Bron:

| 6905 x gelezen

Dinsdag 31 mei is de eenentachtigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Dr. Neil Harrison te bekijken met als thema:

ME en diagnose

In dit college (6:48) behandelt Dr. Harrison de volgende vragen/onderwerpen:

0.13 Mogelijkheden en technologieën: nu en in de toekomst

1.36 Wat is een MRI en wat een fMRI?

3.15 SPECT- & PET-scans

4.29 Andere hoopvolle mogelijkheden

5.23 Verwacht u een doorbraak in het onderzoek naar ME?

81. ME & diagnosis / ME & diagnose – Dr. Neil Harrison

https://www.youtube.com/watch?v=hlR0J3rJdfs 

Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://www.wetenschapvoorpatienten.com)

Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging. 

Hou de uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @MEcvsVereniging.


Transcript College 81: ME en diagnose

Webcollege van Dr. Neil Harrison, uitgezonden op 31 mei 2016

Mogelijkheden en technologieën: nu en in de toekomst

Hoe kunnen we in de toekomst betere diagnostische hulpmiddelen voor ME ontwikkelen? Op dit moment is er een aantal verschillende mogelijkheden. We zijn al bezig geweest met MRI-scans en het ontwikkelen van nieuwe sequenties die hopelijk gevoelig zijn voor inflammatie in de hersenen. Dit werk bevindt zich nog in een vroeg stadium. Maar we hebben al wel een paar sequenties gebruikt die mogelijk gevoelig zijn voor inflammatie in de hersenen. Ook is er het werk uit Japan, dat erop wijst dat met PET inflammatie in de hersenen van ME-patiënten kan worden vastgesteld. Dit is erg interessant en moet verder worden uitgewerkt. Wat er met name is aangetoond, is dat een PET-scan die gevoelig is voor de activatie van de microglia, de hersenimmuuncellen, een nauwkeurig hulpmiddel kan zijn voor het stellen van de diagnose ME. Op dit moment is dat slechts gebeurd bij negen patiënten, maar als toekomstige studies dit bevestigen, dan zou dit weleens een belangrijke diagnostische techniek kunnen worden voor ME.

Wat is een MRI en wat een fMRI?

Wat is MRI? MRI staat voor magnetic resonance imaging. Dat is een techniek waarbij het menselijk lichaam in beeld wordt gebracht. Wij gebruiken het met name voor de hersenen. Met MRI kan heel veel. Het levert niet één soort beeld, maar je kan er allerlei fysiologische veranderingen in de hersenen mee afbeelden. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om de anatomie te onderzoeken, of de grootte van verschillende hersengebieden. Je kan het ook gebruiken om te kijken naar veranderingen in de chemie van de hersenen. Met MR-spectroscopie kan je diverse chemische stoffen in de hersenen onderzoeken, maar ook bijvoorbeeld de doorbloeding en diverse andere parameters: temperatuur, pH-waarde in de hersenen. Het is dus een veelzijdige techniek voor het onderzoeken van hersenstructuur en -functie. fMRI is ook een MR-techniek, en hiermee kan je met name de hersenfunctie bekijken. Hoe reageren de hersenen op verschillende prikkels? Met fMRI meet je ook kleine verschillen in de doorbloeding die optreden als een hersengebied wordt geactiveerd, en zo kunnen we activatiekaarten creëren waarmee we kunnen onderzoeken hoe de hersenfunctie verandert bij verschillende condities.

SPECT- & PET-scans

Bij SPECT- en PET-scans worden radioactieve stoffen gebruikt om de functie van verschillende hersendelen te bekijken. De patiënt krijgt bijvoorbeeld een injectie met een radioactieve merkstof en dan wordt gekeken naar het verval van deze radioactieve stof na verloop van tijd. Met deze scans kan je een chemische stof markeren met een radioactieve stof en daarmee allerlei functies in de hersenen bekijken. Bijvoorbeeld kijken naar specifieke receptoren voor serotonine en dopamine. Je kan met de scans ook de functie van de microglia bekijken. We kunnen bepaalde chemische stoffen of geneesmiddelen gebruiken bij de PET-scans die zich hechten aan de microglia als ze worden geactiveerd, maar niet als ze in rust zijn. Dus PET en SPECT zijn erg nuttige hulpmiddelen om te kijken naar een veelheid aan hersenfuncties.

Andere hoopvolle mogelijkheden

Ik denk dat de PET-scan, en een PET-scan van de microglia, een veelbelovende techniek is om inflammatie in de hersenen te bekijken. Het probleem is echter dat deze techniek erg duur is, met straling werkt en best lastig is om mee te werken. Een aantal onderzoeksgroepen, waaronder die van mij, probeert MRI-technieken te ontwikkelen die inflammatie in de hersenen kunnen aantonen. Op dit moment zijn er al wat hoopgevende gegevens. We hebben resultaten gepubliceerd die erop wijzen dat bepaalde typen MRI-beelden gevoelig zijn voor herseninflammatie. Daarbij moet wel worden vermeld dat dit onderzoek nog loopt en de komende jaren verder moet worden uitgewerkt.

Verwacht u een doorbraak in het onderzoek naar ME ?

Dit is een hele interessante vraag. Wat staat er te gebeuren op het gebied van ME-onderzoek? Mijn antwoord daarop is een volmondig ja. Ik denk dat de ontwikkelingen die ik zie in de financiering van onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, en het aantal onderzoeksgroepen dat zich bezig begint te houden met de fysiologie van ME, hoopgevende tekenen zijn van een doorbraak in het onderzoek naar ME in de komende jaren. Ik vind bijvoorbeeld het werk van Andrew Lloyd in Australië, waarover ik het eerder had, heel interessant, als je ziet hoe voorheen gezonde personen reageren op acute infecties en hoe hun gedrag dan verandert, zelfs nadat de infectie ogenschijnlijk is verdwenen. Dit werk – en het werk van andere groepen in de wereld die onderzoek doen naar ME – stemt me hoopvol dat er in de komende jaren een aantal nuttige doorbraken zullen komen die meer inzicht gaan geven in de ziekte ME.

Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl


De volgende aflevering met … is gepland … en heeft als onderwerp “College 82:

Lees/Bekijk ook: 

Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:

Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Creatief kerstmarktje 12ME
09/12/2023    
13:00 - 16:30
Ook in 2023 organiseert 12ME een creatief mini-kerstmarktje op zaterdag 9 december van 13u tot 16u30. Het gaat door in de Koningin Fabiolalaan 57 te [...]
Events on 09/12/2023
Datum/Tijd Evenement
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
27/11/2024
20:00 - 21:00
Webinar voor huisartsen over post-COVID
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links