Bron:

| 13418 x gelezen

ME Research UK, december 2018

Een team van de University of Leicester heeft misschien wel de eerste objectieve evaluatie van leesprestaties uitgevoerd bij patiënten met ME/CVS in een door ME Research UK gefinancierde studie die verder bouwt op hun eerder onderzoek naar visusgerelateerde symptomen van de ziekte.

Auteurs

Rachel L. Wilson, Kevin B. Paterson, Victoria McGowan en Claire V. Hutchinson

Instituut

Departement Neurowetenschappen, Psychology and Behaviour, College of Life Sciences, University of Leicester, Leicester, VK

Abstract

Mensen met Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) rapporteren bij het lezen problemen met het gezichtsvermogen, hoewel dit niet objectief is aangetoond.

Dienovereenkomstig onderzochten wij leessnelheid en leesscherpte, waaronder scherpte bij drukke teksten en scherpte bij losse woorden met behulp van standaardiseerde lees- en oogtesten, bij 27 ME/CVS-patiënten en gepaarde controles.

Wij ontdekten dat de ME/CVS-groep een tragere maximale leessnelheid vertoonde en een slechtere scherpte bij drukke teksten.

Bovendien hield de scherpte bij drukke teksten significant verband met maximale leessnelheid, wat erop wijst dat patiënten die vatbaarder waren voor visuele crowding, langzamer lezen. [n.v.d.r.: crowding of ‘drukke tekst’ – crowding is de term voor het verschijnsel waarbij een object moeilijk herkend kan worden wanneer er andere objecten, bijvoorbeeld andere letters, omheen staan].

Deze bevindingen suggereren dat problemen met het gezichtsvermogen behoren tot een categorie meetbare symptomen voor ME/CVS-patiënten.

Publicatie

Wilson et al, Frontiers in Psychology, 2018 August 17; 9:1468

Financiering

Dit werk werd gefinancierd door een subsidie van ME Research UK (Grant No. SC036942) aan CH and KP. VM werd ondersteund door een subsidie van de Economic and Social Research Council (Grant No. ES/L010836/1).

Commentaar door ME Research UK

Veel mensen met ME/CVS lijden aan problemen met hun ogen en gezichtsvermogen, zoals overgevoeligheid voor licht, problemen met scherpstellen van de ogen en droge ogen.

Lezen kan om die redenen moeilijk zijn, met name gedurende lange periodes, en patiënten rapporteren vaak over patroonverblinding [n.v.d.r.: ‘pattern glare’ – wanneer er naar een dicht streeppatroon wordt gekeken, kunnen oogklachten optreden of vormen, bewegingen en kleuren worden waargenomen], hoofdpijn en moeite om regels tekst te volgen.

Echter, tot op heden waren de leesprestaties van ME/CVS-patiënten niet objectief geëvalueerd.

In de afgelopen paar jaar hebben Dr. Claire Hutchinson en haar collega’s aan de University of Leicester uitgebreid onderzoek gedaan naar een aantal van de aan het gezichtvermogen gerelateerde problemen die voorkomen bij ME/CVS, gedeeltelijk ondersteund door subsidies van ME Research UK.

De groep heeft ontdekt dat de meeste ME/CVS-patiënten een zekere mate van oogpijn en overgevoeligheid voor fel licht ervaren.

Met behulp van geavanceerde technieken om de oogbewegingen te volgen, hebben zij aangetoond dat patiënten moeite hebben om zich op één voorwerp te focussen en irrelevante informatie te negeren, langzaam zijn in het verplaatsen van de aandacht tussen voorwerpen, langzamer zijn dan normaal en minder accuraat in hun oogbewegingen, en kwetsbaar zijn voor patroongerelateerde visuele stress.

Lees ook

In hun laatste door ME Research UK gefinancierde studie, gepubliceerd in het vakblad Frontiers in Psychology, ging het Leicester-team op zoek naar welke invloed ME/CVS heeft op de leesprestaties.

In totaal namen 27 ME/CVS-patiënten en 27 gezonde controlepersonen deel aan het onderzoek; allen hadden een normaal gezichtsvermogen of naar normaal gecorrigeerd gezichtsvermogen (d.w.z. dat zij brillen of contactlenzen droegen) en geen van hen had een voorgeschiedenis van oogziekte.

De prestaties bij het lezen werden geëvalueerd met behulp van twee gestandaardiseerde testen, de ‘Minnesota Reading Acuity Chart’ en de ‘Radner Rate of Reading Chart’, die samen de volgende metingen opleverden:

  • Leesscherpte (de kleinste lettergrootte die gelezen kan worden zonder significante fouten),
  • Maximale leessnelheid (niet beperkt door lettergrootte),
  • Gemiddelde leessnelheid, en
  • Kritieke lettergrootte (de kleinste lettergrootte die gelezen kan worden op maximale snelheid).

Zoals verwacht was de maximale leessnelheid significant langzamer bij ME/CVS-patiënten in vergelijking met de controlepersonen, en patiënten neigden naar een langzamere gemiddelde leessnelheid.

De leesscherpte en de kritieke lettergrootte verschilden echter niet tussen de twee groepen onderling, wat aantoont dat de leesproblemen niet te wijten waren aan een onvermogen om kleinere letters te onderscheiden.

Verder presteerden ME/CVS-patiënten en controlepersonen vergelijkbaar op een woordenschattest, wat aantoont dat de verschillen in leesprestaties tussen de twee groepen waarschijnlijk niet veroorzaakt werden door cognitieve problemen.

De onderzoekers keken ook naar niet-drukke visuele scherpte voor individuele woorden en letters (het herkennen van een woord of letter op zichzelf) en de visuele scherpte bij drukke tekst (het herkennen van een bepaalde letter, omringd door andere letters), met behulp van de IogMar Crowded Test.

Hoewel de visuele scherpte van losse woorden en letters vergelijkbaar leek bij patiënten en controles, hadden ME/CVS-patiënten grotere problemen met drukke teksten en presteerden minder goed op die test. Verder bleken degenen die gevoeliger waren voor visueel drukke teksten, ook trager te zijn bij het lezen.

Deze bevindingen bouwen voort op de aanzienlijke hoeveelheid werk van Dr. Hutchinson en haar team, waarin zij de symptomen van het gezichtsvermogen, die voorkomen bij ME/CVS, verder uitwerkte en onderzocht.

Hoewel velen met de ziekte heel goed weten hoe moeilijk het kan zijn om comfortabel te lezen, vooral voor langere periodes, is dit de eerste keer dat deze problemen objectief zijn onderzocht in een laboratoriumopstelling.

Zoals de onderzoekers concluderen, zou het ‘identificeren en behandelen van aan gezichtsvermogen gerelateerde symptomen van ME/CVS een middel kunnen zijn om het dagelijks leven van patiënten te verbeteren’.

© ME Research UK. Vertaling Meintje, redactie Zuiderzon en Abby, ME-gids.


Citeren?

Wilson RL, Paterson KB, McGowan V and Hutchinson CV (2018) Visual Aspects of  Reading Performance in Myalgic Encephalomyelitis (ME). Front. Psychol. 9:1468.

doi: 10.3389/fpsyg.2018.01468 

[HTML] [PDF]

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
14 sep
14/09/2024    
09:00 - 16:30
#SaveTheDate: Hybride ME/CFS-Fachtagung des Fatigatio e.V. am 14.09.2024. Unter dem diesjähriges Motto "Mechanismen im Fokus: Energiehaushalt, Stoffwechsel und Post-Exertional Malaise bei ME/CFS" referieren u.a. Prof. [...]
5 mijl Gent en halve marathon voor Not Recovered Belgium
15/09/2024    
Hele dag
Claudia loopt op 15 september de 5 mijl in Gent en Floris loopt de Halve Marathon voor Not Recovered Belgium! Ze doen dit om de [...]
19 sep
19/09/2024    
17:00 - 20:00
UK ME/CFS Biobank: We're thrilled by the amazing interest in our upcoming hybrid event on September 19th at LSHTM! To join us, please register by [...]
21 sep
21/09/2024    
19:15 - 20:00
 Kijktip @kassa_bnnvara: wanneer worden de expertisecentra voor long covid geopend? Al anderhalf jaar vertelt Kassa het verhaal van patiënten met long covid. Afgelopen februari was er [...]
03 okt
03/10/2024    
18:00 - 20:00
Registreer voor "Skeletspiervermoeidheid en post-exertionele malaise bij patiënten met long Covid en implicaties voor ME/cvs" Op donderdag 3 oktober 2024 organiseert Solve M.E. een gratis [...]
(Halve) marathon t.v.v. Not Recovered Belgium
06/10/2024    
10:00 - 16:00
Mieke, Achiel, Titus en Lucas gaan proberen de halve resp. volledige marathon van Brugge te lopen! Hier hun verhaal: Bluvngoan ! Op karakter doordoen, voor [...]
Events on 14/09/2024
14 sep
14 sep 24
Events on 19/09/2024
19 sep
Events on 06/10/2024
Datum/Tijd Evenement
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
27/11/2024
20:00 - 21:00
Webinar voor huisartsen over post-COVID
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links