Bron:

| 7803 x gelezen

Amerikaanse bloedbanken: ‘Voorlopig geen (ex-)ME/CVS-patiënten’

Gendringen – 21 juni 2010. Internationaal nemen de zorgen over de bloedvoorraden toe, na de vondst van het retrovirus XMRV bij mensen met het chronisch vermoeidheids-syndroom (ME/CVS). De Amerikaanse bloedbanken hebben bekendgemaakt (ex-)patiënten voorlopig uit te sluiten van donatie. Het Nederlandse Sanquin Bloedvoorziening gaat op basis van dit nieuwe feit ‘het beleid heroverwegen’, aldus een woordvoerder vandaag tegenover ORTHO.

Afgelopen oktober presenteerden Amerikaanse onderzoekers een doorbraak in Science. In het bloed van ME/CVS-patiënten vonden ze sporen van XMRV, dat net als HIV behoort tot de humane retrovirussen. Bloedbanken in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië troffen daarop voorzorgsmaatregelen. In deze landen worden mensen die aan ME/CVS lijden of hebben geleden sinds april uitgesloten van bloeddonatie. Amerikaanse bloedbanken verenigd in de AABB hebben vrijdag bekendgemaakt dit voorbeeld te zullen volgen.

De Amerikaanse maatregel houdt concreet in dat ten aanzien van (ex-)patiënten een actief ontmoedigingsbeleid zal worden gevoerd. Dit beleid blijft in elk geval van kracht totdat er meer duidelijkheid is over de rol van XMRV bij ME/CVS. Het AABB-besluit is voorbereid door een speciale ‘XMRV-taskforce’. In deze werkgroep hadden naast afgevaardigden van de bloedbanken, patiëntenorganisaties en XMRV-experts ook vertegenwoordigers van verschillende Amerikaans overheidsinstanties zitting zoals van de CDC, NIH en FDA.

De maatregel is een sterke aanwijzing dat de Amerikaanse overheid XMRV inmiddels bloedserieus neemt. Tegelijk groeien de zorgen over de besmettingsroutes. In het nieuwste nummer van ORTHO, dat vandaag is verschenen, wordt aannemelijk gemaakt dat XMRV ook kan worden doorgegeven via speeksel. In een recente Duitse studie is XMRV aangetroffen in luchtwegmonsters. Amerikaanse onderzoekers hebben op hun beurt infectieus XMRV weten te isoleren uit speeksel. Onderzoeksleider dr. Judy Mikovits, die is verbonden aan het Whittemore Peterson Institute (WPI) in Reno, stelt dat bij de overdracht van XMRV niet alleen moet worden gefocust op de routes die bekend zijn van HIV. Haar hypothese is dat besmetting ook mogelijk is via andere lichaamsvloeistoffen dan bloed en sperma. Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM laat in een reactie weten de ontwikkelingen op de voet te volgen, maar op dit moment geen reden te zien ‘voor bezorgdheid’.

Patiënten, professionals en de media kunnen het laatste nieuws over ME/CVS, XMRV en de besmettingsroutes volgen op www.voedingenpsyche.nl.

Zie ook Amerikaanse bloedbanken: Voorlopig geen (ex-)ME/CVS-patiënten (Nieuwsbank, 21 juni 2010)


ORTHO – Orthomoleculair Magazine – www.ortho.nl/orthomoleculair-magazine. Tweemaandelijks wetenschappelijk magazine over voeding & supplementen.

Hoofdredactie: dr. Gert E. Schuitemaker. Tel: 0315-695211.


Amerikaanse bloedbanken weren ME-patiënten

Uitgegeven: 21 juni 2010 11:33

Laatst gewijzigd: 21 juni 2010 11:35

AMSTERDAM – Bloedbanken in de Verenigde Staten nemen voorlopig geen bloed meer aan van donoren die lijden aan het chronisch vermoeidheidssysndroom ME. Aanleiding is de vondst van een retrovirus in het bloed van de patiënten. Ook Nederlandse bloedbanken gaan ‘het beleid heroverwegen’.


© ANP

Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse bloedvoorziening Sanquin tegenover Ortho, een blad dat is gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde, een alternatieve behandelswijze. Eerder besloten ook bloedbanken in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland al tot voorzorgsmaatregelen.

De Amerikaanse maatregel volgt op een publicatie in het Amerikaanse blad Science, waarin onderzoekers in oktober een verband legden tussen het humane retrovirus XMRV en de ziekte. XMRV behoort tot hetzelfde type retrovirussen als HIV, het virus dat aids veroorzaakt.

Onzeker

Dat verband is overigens lang niet zeker. Drie andere onderzoeken, waaronder een door de Nijmeegse wetenschappers Frank van Kuppeveld en Jos van der Meer, vonden geen enkele relatie tussen de aandoening en het retrovirus. Volgens de Nijmegenaren werden in het Amerikaanse onderzoek patiënten onderzocht die allen afkomstig zijn uit eenzelfde groep mensen die de ziekte media jaren ’80 opliepen.

Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM laat in een reactie tegenover Ortho weten de ontwikkelingen op de voet te volgen, maar op dit moment geen reden te zien voor bezorgdheid.

© NU.nl

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
Datum/Tijd Evenement
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links