Bron:

| 5994 x gelezen

3 oktober 2021.

Sinds het begin van de coronaviruspandemie is het suggereren van een gelijkenis tussen COVID-19 en griep een consistente benadering geweest van degenen die de huidige situatie trachten te bagatelliseren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iets soortgelijks gebeurt met vergelijkingen tussen langdurige COVID en het vertraagd herstel dat sommige mensen ervaren na een acute griepaanval. De BBC heeft zojuist een uitstekend voorbeeld gegeven van hoe deze framing de betekenis van langdurige COVID kan lijken te minimaliseren.

Een artikel in PLoS Medicine, gepubliceerd op 28 september, biedt een blik op symptomen van langdurige COVID op basis van gegevens uit Amerikaanse elektronische patiëntendossiers. De studie, genaamd “Incidence, co-occurrence, and evolution of long-COVID features: A 6-month retrospective cohort study of 273,618 survivors of COVID-19,” [Incidentie, co-incidentie en evolutie van kenmerken van langdurige COVID: een zes maanden durende retrospectieve cohortstudie van 273.618 overlevers van COVID-19] volgde negen belangrijke symptoomclusters: “ademhalingsmoeilijkheden/ademnood, vermoeidheid/malaise, pijn op de borst/keel, hoofdpijn, abdominale symptomen, myalgie, andere pijn, cognitieve symptomen, en angst/depressie.”

De onderzoekers stelden vast dat 37% één of meer symptomen rapporteerden tijdens de derde en zesde maand na hun COVID-19-diagnose, naast tal van andere interessante gegevens. Bovendien vergeleken zij gelijkaardige symptomen bij een cohort van mensen die aan griep hadden geleden. Volgens de samenvatting “werden alle 9 kenmerken vaker gemeld na COVID-19 dan na griep,” “kwamen ze vaker samen voor,” en “vormden ze een meer onderling verbonden netwerk.”

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling psychiatrie van de Universiteit van Oxford. Dat is een beetje een verrassing, gezien het feit dat Professor Michael Sharpe, zelf een psychiater uit Oxford, de vele meldingen van langdurige COVID heeft toegeschreven aan de verspreiding van andere meldingen over mensen met langdurige COVID – een theorie die hij begin dit jaar demonstreerde op een seminarie van de verzekeringsindustrie door een artikel in de Guardian over langdurige COVID aan te halen als mogelijke aanleiding voor latere meldingen van langdurige COVID. (De auteur, columnist George Monbiot, reageerde prompt met een andere column getiteld “Apparently just by talking about it, I’m super-spreading long Covid” [Blijkbaar gewoon door erover te praten, ben ik langdurige COVId aan het super-verspreiden]).

Hoewel de nieuwe studie aantoont dat een groot aantal mensen symptomen vertoont die onder de noemer langdurige COVID vallen, heeft de BBC blijkbaar besloten dat de studie eigenlijk over griep gaat. Hier is de kop van het artikel op de BBC-website: “Mensen lijden ook aan ‘langdurige griep,’ blijkt uit studie.” En hier is de eerste zin: “Mensen die ziek zijn geworden van griep, kunnen last hebben van langdurige symptomen op een vergelijkbare manier als bij langdurige Covid, suggereert een studie.”

De kop en de subkop zijn niet onnauwkeurig. Ze zijn gewoon naast het punt – of in ieder geval naast het belangrijkste punt, omdat griep een secundair aspect van de studie was. De studie suggereerde dat het hogere aantal meldingen van langdurige COVID in vergelijking met “langdurige griep” verband zou kunnen houden met een groter bewustzijn bij het publiek en andere factoren. Maar de onderzoekers concludeerden, zoals het BBC-artikel zelf opmerkte, dat “het waarschijnlijk was dat aanhoudende symptomen vaker voorkwamen bij Covid dan bij griep”. Hoewel de studie geen oorzakelijk verband of mechanisme onderzocht of erover speculeerde, suggereren de bevindingen zeker dat langdurige COVID een “ding” is en geen “mythe,” zoals twee recente “ontkenningsartikelen” over langdurige COVID betoogden. (Ik schreef er hier over.)

En toch koos de BBC ervoor om twee van de onderzoekers te citeren over hun mening betreffende de symptomen na griep, niet langdurige COVID. Om duidelijk te zijn, ik houd de onderzoekers hier niet verantwoordelijk voor, aangezien we geen idee hebben wat ze de BBC nog meer verteld zouden hebben. Dit zijn de citaten die in de gepubliceerde versie terecht zijn gekomen. (Ook beweerde de BBC, in een feitelijke fout, dat beide groepen patiënten iets meer dan 100.000 mensen omvatten – maar dit geldt alleen voor het griepcohort, aangezien de langdurige COVID-steekproef meer dan twee keer zoveel personen bevatte.)

Professor Paul Harrison verklaarde bijvoorbeeld dat “velen van ons die griep hebben meegemaakt, weten dat je je niet altijd zo snel weer helemaal beter voelt als je had gehoopt of verwacht.” Max Taquet, een andere onderzoeker, zei dat “langdurige symptomen van griep waarschijnlijk eerder over het hoofd zijn gezien.”

Het valt moeilijk te ontkennen dat langdurige symptomen van griep “waarschijnlijk eerder over het hoofd zijn gezien.” En het is te hopen dat langdurige COVID artsen heeft bijgebracht om voortaan alerter te zijn op de mogelijkheid van dergelijke complicaties bij grieppatiënten. Maar de wereld is nu bezig met langdurige COVID. Dat is wat de BBC hier prioriteit had moeten geven. Ze hadden dit onderzoek niet als een grieponderzoek moeten bestempelen.

Dr. Nisreen Alwan, universitair hoofddocent volksgezondheid aan de Universiteit van Southampton en een langdurige COVID-patiënt die actief de aandacht op de aandoening heeft gevestigd, reageerde in een tweet onthutst op de kop die aangaf dat “mensen ook aan ‘langdurige griep’ lijden”:

“Natuurlijk doen ze dat,” tweette ze. “Dat wisten we! Maar we leven in een covidpandemie, niet in een grieppandemie. Dat betekent een massa infecties in de bevolking in een korte tijd die enorme invaliditeit genereren. Zeggen dat het ook met griep gebeurt, is irrelevant voor het preventiebeleid.”

En verder tweette ze dit: “Nu wordt het bestaan van postvirale ziekten na andere virussen dan covid gebruikt om het belang van preventie van #LongCovid te minimaliseren en te verwerpen in plaats van te zeggen dat LC ons heeft doen beseffen hoe verwaarloosd postvirale ziekten zijn geweest. Het is weer een hele slechte draai.”

 © David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine, ME-gids.




Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
28
29
30
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
25 nov
25/11/2024    
19:00 - 21:00
Welkom bij onze webinar over epigenetica en zijn rol bij ME/CVS en fibromyalgie. We beginnen met een eenvoudige uitleg van wat epigenetica is en hoe [...]
27 nov
27/11/2024    
20:00 - 21:00
Goed dat er een webinar wordt georganiseerd over long covidklachten in de huisartsenpraktijk. PEM en POTS en de begeleiding van de patiënt staan hierbij centraal. Patiënten [...]
Creatief kerstmarktje
07/12/2024    
13:00 - 17:30
Allen welkom op het creatieve mini kerstmarktje van 12ME te Gent. We verkopen zelfgemaakte en ontworpen spulletjes gemaakt door patiënten met de ziekte ME/CVS* en [...]
18 dec
18/12/2024    
19:00 - 20:00
Webinar Update: New Time & Date! Our webinar, "The Future of IACCI and Long Covid Research: ME/CFS and the Unfinished Work of the COPVS Task [...]
Events on 25/11/2024
Events on 27/11/2024
Events on 07/12/2024
Creatief kerstmarktje
7 dec 24
Gent
Datum/Tijd Evenement
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
18/12/2024
19:00 - 20:00
Webinar The Future of IACCI and Long Covid Research: ME/CFS and the Unfinished Work of the COPVS Task Force
Recente Links