Vrijdag 21 december is de achtste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Kenny de Meirleir te bekijken.
Het thema van deze uitzending is:
ME, de bloedsomloop en de hersenen
Bekijk de video (7:29) door op onderstaande afbeelding te klikken:
http://www.youtube.com/watch?v=bXZ7zDcpr_g
Prof. Dr. Kenny De Meirleir vertelt over ME, bloeddruk, bloedcirculatie, cardiologische consequenties,…
Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Het kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://bit.ly/R5Mwzj)
Er was vandaag chatmogelijkheid met Prof. De Meirleir van 11u tot 11u45 om vragen n.a.v. dit hoorcollege te stellen. Vragen n.a.v. dit college kunnen ook nog worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @WvPatienten. Stel wel uitsluitend vragen over het onderwerp dat behandeld is.
Transcript College 8: ME, de bloedsomloop en de hersenen
Webcollege van Prof. Dr. K. de Meirleir, uitgezonden op 21 december 2012
Wanneer men een ME patiënt voor het eerst op consult krijgt, valt op dat hij koude handen heeft, koude voeten, een koude neuspunt en koude oren. Dat wil zeggen dat er een slechte perifere doorbloeding is. Ook valt op dat hij vaak een lage bloeddruk heeft. Zelfs mensen met overgewicht hebben een lage bloeddruk, wat heel ongewoon is. Anderzijds zien we ook dat de hartslag in rust bij de meeste patiënten verhoogd is. Die is tien tot twaalf slagen hoger dan bij normale individuen.
Wat men voornamelijk onderzocht heeft inzake de bloedsomloop is de zogenaamde posturale hypotensie ofwel het plots dalen van de bloeddruk bij het overeind komen. Er is dus een vertraagde aanpassing aan de houding ten opzichte van de aarde. We zien dat ‘s morgens bij het opstaan de bloeddruk vaak daalt, de hartslag ineens met dertig slagen omhoog gaat en men zeer slecht tegen het kantel-effect kan. Er bestaan kanteltafels waarop men mensen met het hoofd omlaag legt en plots verandert van houding. Men weet dat de aanpassing hieraan vaak heel slecht is. Dat heeft niet alleen met de doorbloeding op zich te maken, maar ook met de toestand van het zenuwstelsel.
En soms worden patiënten wat we noemen echt vagaal, ze krijgen een zeer lage hartslag en verliezen het bewustzijn. Dat soort onderzoeken dateren al van de jaren 90 en werden uitgevoerd aan de John Hopkins universiteit.
Waarom is de bloeddruk laag?
We zien dat er nogal wat vaso-actieve stoffen vrijkomen. Zoals waterstofsulfide, stikstofoxide en ook CO. Als afval van de stofwisseling, maar ook als gevolg van inflammatoire processen in het lichaam. Die leiden tot een permanente uitzetting van de grote bloedvaten, waardoor de kleine bloedvaten niet anders kunnen dan in vaso-constrictie te gaan.
We weten dat er ook cardiaal een aantal afwijkingen zijn, zoals onvoldoende vulling. Als gevolg van uitzetting van de grote vaten is er te weinig vloeistof in circulatie en zal het hart onvoldoende vullen. We zien ook vaak een mitralisklep relaps: de mitralisklep zal functioneel niet volledig sluiten, omdat we een te laag bloedvolume hebben. Doordat de bloeddruk veel te laag is, zal het hart ook niet veel kracht hoeven uit te oefenen om het bloed uit te stoten. Dat leidt dus tot een soort chronische toestand met zeer lage bloeddruk en zeer weinig vulling. En dat heeft consequenties voor allerlei andere orgaansystemen, zoals de druk naar de longen toe, waar het bloed weer aangezuiverd moet worden met zuurstof. Maar ook voor de druk naar de periferie, waar vandaan zuurstof en voedings-middelen moeten worden aangevoerd naar de verschillende organen. Dat leidt tot een toestand waarbij ook wel een metabole stoornis ontstaat.
Op cardiovasculair gebied zijn er nog andere dingen vastgesteld bij ME-patiënten. Een Amerikaans cardioloog heeft aangetoond dat er nogal wat infecties zijn met virussen en hij verwijst hierbij naar het cytomegalovirus en naar herpes-6. Hij heeft met antivirale middelen aan kunnen tonen dat er een effect was van die virussen op het cardiovasculaire systeem, op het hart. En dat de pomp minder goed functioneerde bij ME-patiënten, als gevolg van de aanwezigheid van bepaalde endogene virussen. Dat zijn virussen die we al hebben sinds onze jeugd, maar die in grotere kwantiteit aanwezig zijn bij dergelijke patiënten en die wel een vermindering van de pompfunctie van het hart veroorzaakten. Hij heeft mooie resultaten kunnen voorleggen van zeer agressieve behandelingen. Dat is ook allemaal preliminair, want ik denk niet dat anderen de studies al hebben overgedaan.
Op het gebied van de circulatie denk ik dat daar ook een laaggradige inflammatie, een inflammatoire toestand, of ontstekingstoestand weer gevolgen geeft. En dat er heel wat zaken vrij komen, die er voor zorgen dat de normale regeling van de bloeddruk en de normale regeling van wat we de perfusie van de weefsels noemen, gestoord is. Er is, al wordt dat nooit gevonden bij patiënten in de eerste fase, een overgevoeligheid voor adrenaline en er zijn ook veranderingen in receptoren, gevoeligheden voor adrena-line beschreven.
Dit is een aandoening waarbij er zoveel afwijkingen zijn dat een persoon daar twintig levens mee kan vullen. Maar één van die afwijkingen is dat er een verandering van gevoeligheid ontstaat in de receptoren voor adrenaline, wat leidt tot veranderingen van de bloeddruk.
Er zijn ook nog andere hormonale veranderingen die te maken hebben met de bloeddruk, maar die ik meer zie als compensatie-mechanismen. Maar die zie je niet bij die mensen in de eerste fase van de ziekte. Die teveel slapen, weinig wakker zijn en weinig bewegen. Daarbij gaat het meestal om iemand die een griepachtige toestand heeft, met een lage bloeddruk en een globaal onwel bevinden. Daarbij vinden we die bloeddrukpieken niet.
Verklarende woordenlijst:
- Endogeen – van binnenuit (ontstaan)
- Hypotensie – onvoldoende spanning, in dit geval op de slagaders. Lage bloeddruk
- Metabool – van de stofwisseling
- Mitralisklep – hartklep tussen de linkerboezem en de linkerkamer
- Perifeer – aan de buitenzijde; de uiteinden van het lichaam
- Posturaal – betr. de lichaamshouding
- Vagaal – mbt de tiende hersenzenuw, de vaguszenuw. Vagale verschijnselen zijn bv bleekheid, misselijkheid, profuus transpireren, geeuwerigheid
- Vaso – mbt bloedvat
- Vaso-constrictie – vernauwing van vaten
Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl
De volgende aflevering op 28 december heeft als onderwerp “ME en maag/darmproblemen” evenals chatmogelijkheid met Prof. De Meirleir van 11u tot 11.45u.
Lees/Bekijk ook:
- Wetenschap voor Patiënten gaat online van start over ME.
- Wetenschap voor Patiënten: afl.1. Is ME en/of CVS een ziekte? (Prof Dr. K. De Meirleir) (1/11/2012)
- Wetenschap voor Patiënten: afl.2. Kan ME worden gediagnosticeerd? (Prof. Dr. K. De Meirleir) (9/11/2012)
- Wetenschap voor Patiënten: afl.3. Is ME erfelijk? (Prof. Dr. K. De Meirleir) (16/11/2012)
- Wetenschap voor Patiënten: afl.4. ME en slaapproblemen (Prof. Dr. K. De Meirleir) (23/11/12)
- Wetenschap voor Patiënten: afl. 5. ME en pijn (Prof. Dr. K. De Meirleir) (30/11/12)
- Wetenschap voor Patiënten: afl.6. ME en hormonen (Prof. dr. K. De Meirleir) (7/12/12)
- Wetenschap voor Patiënten: afl.7. ME en het immuunsysteem (Prof. dr. K. De Meirleir) + Transcript (14/12/12)
De transcripten van de eerste vijf colleges evenals het transcript van de zesde aflevering van prof. dr. De Meirleir zijn beschikbaar gesteld door de © de ME/cvs Vereniging, inclusief de vraag- en antwoordsessies na het derde en het vijfde college.