Bron:

| 5040 x gelezen

Dinsdag 3 november is de tweeënzeventigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Dr. Lucinda Bateman te bekijken met als thema:

Genexpressie en inspanning

In dit college (6:28) vertelt Dr. Lucinda Bateman over genexpressie en inspanning.

0.24 Zijn de effecten van inspanning bij ME/cvs zichtbaar door genexpressies?

1.15 Wat zijn de negatieve effecten van te veel inspanning?

1.57 Welke inspanningsmogelijkheden zijn er bij ME/cvs?

4.05 Wat zijn de inspanningsbeperkingen bij ME/cvs? Bv bij bedlegerige patiënten?

72. Gene-expression and exercise / Gen-expressie en inspanning – dr. Lucinda Bateman

https://www.youtube.com/watch?v=F1PP21TmUPs 

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://www.wetenschapvoorpatienten.com)

Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging. 

Hou de uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @MEcvsVereniging.


Transcript College 72: Genexpressie en inspanning

Webcollege van Dr. Lucinda Bateman, uitgezonden op 3 november 2015

Zijn de effecten van inspanning bij ME/cvs zichtbaar door genexpressies?

Het was geweldig om samen met Alan Light onderzoek te doen naar genexpressie. Want als de klinische medewerker kon ik de patiënten kiezen waarvan ik dacht dat ze het juiste klinische beeld lieten zien en hen inbrengen in het onderzoek. De effecten van inspanning bij ME zijn duidelijk te zien met behulp van genexpressie. Het verandert direct de expressie van de sensorische receptoren, de adrenergische receptoren en van de immunologische en cytokinereceptoren die horen bij het klinische beeld en hoe patiënten hun symptomen beschrijven.

Wat zijn de negatieve effecten van te veel inspanning?

De negatieve effecten van te veel lichaamsbeweging, eigenlijk van elke inspanning bij patiënten met ME, kunnen ingrijpend zijn. Het leidt tot een duidelijke verslechtering: vermoeidheid, pijn en meer cognitieve klachten. Ik heb patiënten gezien die slechter sliepen na inspanning. Eigenlijk kunnen alle symptomen erger worden na te veel inspanning.

Welke inspanningsmogelijkheden zijn er bij ME/cvs?

Omdat deconditionering zo’n belangrijke rol speelt in het welzijn van patiënten met ME, heb ik veel tijd besteed om patiënten te leren oefeningen te doen ter verbetering van hun ziekte. Ik geloof dat er veel mogelijkheden zijn om een zekere mate van fitheid te behouden. Het hangt af van de ernst van de ziekte en dat verandert soms bij een en dezelfde persoon. We proberen dus te focussen op het handhaven of verbeteren van spierkracht, flexibiliteit en ook wat cardiovasculaire inspanning, meer door te wandelen.

Het gaat in feite om de fitheid van je hart in plaats van de fitheid van je spieren. De aerobe- of cardiovasculaire inspanning en vooral rechtopstaande activiteit lijken het moeilijkst te zijn. We richten ons op heel kleine verbeteringen van de spierkracht op verschillende plaatsen in het lichaam, zoals de romp. De spieren die je elke dag nodig hebt om te kunnen functioneren. En flexibiliteit, zodat patiënten niet te stijf worden. Deze dingen kunnen in heel kleine stapjes worden verhoogd, afgewisseld met perioden van rust.

We proberen ook oefeningen te gebruiken die orthostatische stress minimaliseren. Vooral bij mensen met meer orthostatische intolerantie kunnen oefeningen liggend of zittend worden gedaan. Soms kunnen oefeningen het allerbeste in water worden gedaan. In water is er minder belasting op de gewrichten, en water is een hydrostatische druktank. Hoe dieper het water, hoe hoger de druk. Patiënten hebben soms de neiging om in het water te gaan liggen, zodat er minder orthostatische stress is. Maar het is heel moeilijk om bij water te komen. Tegen de tijd dat zieke patiënten bij water zijn, hebben ze de inspanning die ze aan kunnen al gehad.

Wat zijn de inspanningsbeperkingen bij ME/cvs? Bv bij bedlegerige patiënten?

De inspanningsbeperkingen bij ME zijn heel individueel. De grens is de drempel die malaise na inspanning uitlokt. Dat is de grens. Te begrijpen waar die die drempel ligt, is een steeds veranderend doel en een grote uitdaging. Bij patiënten die matig ziek zijn, gaat die drempel op en neer. Ze hebben dagen waarop ze wat meer kunnen, en dagen waarop ze moeten rusten en herstellen. Voor patiënten die zo ernstig ziek zijn dat ze bedlegerig zijn, zou deze drempel wel eens heel laag kunnen liggen.

Het punt is om niet precies gelijk te blijven. Als patiënten zeggen dat ze zich niet kunnen inspannen, zeg ik “je kunt één dingetje meer dan je deed”. Want het niveau van je conditionering zal het gemiddelde niveau weerspiegelen van hoeveel activiteit je verdraagt. Als je dertig seconden je spieren aanspant, zal dat je meer kracht opleveren. Het moet wel afgestemd worden op de patiënt, op zijn situatie.

Het belangrijkste bij inspanning is om geen terugval te veroorzaken. Ik zeg tegen mijn patiënten: “doe niets waar je de volgende dag ziek van bent“. Wat je ook doet, je moet ervan kunnen herstellen met een nacht slaap. Als je pijn, misselijkheid, vermoeidheid, cognitieve problemen, of iets anders de volgende dag hebt door die extra inspanning, dan moet je rusten tot het over is en het opnieuw proberen met iets anders.

Verschillende activiteiten hebben verschillende effecten op de malaise na inspanning. Spierversterking wordt misschien beter verdragen. Volgens mij worden strekoefeningen het best verdragen, dan kracht en tenslotte rechtopstaande en aerobe oefeningen. Maar dat is eigenlijk de minst belangrijke voor de ontwikkeling.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl 


Chatsessie


Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl 


De volgende aflevering met Dr. Lucinda Bateman is gepland 17 november en heeft als onderwerp “College 73: FAQ’s uit de klinische praktijk (deel 1) (Dr. Lucinda Bateman)

Lees/Bekijk ook: 

Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:

Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Datum/Tijd Evenement
27/11/2024
20:00 - 21:00
Webinar voor huisartsen over post-COVID
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links