Bron:

| 4797 x gelezen

Dinsdag 15 juli is de zevenenveertigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Prof. Dr. Julia Newton te bekijken met als thema:

ME en slaap

In dit college (5:50) vertelt Dr. Julia Newton over ME en slaap.

0.24 Welke slaapstoornissen ziet u bij ME? Wat valt er aan te doen?

2.50 Welke lichaamsfuncties zijn betrokken bij slaapstoornissen bij ME?

3.41 Wat kun je doen aan de slaapstoornissen ten gevolge van ME?

4.34 Wat veroorzaakt extreem zweten in de nacht?

http://www.youtube.com/watch?v=75hpNfhau9A

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://www.wetenschapvoorpatienten.com)

Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging. 

Hou de uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @WvPatienten. 


Transcript College 47: ME en slaap

Webcollege van Prof. Julia Newton, uitgezonden op 15 juli 2014

Welke slaapstoornissen ziet u bij ME? Wat valt er aan te doen?

Recentelijk hebben we in Newcastle interesse gekregen voor slaap door een samenwerkingsverband met de Universiteit van Northumbria. Mijn collega, professor Jason Ellis, is een expert in de slaapgeneeskunde. We zijn gestart met een aantal onderzoeken naar de kwaliteit van de slaap en de beleving van slaap van ME patiënten. Onze promovendus Zoë heeft wat ME patiënten geïnterviewd. Vervolgens heeft ze gekeken naar de gegevens van een Nederlandse kliniek waarbij slaapkwaliteit gemeten werd door middel van polysomnografie. Ze heeft een groot aantal slaapdagboeken geanalyseerd van patiënten van onze kliniek hier in het Verenigd Koninkrijk. Recentelijk is zij begonnen met polysomnografie bij ME patiënten. Onlangs hebben we de resultaten tot dusver gepubliceerd waarbij we gebruik gemaakt hebben van de gegevens van de Nederlandse studiegroep, waarbij we vier verschillende soorten slaapafwijkingen konden aantonen bij ME-patiënten.

Dit heeft ons met name aangetoond dat er patiënten zijn die lijden aan een vorm van slapeloosheid en een aantal patiënten met een overmatige slaapbehoefte. Dus niet genoeg slapen of juist erg veel slapen. Deze vier verschillende soorten slaapstoornissen ofwel fenotypes zijn mogelijk specifiek te behandelen.

Wat betreft de behandeling van de verschillende slaapfenotypes bij patiënten met ME, moet er nog gewerkt worden aan het begrijpen van deze verschillende soorten en wat de beste behandelingen kunnen zijn. Maar slaapexperts zeggen dat er mogelijk behandelingen zijn die we kunnen gebruiken bij patiënten met ME. Momenteel werken we aan een subsidieaanvraag om specifiek te kijken naar behandelingen voor slapeloosheid bij patiënten met ME.

Welke lichaamsfuncties zijn betrokken bij slaapstoornissen bij ME?

Welke lichaamsfuncties betrokken zijn bij deze slaapstoornissen is een interessante vraag. Wat we vaak zien is dat er een relatie bestaat tussen autonome functies en slaap. We weten dat de bloeddruk een 24-uursritme heeft en het laagst is tijdens de slaap. Het kan zijn dat er een sterke relatie is tussen de slaap en de autonome disfunctie. Misschien beïnvloeden deze twee elkaar.

Wat kun je doen aan de slaapstoornissen ten gevolge van ME?

Het omgaan met slaperigheid of slapeloosheid bij ME patiënten noemen we in de kliniek slaaphygiëne. We moedigen mensen aan om heel goed over hun slaappatroon na te denken.

We moedigen ze aan om vaste slaaptijden aan te houden en juist overdag geen dutjes te doen. Alles daarnaast blijven we bestuderen als een onderzoeksinstrument en op dit moment zijn we een subsidieaanvraag aan het schrijven waarbij we willen kijken naar meer specifieke slaapinterventies bij ME patiënten.

Wat veroorzaakt extreem zweten in de nacht?

Patiënten met ME en met chronische ziektes die geassocieerd zijn met vermoeidheid vertellen mij in de kliniek vaak dat ze ’s nachts extreem zweten. Dit komt heel vaak voor. We denken dat het gerelateerd is aan problemen met het autonome zenuwstelsel. Vooral omdat het autonome zenuwstelsel betrokken is bij zweten en de bloeddruk ‘s nachts het laagst is. Dat is duidelijk een bioritme van de bloeddruk en het autonome zenuwstelsel.

We denken dat dit gerelateerd is aan slaap en slaapkwaliteit. Soms, wanneer mensen aangeven dat ze problemen hebben met overmatig zweten, gebruiken we, escitalopram, aangetoond in een recentelijk onderzoek, bij vrouwen in de overgang en soms helpt het.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl 


Chat: Vraag en antwoord

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl  


De volgende aflevering met Dr. Julia Newton is gepland dinsdag 29 juli en heeft als onderwerp “College 48: Ouder worden en ME”

Lees/Bekijk ook: 

Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:

Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Datum/Tijd Evenement
15/11/2024
Hele dag
Internationale meeting over Long Covid (en ME/cvs) bij kinderen
16/11/2024
11:00 - 16:00
Wintermarkt Heelwijk t.v.v. ME/cvs
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links