Woensdag 2 november is de vijfentachtigste uitzending van Wetenschap voor Patiënten op initiatief van de ME/cvs Vereniging met Dr. Byron Hyde te bekijken met als thema:
ME, virussen en bacteriën
In dit college (9:15) behandelt Dr. Byron Hyde de volgende vragen/onderwerpen:
- 0.13 EBV & Borrelia
- 2.33 Andere HHVs
- 3.04 Waarom valt ME zo moeilijk te definiëren?
85. ME, viruses and bacteria / ME, virussen en bacteriën – Dr. Byron Hyde
https://www.youtube.com/watch?v=SkG8Bi6aw38
Disclaimer: Deze video bevat geen diagnostische of therapeutische informatie over uw eigen medische situatie. Dit kan nooit ter vervanging dienen van een persoonlijk consult. De eventueel door de spreker genoemde medicijnen noemt hij op eigen verantwoordelijkheid. Leg vragen, klachten of symptomen tijdig voor aan uw behandelend arts. (Lees meer op http://www.wetenschapvoorpatienten.com)
Abonneer je op het kanaal Wetenschap voor Patiënten van de ME/cvs Vereniging om de nieuwste colleges te ontvangen of zie de uitzendplanning op de website van de ME/cvs Vereniging.
Hou de uitzendplanning (cf. supra of zie onze kalender) in de gaten wanneer er chatmogelijkheid is om vragen te stellen. Vragen kunnen worden gemaild naar wvp@me-cvsvereniging.nl of twitter naar @MEcvsVereniging.
Transcript College 85: ME, virussen en bacteriën
Webcollege van Dr. Byron Hyde, uitgezonden op 2 november 2016
EBV & Borrelia
Laten we het nu hebben over alle virale en bacteriële infecties, en andere microbiële infecties die in verband worden gebracht met ME en CVS. Ten eerste Epstein-Barr. Dat hebben we al uitvoerig behandeld. Epstein-Barr heeft een incubatieperiode van 40 dagen. Een besmettelijke ziekte kan pas een epidemie veroorzaken als dit minder dan vijf of zes dagen is. Anders gebeurt het niet.
De andere is Borrelia. Borrelia is een serieuze bedreiging. Borrelia begon in Schotland en kwam toen naar Amerika, naar het stadje Lyme in Connecticut. De herten in dat gebied raakten besmet en vandaar uit heeft Borrelia zich in de afgelopen 50 jaar over de gehele VS en twee delen van Canada verspreid. Het veroorzaakt een chronische ziekte.
Helaas is er een laboratorium in Californië dat consequent positief test op Borrelia. Maar Borrelia vertoont dezelfde lijn als een standaard streptokokkeninfectie. Bij veel patiënten zal de test een positieve uitslag geven op streptokokken, die ze misschien tien of twintig jaar eerder hebben gehad maar waar ze nu geen last meer van hebben. Maar de uitslag lijkt op Borrelia. Borrelia is echt en veroorzaakt serieuze problemen, maar we weten nog niet genoeg om het te behandelen. Eén van mijn patiënten van de afgelopen week had duidelijk Borrelia. Hij was slechts twee weken behandeld en toen zeiden ze dat ze niets meer konden doen. Borrelia goed behandelen is een probleem. Het is een echte, ernstige ziekte en het lijkt erg op CVS.
Andere HHV’s
De verschillende herpesvirussen, en ik weet niet hoeveel er zijn, ten minste 6 en misschien wel 12, kunnen bij sommige mensen chronische infecties veroorzaken. In theorie zouden ze CVS kunnen veroorzaken. Maar nogmaals, dat heb ik nog nooit gezien in de 30 jaar dat ik onderzoek doe bij deze patiënten.
Waarom valt ME zo moeilijk te definiëren?
Dat het lastig is om virale infecties en hun oorzaken te doorgronden hangt vooral samen met het vinden van het virus bij acute en chronische ziekte. Ik kan dit het best illustreren door de problemen met polio te bespreken.
Het poliovirus, paralytische polio, werd voor het eerst heel goed beschreven door dr. Ivar Wickman in 1907, zoals eerder vermeld. In december 1907 slaagden twee Duitse wetenschappers erin het ruggenmerg van een jongen fijn te malen en door een keramisch filter te leiden, en dit filtraat te injecteren in cavia’s, konijnen, muizen en twee apen. Geen van de dieren werd ziek op één van de apen na. Die aap raakte verlamd.
Ze zagen dat als definitief bewijs dat ze het poliovirus hadden geïsoleerd en overgebracht op een mensachtig dier, en dus werkelijk polio konden veroorzaken. En ze hadden gelijk. Dat was in december 1907. Wat er daarna gebeurde: mensen werden steeds banger, omdat de epidemieën groter werden. Er was een epidemie in Brooklyn, New York. Ik weet niet meer precies hoeveel mensen ziek werden, maar je moet denken aan zo’n twintigduizend. Ze waren niet in staat de virussen te isoleren, ondanks dat deze mensen stierven.
Het duurde tot de epidemie van 1932, een gemengde epidemie van polio en ME in het County General Hospital in Los Angeles. Ze namen van wat zij dachten herstelde patiënten serum af en injecteerden dit bij de 192 artsen en verpleegkundigen, zodat deze geen polio zouden krijgen. Maar wat ze wel kregen was ME. Ze beseften op dat moment niet dat ze toen eigenlijk de eerste menselijke proeven met ME hadden gedaan door een virus bij mensen te injecteren dat ME veroorzaakte.
In 1935 kwam de eerste poliovaccinatie. Maar die was gebaseerd op de onjuiste theorie dat polio maar door één virus werd veroorzaakt. Ze injecteerden dit bij zo’n honderd mensen en een aantal daarvan overleed. Waarom? Omdat het 1935 was, en het eerste poliovirus pas in 1907 was ontdekt, en artsen tot aan 1935 dachten dat er slechts één poliovirus was waar je ernstig ziek van werd of dood aan ging.
Rond 1940 zeiden twee Australische artsen: “Dit klopt niet, we hebben nog zo’n ernstig poliovirus gevonden”. Maar de Amerikaanse artsen geloofden hen niet. Pas in de jaren 50 kon Salk, met behulp van veel geld, aantonen dat er drie typen poliovirus waren die epidemische poliomyelitis veroorzaakten, paralytische polio, waar men dood aan kan gaan of misvormd door raakt.
Hij ontwierp, samen met een grote groep geweldige wetenschappers van de Concordia universiteit, een fantastisch vaccin met alle drie de virussen. Het maakte bijna onmiddellijk een einde aan paralytische polio in de Verenigde Staten. Heel snel daarna, kort nadat Sabin verscheen in 1949 of was het ’59, waren zij in staat om een halt toe te roepen aan wereldwijde polio. Maar ze maakten een fout. Dit jaar raakten in Nederland, Duitsland, Denemarken, Canada en de VS weer veel kinderen die wel gevaccineerd waren toch verlamd. Ik meen dat ook 7.000 mensen in China rond de tijd dat de Olympische Spelen in Shanghai waren een paralytische ziekte kregen.
Wat was het? Want het was geen polio 1, 2 of 3. Het waren de andere enterovirussen. Er zijn ten minste vier of vijf andere enterovirussen die nu verlammingsziekten veroorzaken. Ik vermoed dat ME compleet gestopt zou kunnen worden als alle enterovirussen in die vaccinatie waren opgenomen. Wat er volgens mij gaat gebeuren in de komende tien jaar is dat er steeds meer gevallen gaan komen van paralytische polio-achtige ziekten veroorzaakt door enterovirussen, die de kop weer opsteken. Artsen zullen steeds meer geld krijgen en ze zullen een nieuw poliovaccin ontwikkelen met niet alleen polio 1, 2 en 3, maar alle enterovirussen. En wanneer dat gebeurt, denk ik dat ME kan worden gestopt. Zover is het nog niet, maar het zal gaan gebeuren.
Bron: © ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl
De volgende aflevering met Dr. Byron Hyde is gepland 16 november en heeft als onderwerp “College 86: ME en de rol van enterovirussen”
Lees/Bekijk ook:
- Wetenschap voor Patiënten gaat online van start over ME.
- WvP: afl.1. Is ME en/of CVS een ziekte? (Prof Dr. K. De Meirleir) (1/11/2012)
- WvP: afl.2. Kan ME worden gediagnosticeerd? (Prof. Dr. K. De Meirleir) (9/11/2012)
- WvP: afl.3. Is ME erfelijk? (Prof. Dr. K. De Meirleir) (16/11/2012)
- WvP: afl.4. ME en slaapproblemen (Prof. Dr. K. De Meirleir) (23/11/12)
- WvP: afl.5. ME en pijn (Prof. Dr. K. De Meirleir) (30/11/12)
- WvP: afl.6. ME en hormonen (Prof. dr. K. De Meirleir) (7/12/12)
- WvP: afl.7. ME en het immuunsysteem (Prof. dr. K. De Meirleir) (14/12/12)
- WvP: afl.8. ME, de bloedsomloop en de hersenen (Prof. dr. K. De Meirleir) (21/12/12)
- WvP: afl.9. ME en maag/darmproblemen (Prof. dr. K. De Meirleir) (28/12/12)
- WvP: afl.10. ME, comorbiditeit en uitsluitingscriteria (Prof. dr. K. De Meirleir) (4/1/13)
- WvP: afl.11. Bestaan en oorzaken van ME (Prof. dr. K. De Meirleir) (18/1/13)
- WvP: afl.12. Verkeerde & verwante diagnoses, en testen (Prof. dr. K. De Meirleir) (1/2/13)
- WvP: afl.13. Slaap en pijn (Prof. dr. K. De Meirleir) (15/2/13)
- WvP: afl.14. Behandeling (Prof. dr. K. De Meirleir) (1/3/13)
- WvP: afl.15. Remedies en hoop (Prof. dr. K. De Meirleir) (15/3/13)
- WvP: afl.16. Mogelijke behandelingen – Low Dose Naltrexone (Prof. dr. K. De Meirleir) (27/3/13)
- WvP: afl.17. ME en de hersenen (Prof. dr. K. De Meirleir) (12/4/2013)
- WvP: afl.18. ME en de Th1, Th2 en Th17-cellen (Prof. dr. K. De Meirleir) (26/4/13)
- WvP: afl.19. Subgroepen van patiënten met ME (Prof. dr. K. De Meirleir) (9/5/13)
- WvP: afl.20. Zin en onzin van testen (Prof. dr. K. De Meirleir) (24/5/13)
- WvP: afl.21. ME & het hart (Prof. Dr. F. Visser) (13/6/13)
- WvP: afl.22. ME & hartkloppingen (Prof. Dr. F. Visser) (27/6/13)
- WvP: Transcript Chatsessie met Prof. Visser over ME (12/7/13)
- WvP: afl.23. ME & hartritmestoornissen (Prof. Dr. F. Visser) (22/8/13)
- WvP: afl.24. ME & POTS (Prof. Dr. F. Visser) (5/9/13)
- WvP: afl.25. ME & de bloeddoorstroming van de hersenen (Prof. Dr. F. Visser) (19/9/13)
- WvP: afl.26. ME/cvs & neuropsychologische of cognitieve verschijnselen (Dr. Vollema) (3/10/13)
- WvP: afl.27. ME/cvs en orthostatische intolerantie (Prof. Visser) (17/10/13)
- Trailer Wetenschap voor Patiënten 2014 – ME/cvs Vereniging
- WvP: afl.28. Interview met kinderarts Dr. Nigel Speight (7/1/14)
- WvP: afl.29. Wat is ME en wat is CVS? (kinderarts Dr. Speight) (14/1/14)
- WvP: afl.30. Diagnostische handvatten voor ME (kinderarts Dr. Speight) (14/1/14)
- WvP: afl.31. ME en het verloop van de ziekte (kinderarts Dr. Speight) (29/1/14)
- WvP: afl.32. ME en kinderen (deel 1) (kinderarts Dr. Speight) (29/1/14)
- WvP: afl.33. ME en kinderen (deel 2) (kinderarts Dr. Speight) (11/2/14)
- WvP: afl.34. ME: Toekomst en hoop (kinderarts Dr. Speight) (11/2/14)
- WvP: afl.35. Introductie. Ervaring met ME (Dr. Shepherd) (25/2/14)
- WvP: afl.36. Wat is het verschil tussen ME en CVS? (Dr. Shepherd) (25/2/14)
- WvP: afl.37. Hoe wordt de diagnose ME gesteld? (Dr. Shepherd) (11/3/14)
- WvP: afl.38. Uitlokkende factoren van ME (Dr. Shepherd) (25/3/14)
- WvP: afl.39. ME, inspanning en de mitochondriën (Dr. Shepherd) (7/4/14)
- WvP: afl.40. ME en mogelijke behandelingen (Dr. Shepherd) (21/4/14)
- WvP: afl.41. ME: Veelbelovende ontdekkingen en onderzoeken (Dr. Shepherd) (5/5/14)
- WvP: afl.42. Stand van zaken betreffende ME (Dr. Shepherd) (19/5/14)
- WvP: afl.43. Introductie – ervaring met ME (Prof. Dr. Julia Newton) (3/6/14)
- WvP: afl.44. Neurocognitieve problemen bij ME (Prof. Dr. Julia Newton) (3/6/14)
- WvP: afl.45. ME en de bloedsomloop (Prof. Dr. Julia Newton) (17/6/14)
- WvP: afl.46. ME: de stofwisseling en de spieren (Prof. Dr. Julia Newton) (1/7/14)
- WvP: afl.47. ME en slaap (Prof. Dr. Julia Newton) (15/7/14)
- WvP: afl.48. Ouder worden en ME (Prof. Dr. Julia Newton) (29/7/14)
- WvP: afl.49. ME en de toekomst (Prof. Dr. Julia Newton) (5/8/14)
- WvP: afl.50. Introductie. Ervaring met ME (Prof. Leonard Jason) (2/9/14)
- WvP: afl.51. Criteria en diagnose, deel 1 (Prof. Leonard Jason) (9/9/14)
- WvP: afl.52. Criteria en diagnose, deel 2 (Prof. Leonard Jason) (9/9/14)
- WvP: afl.53. ME versus psychische aandoeningen (Prof. Leonard Jason) (23/9/14)
- WvP: afl.54. Behandeling en omgaan met ME (Prof. Leonard Jason) (7/10/14)
- WvP: afl.55. Symptomen van ME en behandelingen (Prof. Leonard Jason) (21/10/14)
- WvP: afl.56. Populatie en maatschappelijke gevolgen (Prof. Leonard Jason) (4/11/14)
- WvP: afl.57. Toekomst / onderwijs in ME (Prof. Leonard Jason) (18/11/14)
- WvP: afl.58. Introductie & Uitputting (Prof. Alan Light) (24/3/15)
- WvP: afl.59. Genen en genexpressie bij ME/cvs (Prof. Alan Light) (7/4/15)
- WvP: afl.60. Genexpressie markers bij ME/cvs (Prof. Alan Light) (21/4/15)
- WvP: afl.61. Uitputting en pijn bij ME/cvs (Prof. Alan Light) (5/5/15)
- WvP: afl.62. ME/cvs en uitsluitingsfactoren (Prof. Alan Light) (19/5/15)
- WvP: afl.63. Gevolgen van ME/cvs op de hersenen (Prof. Alan Light) (2/6/15)
- WvP: afl.64. ME/cvs, het immuunsysteem en de celfuncties (Prof. Alan Light) (16/6/15)
- WvP: afl.65. Rob Arnoldus: Je suis ME. ME in beeld(en) (28/7/15)
- WvP: afl.66. ME: grotere gevolgen dan alleen de ziekte zelf (M. Koolhaas & Prof. Visser) (4/8/15)
- WvP: afl.67. Het leven van een ME-patiënt: heden, verleden en toekomst (Frank Twisk) (11/8/15)
- WvP: afl.68. Introductie en diagnose (Dr. Lucinda Bateman) (8/9/15)
- WvP: afl.69. Auto-immuniteit in ME/cvs (Dr. Lucinda Bateman) (22/9/15)
- WvP: afl.70. Neuro-inflammatie en ME/cvs (Dr. Lucinda Bateman) (6/10/15)
- WvP: afl.71. ME/cvs en de hersenen (Dr. Lucinda Bateman) (20/10/15)
- WvP: afl.72. Genexpressie en inspanning (Dr. Lucinda Bateman) (3/11/15)
- WvP: afl.73. FAQ’s uit de klinische praktijk (deel 1) (Dr. Lucinda Bateman) (17/11/15)
- WvP: afl.74. FAQ’s uit de klinische praktijk (deel 2) (Dr. Lucinda Bateman) (1/12/15)
- WvP: afl.75. Ik en ME (Dr. Neil Harrison) (8/3/16)
- WvP: afl.76. ME en vermoeidheid (Dr. Neil Harrison) (22/3/16)
- WvP: afl.77. ME en de hersenen (deel 1) (Dr. Neil Harrison) (5/4/16)
- WvP: afl.78. ME en de hersenen (deel 2) (Dr. Neil Harrison) (19/4/16)
- WvP: afl.79. ME en inflammatie (deel 1) (Dr. Neil Harrison) (3/5/16)
- WvP: afl.80. ME en inflammatie (deel 2) (Dr. Neil Harrison) (17/5/16)
- WvP: afl.81. ME en diagnose (Dr. Neil Harrison) (31/5/16)
- WvP: afl.82. Introductie, geschiedenis en definitie van ME (Dr. Byron Hyde) (20/9/16)
- WvP: afl.83. ME-symptomen (Dr. Byron Hyde) (5/10/16)
- WvP: afl.84. CVS, ME & SEID (Dr. Byron Hyde) (19/10/16)
Alle transcripten van voorgaande afleveringen zijn bij het betreffende college online te lezen of een PDF van alle colleges kunt u hieronder downloaden:
- Alle colleges en chatsessies van Prof. De Meirleir
- Alle colleges en chatsessies van Prof. Visser
- Alle colleges en chatsessies van Dr. Speight
- Alle colleges en chatsessies van Dr. Shepherd
- Alle colleges en chatsessies van Prof. Newton
- Alle colleges en chatsessies van Prof. Jason
- Alle colleges en chatsessie van Prof. Light
- Alle colleges en chatsessies van Dr. Bateman
- Alle colleges en chatsessies van Dr. Harrison
Deze transcripten werden door de © ME/cvs Vereniging beschikbaar gesteld, inclusief de vraag- en antwoordsessies indien er chatmogelijkheid was.
Eén reactie