: weer een review die de LP-studie vernoemt, dus ik klim weer in mijn pen 24/6/19
- Trial By Error: een update over de pediatrische SOLK-review 26/6/19
- Trial By Error: FOI-antwoord uit Bristol over LP-studie; correctie in BJGP over SOLK /1/7/19
- Trial By Error: mijn brief aan Professor Chew-Graham over de kostprijs van SOLK 1/7/19
- Trial By Error: bedenkingen over SOLK en Bermingham; Brief aan Professor Payne 8/7/19
- Trial By Error: Mary Dimmock over de nieuwe bewijsreview van de CDC 10/7/19
- Trial By Error: ons contact met vakblad BMJ over “correctie” LP-studie 15/7/19
- Trial By Error: Britse klinieken gaan te laks om met schade door behandeling, zegt studie 16/7/19
- Trial By Error: nieuwe GET-onzin uit Australië 29/7/19
- Trial By Error: een slecht geïnformeerd artikel in The Guardian 13/8/19
- Trial By Error: mijn interview met de Australische Dr. Don Lewis 19/8/19
- Trial By Error: Joan McParlands getuigenis over het Lightning Process 21/8/19
- Trial By Error: BMJ’s gedrag is moreel failliet – open brief aan Dr. Godlee 28/8/19
- Trial By Error: oproep tot intrekking van de LP-studie 3/9/19
- Trial By Error: hoofdauteur nieuwe bias-richtlijn Cochrane was coauteur LP-studie 31/8/19
- Trial By Error: meer over Cochranes nieuwe tool i.v.m. risico op bias 4/9/19
- Trial By Error: nog meer experts roepen Godlee op tot intrekking LP-studie 9/9/19
- Trial By Error: Dr. Godlee krijgt weer keiharde brieven van experts 11/9/19
- Trial By Error: nieuwe lading brieven aan Dr. Godlee over BMJ’s flaters i.v.m. LP-studie 16/9/19
- Trial By Error: mijn brief aan professor Chalder over de PRINCE-studie 16/9/19
- Trial By Error: mijn brief aan BMJ Open i.v.m. foute bewering over SOLK 18/9/19
- Trial By Error: hoe zit het met de Cochranereview over bewegingstherapie? 24/9/19
- Trial By Error: waar blijft Bristols rapportage over Professor Crawleys ethische misstappen? 2/10/19
- Trial By Error: meer over de herziene Cochranereview over bewegingstherapie 9/10/19
- Trial By Error: Bristols rapport op komst; slides van mijn lezing in Oxford 21/10/19
- Trial By Error: brief van HRA over doorlichting Bristolstudies 28/10/19
- Trial By Error:“Bristol, hoog tijd om uw klacht tegen Berkeley in te trekken” 29/10/19
- Trial By Error: hoe ontwijk je ethische review? (herneming) 30/10/19
- Trial By Error: Brief van HRA aan Rector van Berkeley 2/11/19
- Trial By Error: opvolgingsbrief aan Bristol 15/11/19
- Trial By Error: BMJ’s gedrag is moreel failliet – tweede open brief aan Dr. Godlee 22/11/19
- Trial By Error: nog meer experts roepen Godlee op tot intrekking LP-studie 2/12/19
- Trial By Error: Fiona Godlee blijft studie Lightning Process steunen 6/12/19
- Trial By Error: Mayo’s flutwebsite 10/12/19
- Trial By Error: mijn opiniestuk over BMJ en dr. Godlee 16/12/19
- Trial By Error: PEM is vreselijk en Fukuda is dat ook, zegt nieuwe studie 24/12/19
- Trial By Error: wankel bewijs voor tekenen van Functionele Neurologische Stoornissen 30/12/19
- Trial By Error: mijn gedachtewisseling uit 2011 met White et al over gevalsdefinitie 31/12/20
- Trial By Error: nog wat bedenkingen over Functionele Neurologische Stoornis 7/1/20
- Trial By Error: de open brief van de Deense ME-Vereniging 8/1/20
- Trial By Error: 2018 – PACE-heranalyse en expertbeoordeling van Science Media Centre 13/1/2020
- Trial By Error: CGT geeft geen voordeel voor patiënten met vergevorderde kanker, zegt studie 15/1/20
- Trial By Error: CGT en prikkelbaredarmsyndroom 24/1/20
- Trial By Error: een commerciële deal voor het digitale CGT-programma voor PDS van King’s College London 27/1/20
- Trial By Error: aanvraag bij King’s College London i.h.k.v. Vrijheid van Informatie; brief aan Mahana Therapeutics 27/1/20
- Trial By Error: meer over de deal met Mahana Therapeutics 28/1/20
- Trial By Error: mijn brief aan Professor Moss-Morris 3/2/20
- Trial By Error: mijn brief aan een van de adviseurs gastro-enterologie van Mahana 5/2/20
- Trial By Error: mijn opvolgingsbrief aan professor Rona Moss-Morris 10/2/20
- Trial By Error: nog een brief aan twee Mahana-adviseurs gastro-enterologie 11/2/20
- Trial By Error: mijn brief aan Mahana’s CEO en medestichter 11/2/20
- Trial By Error: mijn opvolgbrief aan CEO van Mahana Therapeutics 17/2/20
- Trial by error: een Australisch radio-interview met dr. Mark Guthridge uit Melbourne 19/2/20
- Trial By Error: nog een brief over Mahana; BerkeleyWellness over PDS-studie 24/2/20
- Trial By Error: nieuwe biopsychosociale studie over vermoeidheid bij HIV-patiënten 2/3/20
- Trial By Error: wat nu? 18/3/20
- Trial By Error: King’s College London wijst mijn FOI-aanvraag af (deze post gaat niet over COVID) 7/4/20
- Trial by error: een bericht over Lupus en SOLK, niet over COVID 8/4/20
- Trial By Error: mijn verslaggeving over ME, cvs, “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” e.a. 9/4/20
- Trial By Error: terug naar Mahana en prikkelbaredarmsyndroom… 15/4/20
- Trial By Error: Oxford-NHS adviseert GET/CGT voor post-COVID-“CVS”-patiënten 16/4/20
- Trial By Error: Opvolging van mijn opvolgingsbrief aan Mahana 18/4/20
- Trial By Error: mijn FOI-brief over Oxfords pamflet over vermoeidheid na COVID-19 18/4/20
- Trial By Error: opvolging aanvraag Vrijheid van Informatie bij Oxford Health 20/4/20
- Een update over mijn lopende crowdfunding 20/4/20
- Trial By Error: Meer over het Mahanagedoe… 25/4/20
- Trial By Error: nog een bericht aan Mahana’s gastro-enterologische adviseurs 28/4/20
- Trial By Error: Noors studievoorstel over Lightning Process 2/5/20
- Trial By Error: reactie van Oxford Health op mijn aanvraag i.h.k.v. Vrijheid van Informatie 2/5/20
- Trial By Error: Mijn brief aan corresponderend auteur PDS-studie 5/5/20
- Trial By Error: Merck Manual adviseert nog steeds GET/CGT 6/5/20
- Trial By Error: meer over die Noorse studie over CGT/Muziektherapie 16/5/20
- Trial By Error: meer over die rare Noorse CGT/muziektherapie-studie 18/5/20
- Trial By Error: Noorwegen krijgt dubbele dosis wazige wetenschap 20/5/20
- Trial By Error: mijn brief aan senior auteur van Noorse CGT/Muziektherapiestudie 22/5/20
- Trial By Error: mijn brief aan peerreviewer CGT/Muziektherapiepaper van BMJ 28/5/20
- Trial by Error: commentaar van Tack de Krak op BMJ’s “haalbaarheidsstudie” over CGT/Muziektherapie 28/5/20
- Trial By Error: twee brieven aan Dagbladet over hun ME-verslaggeving 30/5/20
- Trial By Error: brief aan BMJ Paediatrics Open over die CGT/Muziektherapiestudie 31/5/20
- Trial By Error: een paar lezenswaardige blogposts 2/6/20
- Trial By Error: reactie van Dagbladet 3/6/20
- Trial By Error: nog een paar lezenswaardige blogposts 9/6/20
- Trial By Error: persbericht King’s College London verbergt slecht nieuws 11/6/20
- Trial By Error: brief aan KCL, nog een brief aan BMJ 15/6/20
- Trial By Error: een stel studies toont limieten van CGT voor Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten 17/6/20
- Trial By Error: BMJ beantwoordt oproep over Noorse CGT-muziektherapiestudie 18/6/20
- Trial By Error: meer vragen over CODES-studie over CGT voor dissociatieve aanvallen 23/6/20
- Trial By Error: VK financiert Geneticaproject; mijn brief aan CODES-onderzoekers 25/6/20
- Trial By Error: CODES-studiecommentaar promoot ‘op eminentie gebaseerde geneeskunde’ 26/6/20
- Trial By Error: mijn brief aan auteur van CODES-commentaar 27/6/20
- Trial By Error: nu is er ook CGT voor “gezondheidsangst” bij CVS 2/7/20
- Trial By Error: herinnering aan BMJ over muziektherapie; brief aan expert “gezondheidsangst” 3/7/20
- Trial By Error: prima berichtgeving over Britse Geneticastudie in The Times 8/7/20
- Trial By Error: NICE over lichaamsbeweging en post-Covid-syndroom 15/7/20
- Trial By Error: geen bewijs voor CGT e.a. als therapieën voor “conversiestoornis” 20/7/20
- Trial By Error: nog een brief over BMJ’s muziektherapiestudie 21/7/20
- Trial By Error: experts Columbia vragen BMJ dringend om intrekking problematische studie 25/7/20
- Trial By Error: desinformatie over behandelingen voor post-Covid-syndroom 28/7/20
- Trial By Error: enkele interessante dingen om te lezen en te bekijken, van Rivka, Natalie en Anil 3/8/20
- Trial By Error: “Your COVID Recovery” van de Britse National Health Service 5/8/20
- Trial By Error: En nu – geen verrassing – CGT voor post-Covid-vermoeidheid 8/8/20
- Trial By Error: meer CGT-onderzoek van Sir Simon en Professor Chalder 12/8/20
- Trial By Error: FITNET-NHS vindt niet genoeg deelnemers 18/8/20
- Trial By Error: Lighting Process – de bliksem slaat weer in! 27/8/20
- Trial By Error: wat is het Dynamic Neural Retraining System? 2/9/20
- Trial By Error: wat leesvoer over langdurige Covid, BMJ en ME 10/9/20
- Trial By Error: Britse dokters spreken zich uit over langdurige covid; Mayo wijzigt koers (een beetje) 15/9/20
- Trial By Error: een korte lezing voor Britse artsen en onderzoekers 17/9/20
- Trial By Error: Meer CGT-onderzoek van Sir Simon en Professor Chalder, deel 2 20/9/20
- Trial By Error: CDC-vergadering voor belanghebbenden 28/9/20
- Trial By Error: rapportage over ME, CVS, ME/cvs, “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” en aanverwante kwesties. 1/10/20
- Trial By Error: dat webinar van Royal Society of Medicine over langdurige COVID 1/10/20
- Trial By Error: Meer over het webinar van de Royal Society of Medicine 4/10/20
- Trial By Error: ontwerprichtlijn NICE over ME/cvs op komst 8/10/20
- Trial By Error: hoe de nachtmerrie begon voor Professor Lubet 14/10/20
- Trial By Error: het sprookje van Professor Chalder en haar PRINCE 14/10/20
- Trial By Error: een paar bedenkingen over langdurige COVID, ME/cvs en SOLK 20/10/20
- Trial By Error: Professor Chew-Graham geen fan meer van GET/CGT? 21/10/20
- Trial By Error: komende ontwerprichtlijn NICE over ME/cvs 25/10/20
- Trial By Error: British Association for CFS/ME wijzigt koers 27/10/20
- Trial By Error: BMJ trekt CGT-Muziektherapiestudie in, maar… 27/10/20
- Trial By Error: geen verband tussen “ouderlijke scheiding” en ernst van ME bij kinderen 3/11/20
- Trial By Error: mijn voorspellingen over ME/cvs-richtlijn van NICE, herneming 7/11/20
- Trial By Error: Trump de deur uit, GET/CGT ook? 9/11/20
- Trial By Error: NICE-ontwerp verwerpt GET, Lightning Process en CGT-als-genezende-behandeling 10/11/20
- Trial By Error: nieuwsberichten over nieuw NICE-ontwerp van Science Media Centre en Britse pers 20/11/20
- Trial By Error: Update over BMJ’s CGT-Muziektherapietudie (petje af voor Steinkopf and Tack!) 23/11/20
- Trial By Error: Mijn brief aan BMJ Paediatrics Open over de CGT-Muziektherapiestudie 25/11/20
- Trial By Error: The Observer blundert; ME Association reageert 29/11/20
- Trial By Error: bedenkingen over The Observer, The Guardian en paradigmaverschuiving 2/12/20
- Trial by Error: goedkeuring FDA voor online CGT voor PDS; GET/CGT straks “in de vuilnisbak” 6/12/20
- Trial By Error: Huisartsengroep verwijdert online GET/CGT-bijscholingsprogramma 10/12/20
- Trial By Error: Brief naar auteur van verwijderd GET/CGT-bijscholingsprogramma voor huisartsen 10/12/20
- Trial By Error: Professors Chalder en Crawley promoten samen CGT voor kinderen 16/12/20
- Trial By Error: BMJ geeft kritiek nieuw NICE-ontwerp 21/12/20
- Trial By Error: Brief aan BMJ van Prof. Hughes, Prof. Racaniello en mezelf 21/12/20
- Trial By Error: Nieuwe studie uit Chicago toont aan dat psychische problemen geen voorspellende factor zijn voor ME/cvs 30/12/20
- Trial By Error: nieuwe paper met persoonlijke getuigenissen van ziekenhuisuitbraak in 1955 15/1/21
- Trial By Error: ommekeer bij The Guardian en The New York Times? 24/1/21
- Trial By Error: Professor Paul Garner’s BMJ Blogpost over zijn magische cognities 28/1/21
- Trial By Error: passage uit Jamison Hills autobiografie 3/2/21
- Trial By Error: Nieuwe biopsychosociale paper over langdurige COVID en somatisch-symptoomstoornis 9/2/21
- Trial By Error: Commentaar van Hughes&Tuller over CGT-studie Wessely&Chalder afgewezen door vakblad, hier gepost 15/2/21
- Trial By Error: Gelukkige tiende verjaardag, PACE-studie! 18/2/21
- Trial By Error: Directeur NIH Francis Collins over plannen voor onderzoek langdurige COVID 24/2/21
- Trial By Error: Vakblad psychosomatiek gelinkt aan PACE-auteurs wijst op vooringenomenheid uit subjectieve resultaten 7/3/21
- Trial By Error: Biopsychosociale brigade richt pijlen op langdurige COVID 17/3/21
- Trial By Error: weer een uitstekend artikel over langdurige COVID, ME/cvs en SOLK 20/3/21
- Trial By Error: dom opiniestuk in Wall Street Journal noemt PACE “heersende opvatting” onder artsen 25/3/21
- Trial By Error: meer over opiniestuk WSJ en interview met auteur repliek in WSJ deze week 2/4/21
- Trial By Error: Standpunt van Steve Lubet, Professor Rechten aan Northwestern Law, over dat opiniestuk in The Wall Street Journal 6/4/21
- Trial By Error: Steven Lubet, professor rechten aan Northwestern, correspondeert met McMaster University over dat opiniestuk in WSJ 19/4/21
- CROWDFUNDING Trial by Error Voorjaar 2021. Trial By Error: Verslaggeving over ME, cvs, ME/cvs, “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” en aanverwante kwesties. 31/3/21
- Trial by Error: George Monbiot van The Guardian veroorzaakt langdurige COVID, zegt Professor Michael Sharpe 6/4/21
- Trial By Error: GETSET-studie rapporteert nulresultaat voor zelfhulp-GET, maar claimt toch succes 6/4/21
- Trial By Error: Prof. Sharpe doet feitencheck op blogcommentaar over George Monbiot als oorzaak van langdurige COVID 7/4/21
- Trial By Error: Journal of Health Psychology publiceert kritiek Hughes-Tuller op CGT-claims van Wessely-Chalder 10/4/21
- Trial By Error: Brief aan Psychological Medicine over fout in SOLK-paper van Sir Simon en collega’s 13/4/21
- Trial By Error: Jennie Spotila onderzoekt (en ontkracht) het oude fabeltje over ‘doodsbedreigingen’ door patiënten 14/4/21
- Trial By Error: de wereld volgens Sharpe 15/4/21
- Trial by Error: Het werk van het PACE-team voor verzekeringsmaatschappijen “houdt geen verband” met PACE. Echt waar? (Herneming) 17/4/21
- Trial by error: mijn brief aan professor Anthony David – waarom blijven SOLK-experts een belangrijke studie fout citeren? 17/4/21
- Trial by Error: Bereikt de “overgrote meerderheid” van deelnemers aan het Lightning Process “blijvende verbetering”? 21/4/21
- Trial By Error: meer over het Lightning Process; Science Media Center spant samen met Britse journalisten 22/4/21
- Trial by error: waarom citeren SOLK-experts een onderzoek over NHS-kosten al tien jaar lang fout? 23/4/21
- Trial By Error: Professor Davids derde foute citering van baanbrekende studie over “somatisch onverklaarde lichamelijke klachten” 26/4/21
- Trial By Error: Prof. Pariante kraamt in column in Guardian standaard biopsychosociale onzin uit 1/5/21
- Trial By Error: mijn brieven aan Psychosomatics Journal over misleidende GETSET-paper van Prof White 6/5/21
- Trial By Error: meer brieven over Professor Anthony Davids foute citatie van belangrijke studie over kostprijs SOLK 11/5/21
- Trial By Error: Vakbladartikel maant aan tot voorzichtigheid bij bewegingsprogramma’s voor langdurige COVID 15/5/21
- Trial By Error: Noorwegen verwerpt nieuwe klinische studie over zweverig Lightning Process 7/6/21
- Trial By Error: meer desinformatie van Professor White in Journal of Psychosomatic Research 10/6/21
- Trial by Error: enquête #MEAction over chronische ziekte; patiëntenonderzoek meegenomen in CDC-advies langdurige COVID 15/6/21
- Trial By Error: vakblad corrigeert “hoogtepunten” van GETSET-paper; brief over Prof. Whites paper over veiligheid GET 30/6/21
- Trial by error: Professor White en collega’s zeggen ‘sorry’ voor negeren nulresultaten in opvolgstudie GETSET 5/7/21
- Trial by Error: enkele updates over Lightning Process 13/7/21
- Trial By Error: Neurologievakblad corrigeert valse bewering in SOLK-paper – maar publiceert geen correctiebericht (ironisch genoeg heb ik zelf een correctie aan deze post toegevoegd!) 31/7/21