We berichtten al eerder over de doorlichting van elf studies van Professor Esther Crawley (University of Bristol) die ethische review omzeild zouden hebben. De Health Research Authority (HRA) heeft het rapport van deze doorlichting intussen gepubliceerd.
In onderstaande blogposts bespreekt David Tuller het rapport, deelt hij een bedankbrief die hij kreeg van HRA, en twee brieven die hij stuurde naar Bristol, met de vraag wanneer ze eindelijk hun klacht tegen hem gaan intrekken.
Trial By Error: brief van HRA over doorlichting Bristolstudies
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 28 oktober 2019
Vorige week publiceerde de Health Research Authority van de National Health Service de doorlichting van 11 studies van de Bristol University, waar ik al zo lang op zat te wachten. Alle 11 studies werden geleid door Professor Esther Crawley, de befaamde pediater van University of Bristol. Ik had deze studies gesignaleerd als problematisch omdat het team van Bristol al deze studies had vrijgesteld van ethische review, op grond van de dubieuze argumentatie dat het “dienstevaluaties” zouden zijn, en geen “onderzoek”.
Deze “onafhankelijke” doorlichting bevestigde wat we al wisten: de ethische verklaringen voldeden niet als omschrijving van de activiteiten in kwestie, zoals ik al had aangeduid. Voor de duidelijkheid: het was een gewiekste speurneus die deze onregelmatigheden op het spoor kwam en me wees op de kwestie; ik borduurde voort op wat anderen ontdekt hadden.
Ik heb vele bedenkingen over deze doorlichting en de ontoereikendheid van de oplossingen die men adviseert. Maar in de tussentijd post ik alvast de brief die ik van de HRA ontving samen met het rapport zelf. Zoals in de brief wordt gevraagd, post ik de tekst in zijn totaliteit, in plaats van enkele fragmenten. (De opmaak van de tekst in WordPress verschilt wat van de opmaak van de originele brief. Ik ben niet meteen technisch aangelegd, dus ik weet niet goed hoe ik de afbeelding van de brief in de blog moet zetten. De zinnen die hieronder invetgedrukt staan, stonden in de brief zelf ook in vetgedrukt.)
**********
22 oktober 2019
Geachte Dr. Tuller,
Ref: 18.TP.01
Betreft: Onafhankelijke Panelreview van 11 publicaties over chronisch vermoeidheidssyndroom en myalgische encefalomyelitis
REC-referentie: 07/Q2006/48
Studietitel: Wat gebeurt er met kinderen met CVS/ME? Studie van een longitudinale cohort van kinderen die gebruik maken van een pediatrische CVS/ME-dienst. Versie 2.
Wij schreven u op 31 januari 2019 in antwoord op een aantal bedenkingen die u aanhaalde over studies die goedgekeurd werden door het Comité voor Onderzoeksethiek (REC) in verband met Myalgische Encefalomyelitis (ME) en chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs). Eén bedenking over de studie over afwezigheid op school (07/Q2006/48) bleef onbeantwoord op het moment dat we onze vorige brief schreven. Een samenvatting hiervan staat hieronder:
- De bedenking dat de methodologie die wordt gevolgd in deze studie met betrekking tot de gegevensverzamelingsprocedures niet overeenkwam met de procedures die vooropgesteld werden in het protocol en dat de studie daarom door het REC niet geclassificeerd had mogen worden als dienstevaluatie.
- De vraag waarom het vakblad akkoord ging met de bewering dat voor onderzoek van een pilootinterventie om nieuwe patiënten te identificeren geen ethische review vereist was, onder het mom van dat het zou gaan om een dienstevaluatie.
- De vraag of vakbladen de beweringen van de auteurs, REC’s en universiteitscomités zomaar moeten aanvaarden, of dat vakbladen in hun besluitname beter onafhankelijk advies zouden inwinnen.
Wij waren voordien niet in staat om uw bedenkingen te beantwoorden, omdat er een onafhankelijke review van de publicaties over deze studie aan de gang was. De onafhankelijke review is intussen afgerond.
In bijlage kan u het rapport vinden van het onafhankelijke panel, gezamenlijk aangesteld door Health Research Authority (HRA) en de University of Bristol, om elf publicaties te onderzoeken over chronisch vermoeidheidssyndroom en myalgische encefalomyelitis die allemaal melding maakten van referentie 07/Q2006/48 van het Comité voor Onderzoeksethiek (REC) van de NHS. Merkt u hierbij a.u.b. op dat identificeerbare informatie uit het rapport is bewerkt, zoals vereist door de Wet op Gegevensbescherming en de Algemene Regelgeving Omtrent Gegevensbescherming.
De bedoeling van het panel was, om volgende zaken vast te stellen:
a) Werd de dataverzameling en -analyse, waarnaar in elke publicatie wordt verwezen, behandeld in een ethische review van het Comité voor Onderzoeksethiek van NHS (“ethische review”) en werd er een gunstig advies afgeleverd? Werd er voortgebouwd op een gereviewd project zonder bijkomende ethische review?
b) Was de dataverzameling en -analyse, waarnaar in elke publicatie wordt verwezen, onderdeel van een dienstevaluatie (ofwel onder leiding van HRA, ofwel in overeenstemming met wat gebruikelijk is voor een National Outcomes Database), en was er om die reden geen ethische review vereist?
c) Indien dit niet het geval was, zou ethische review dan vereist zijn geweest voor de dataverzameling en -analyse (i) op het moment van publicatie en (ii) zou ethische review vereist zijn door de huidige Beheersovereenkomsten voor Comités voor Onderzoeksethiek (GAfREC), als de studie vandaag gepubliceerd zou worden?
d) Moeten er verdere stappen worden ondernomen in verband met de publicaties op basis van het resultaat van deze doorlichting?
Wie er in het panel zetelde, werd gezamenlijk beslist door de HRA en de University of Bristol. Het panel bestond uit twee leden van de academische staf van de University of Bristol en een onafhankelijke voorzitter, die werd benoemd door de HRA en die klinisch academicus is aan een andere universiteit van de Russell Group. De panelleden hadden in het verleden geen enkele band met het onderzoek of het onderzoeksteam en werden aangesteld op basis van hun specifieke ervaring en expertise omtrent onderzoeksethiek op vlak van gezondheidskwesties.
De HRA is van mening dat het panel voldoende onafhankelijk was en dat er geen tastbare belangenconflicten waren, dat het de gepaste expertise bezat om de publicaties te kunnen evalueren en dat het de doorlichting heeft uitgevoerd op een eerlijke, onpartijdige en objectieve manier.
Gezien de controverse omtrent dit onderzoeksgebied, gingen we bij aanvang akkoord om de identiteit van de panelleden niet vrij te geven en om de handelingen die voortkwamen uit deze doorlichting als basis te nemen voor publicatie. De HRA zal daarom een verklaring op zijn website plaatsen die op één lijn ligt met deze brief. Wij willen u vragen om geen fragmenten uit deze brief te publiceren. Als u de brief publiceert, dient u hem in zijn volledigheid te publiceren, zodat de gehele interpretatie van de bevindingen weerspiegeld wordt.
Teresa Allen en Professor Sir Jonathan Montgomery hadden op maandag 19 augustus een afspraak met leden van het Universiteitsteam dat verantwoordelijk is voor klinisch onderzoek, om te luisteren naar de resultaten en adviezen van de doorlichting die het panel had uitgevoerd. Wij wijzen u erop dat de HRA alle adviezen van het panel heeft aanvaard, zoals hieronder uiteengezet in het rapport en de samenvatting.
Voordat het panel de publicaties onder de loep nam, bekeek het alle beschikbare correspondentie tussen Professor Crawley en het REC die plaatsvond vóór indiening van haar eerste aanvraag die het REC-referentienummer 07/Q2006/48 kreeg, ook bekend als de Studie over Afwezigheid op School.
Eén belangrijk punt om op te merken is dat de correspondentiedocumenten die worden bewaard in het HARP-systeem van de HRA en die aan het panel ter beschikking werden gesteld, een onvolledige weergave was voor deze studie. Op dit moment hebben we dus slechts toegang tot het onderzoeksprotocol, de aanvraag en de berichten die het REC verstuurde naar aanvragers voor deze studie. In 2006 waren de meeste documenten die werden uitgegeven aan de National Research Ethics Service papieren exemplaren, en toendertijd stipuleerde het beleid dat documenten die een gunstig advies hadden gekregen slechts drie jaar bewaard moesten worden, tenzij er een reden was om ze langer te bewaren.
Een bericht tussen het REC en Professor Crawley, waarin om verduidelijking werd gevraagd op drie punten, was daarom niet beschikbaar voor doorlichting en het panel moest veronderstellingen maken op basis van de brief die het REC als antwoord stuurde naar Prof. Crawley. Wij weten dat deze briefwisseling plaatsvond, maar noch Professor Crawley, noch de HRA is in het bezit van deze oorspronkelijke briefwisseling. De antwoordbrief was wel beschikbaar binnen het documentatiepakket. Uit de reactie van Professor Crawley bleek duidelijk dat zij van plan was om klinisch evaluatiewerk uit te voeren dat zou leiden tot het oprichten van een National Outcomes Database voor kinderen met CVS/ME en dat ze advies wilde inwinnen van het REC over hoe bestaande en nieuwe datapunten behandeld moesten worden.
Het REC (vroeger bekend als North Somerset and Bristol) had de studieaanvraag bekeken en besliste dat het werk dat zij plande, in feite een Dienstevaluatie was. Het panel vond dat de woordkeuze van het REC in zijn antwoordbrief mogelijk kon leiden tot verkeerde interpretaties. Een mogelijke interpretatie kon zijn dat alle werk dat gegevens gebruikte uit de National Outcomes Database gedekt zou zijn door dit ene REC-advies. Verdere verwoordingen in de brief konden ook geïnterpreteerd worden alsof de REC toestemming gaf voor gebruik van deze gegevens in verder onderzoek, zonder een nieuwe aanvraag tot vervolgadvies te moeten indienen bij het REC.
Als gevolg daarvan vond het panel de REC-berichten ontoereikend en de HRA heeft intussen al wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop REC-notulen en geschreven berichten aan aanvragers tot stand komen, om ervoor te zorgen dat dit soort verwarring in de toekomst wordt vermeden. Onze huidige procedures vereisen ook dat alle verzoeken tot inlichtingen omtrent studies schriftelijk ingediend worden bij de Voorzitter, zodat ze in beschouwing kunnen worden genomen samen met de aanvraag. Bovendien zijn wij op dit moment ook bezig met het updaten van ons archiveringsbeleid, om ervoor te zorgen dat documenten lang genoeg worden bewaard.
De belangrijkste bevindingen van de doorlichting staan hieronder opgelijst:
a) De REC-documentatie was onvolledig, was op bepaalde vlakken onduidelijk en kon op verschillende manieren geïnterpreteerd worden;
b) Er werd geen gunstig ethisch advies verkregen met betrekking tot geen enkele van de gereviewde papers;
c) In alle elf de papers was de REC-referentie, zoals geciteerd in de ethische verklaring, ofwel ongepast, ofwel ontoereikend voor de omschreven activiteiten;
d) Er was echter geen bijkomende ethische review vereist en in elk van de gevallen kan de kwestie als rechtgezet worden beschouwd door herformulering en verduidelijking van de ethische verklaring;
e) In twee papers zouden bijkomende kleine tekstuele wijzigingen in de hoofdtekst van de publicatie meer duidelijkheid scheppen.
Het panel nam vervolgens elke van de elf publicaties in beschouwing omtrent de oorspronkelijke klacht dat het de publicaties in aanmerking kwamen als onderzoek en niet als dienstevaluatie. Dit werd geëvalueerd m.b.v. de door de HRA gepubliceerde toolkit (2013) die helpt bepalen of gepubliceerd werk onderzoek is of niet, en m.b.v. het Raamwerk Beheersovereenkomsten voor Comités voor Onderzoeksethiek (GAfREC 2001) dat van kracht was op het moment dat al deze onderzoeksstukken uitgevoerd werden, samen met recentere versies van het raamwerk.
Het standpunt van het panel komt overeen met ons standpunt in de HRA dat alle 11 van de publicaties materiaal bevatten dat valt onder de categorie onderzoek.
We moeten echter opmerken dat niet voor elk soort onderzoek een aanvraag moet worden ingediend bij een REC van de NHS. Onderzoek dat gebruik maakt van geanonimiseerde patiëntengegevens, is vrijgesteld. Het is om deze reden dat het panel tot bovenstaande punten (b) en (d) kwam.
Het panel kwam echter tot het besluit dat de vermelde REC-referentie ofwel ongepast was ofwel ontoereikend voor het werk dat omschreven staat in de publicaties (c) en in het geval van twee papers had men klaarheid kunnen scheppen door enkele stukken van de tekst te wijzigen.
Het panel werd niet gevraagd om commentaar te geven op de onderzoeksbevindingen.
Stappen die genomen moeten worden door Professor Crawley:
Professor Crawley zal nu de opdracht krijgen om aangepaste teksten in te dienen bij de uitgevers voor elk van de elf publicaties, met alternatieve bewoordingen ter vervanging van verklaringen over dienstevaluaties en met verduidelijkingen in twee publicaties. Men zal haar ook vragen om de financieringsorganen op de hoogte te stellen van het feit dat deze wijzigingen ingediend zullen worden en om ons op de hoogte te stellen wanneer de wijzigingen zijn doorgevoerd.
Wij hebben ook gevraagd aan de Universiteit en aan Professor Crawley om ons te garanderen dat de referentie 07/2006/48 voor dienstevaluaties nooit meer gebruikt zal worden in toekomstige publicaties.
Na het beschouwen van deze bevindingen zijn wij ervan overtuigd dat de HRA al wijzigingen heeft doorgevoerd die ervoor zullen zorgen dat foute interpretatie van het REC-advies niet meer zal voorvallen. Bovendien wordt ons archiefbeleid geüpdatet, zodat ook gescande exemplaren of geüploade briefwisseling van onze aanvragers een plaats zullen krijgen in ons archief.
Wij vinden dat Professor Crawley van bij het begin de correcte stappen op de gewenste manier heeft uitgevoerd, door contact op te nemen met het Comité voor Ethiek, om duidelijkheid te krijgen over het werk dat ze oorspronkelijk van plan was, en dat de dubbelzinnige verwoording in de REC-brief ervoor heeft gezorgd dat een aantal publicaties later gebruik hebben gemaakt van ongepaste referenties.
Voor het gepubliceerde werk dat door het panel is onderzocht, vinden wij ook dat zij voldoende aanvullend ethisch advies heeft aangevraagd waar dit nodig was.
Het is daarom duidelijk dat er geen enkele reden is om over te gaan tot disciplinaire maatregelen tegen Professor Crawley in het kader van deze doorlichting. Er kunnen echter wel een aantal lessen worden getrokken door beide partijen.
Wij gaan ervan uit dat uw eerste bedenking hierboven voldoende werd behandeld, namelijk:
- De bedenking dat de methodologie die wordt gevolgd in deze studie met betrekking tot de gegevensverzamelingsprocedures niet overeenkwam met de procedures die vooropgesteld werden in het protocol en dat de studie daarom door het REC niet geclassificeerd had mogen worden als dienstevaluatie.
- De vraag waarom het vakblad akkoord ging met de bewering dat voor onderzoek van een pilootinterventie om nieuwe patiënten te identificeren geen ethische review vereist was, onder het mom van dat het zou gaan om een dienstevaluatie.
- De vraag of vakbladen de beweringen van de auteurs, REC’s en universiteitscomités zomaar moeten aanvaarden, of dat vakbladen in hun besluitname beter onafhankelijk advies zouden inwinnen.
In verband met uw verdere bedenkingen zijn wij, zoals hieronder gespecificeerd, niet in staat om dit verder toe te lichten, omdat deze bedenkingen gericht zijn aan vakbladen en vakbladredacteurs, en als dusdanig buiten het taak- en functiegebied van de HRA vallen.
Wij gaan ervan uit dat wij al uw voorgelegde bedenkingen behandeld hebben, maar mocht u dit toch nog onvoldoende vinden, dan kan u altijd contact opnemen met de Ombudsman van de Gezondheidsdienst.
De Ombudsman Parlement en Gezondheidsdienst in Millbank Tower
Millbank
London SW1P 4QP
Tel: 0345 015 4033
Website: www.ombudsman.org.uk
Hoogachtend,
Stephen Tebbutt
Hoofd Ondernemingsbestuur & -risico’s
© David Tuller en HRA voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial By Error: “Bristol, hoog tijd om uw klacht tegen Berkeley in te trekken”
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 29 oktober 2019
Ik stuurde volgende brief naar Jane Bridgwater, directeur van de juridische dienst en adjunct-secretaris van Bristol University.
**********
Jane Bridgwater
Directeur Juridische Dienst en Adjunct-Secretaris
University of Bristol
Bristol, VK
Geachte Mevrouw Bridgwater,
Ik heb de laatste jaren meermaals mijn bedenkingen geuit over onderzoek dat werd uitgevoerd door Professor Esther Crawley, een pediater aan University of Bristol, over de ziekte of cluster aan ziektes die bekend is onder verschillende namen, waaronder chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs), Myalgische Encefalomyelitis (ME), CVS/ME en ME/cvs. Ik heb mijn bevindingen gepubliceerd op Virology Blog, een wetenschappelijke website die beheerd wordt door Vincent Racaniello, Higgins Professor Microbiologie en Immunologie aan Columbia University.
In juni publiceerde Archives of Disease in Childhood, een BMJ-vakblad, een “nota ter correctie en verduidelijking” die zowat 3000 woorden telde en meerdere aspecten behandelde van een studie met als titel “Klinische en kosteneffectiviteit van Lightning Process in aanvulling op gespecialiseerde medische zorg voor pediatrisch chronisch vermoeidheidssyndroom: gerandomiseerde gecontroleerde studie”.
De review van deze paper kwam er na een brief die Professor Racaniello naar het vakblad stuurde, op 30 januari 2018. De brief zelf was gebaseerd op mijn onderzoek over de studie dat op Virology Blog verscheen op 13 december 2017.
Vele andere experts – van Harvard, Berkeley, University College London, Queen Mary University of London, Stanford en elders – zetten hun handtekening onder de brief, die een overzicht gaf van ernstige methodologische en ethische overtredingen van het wetenschappelijke proces. Deze overtredingen, die bevestigd werden in de correctie/verduidelijking, gingen over de rekrutering van meer dan de helft van de proefpersonen voordat de studie geregistreerd was, en over het omwisselen van primaire en secundaire uitkomsten na het verzamelen van data van deze eerste deelnemers, samen met het verbijsterende feit dat in de paper met geen woord werd gerept over deze saillante details.
Vorige week gaf de Health Research Authority (HRA) van de National Health Service de resultaten vrij van een doorlichting, gezamenlijk besteld door HRA en Bristol, van elf studies waarvan ik had aangegeven dat ze problematische ethische verklaringen bevatten. In alle elf van de gevallen stelde het team van Bristol de studies vrij van ethische review, omdat ze in aanmerking zouden komen als “dienstevaluatie” en niet als “onderzoek”. In alle elf van de gevallen werd deze bewering gebaseerd op een brief uit 2007 van het lokale Comité voor Onderzoeksethiek (REC) over een ongerelateerde studie.
In een brief die ik vorige week van de HRA ontving samen met het doorlichtingsrapport, merkte het agentschap op dat “het standpunt van het panel [het driekoppige comité dat de doorlichting uitvoerde] overeenkomt met ons standpunt in de HRA dat alle 11 van de publicaties materiaal bevatten dat valt onder de categorie onderzoek”. Volgens het rapport zelf “was de REC-referentie, zoals geciteerd in de ethische verklaring, in alle elf de papers ofwel ongepast, ofwel ontoereikend voor de omschreven activiteiten”. Het rapport vroeg om, in alle elf van de gevallen, deze “ongepaste of ontoereikende” ethische verklaringen te corrigeren. De HRA heeft van zijn kant gesteld dat het, in reactie op deze specifieke situatie, “intussen al wijzigingen heeft doorgevoerd in de manier waarop REC-notulen en geschreven berichten aan aanvragers tot stand komen”.
Naar mijn mening zijn de verschillende rechtzettingen die BMJ, Bristol en de HRA voorstellen, geen gepaste oplossing voor de problemen in deze publicaties. De feiten zelf zijn echter onbetwistbaar; mijn kritiek op Professor Crawleys werk is grondig en goed onderbouwd. In het licht van deze feiten vind ik dat Bristol verplicht is om zijn klachten tegen mijn eigen academische instelling (University of California, Berkeley) over mijn “handelingen en gedrag” in te trekken.
Ter samenvatting: op 22 november 2017 schreef ik naar Sue Paterson, toenmalig directeur van de juridische dienst van Bristol, om te vragen of Bristol me een cease-and-desistbrief* had gestuurd [* cease and desist-brief: formele kennisgevingsbrief met bevel om een handeling blijvend te stoppen, n.v.d.r. ]. Professor Crawley had dat beweerd nadat ik een vraag had gesteld tijdens een lezing die zij gaf aan University of Exeter. In antwoord op mijn vraag liet Mevr. Paterson mij weten dat Professor Crawleys bewering niet klopte – er was geen cease-en-desistbrief verstuurd. Mevr. Paterson voegde echter wel toe dat er “private en vertrouwelijke communicatie” had plaatsgevonden “tussen leidinggevenden” van Bristol en Berkeley. Deze communicatie ging, volgens Mevr. Paterson, over mijn “handelingen en gedrag” tegenover personeel van Bristol.
Aangezien mijn “handelingen en gedrag” bestonden uit het geven van scherpe maar terechte kritiek op Professor Crawleys onderzoek, mijn krachtige verdediging tegen Professor Crawleys ongefundeerde aantijgingen van smaad, en het bijwonen van een openbare lezing, kon ik me moeilijk inbeelden welke klachten Bristol kon hebben. Niemand van het team van de juridische dienst van Bristol had bedenkingen geuit over mijn “handelingen en gedrag”. Vervolgens kwam ik van mijn academische departement te weten dat het bureau van de vicerector van Bristol meerdere epistels had gestuurd naar de rector van Berkeley. Hoewel ik deze brieven niet heb gezien, heb ik wel begrepen dat Bristol mijn zorgvuldig gedocumenteerde argumenten niet aanvocht of weerlegde. Ook bevatten deze brieven geen enkel bewijs van wangedrag.
Gezien de uitgebreide correctie/verduidelijking in één grote studie en de opdracht tot correctie van de ethische verklaringen in elf andere studies, vind ik dat Bristol mij op zijn minst een woord van dank verschuldigd is, omdat ik heb gezorgd voor de methodologische en ethische integriteit van papers die gepubliceerd werden door hun universitaire staf. Ik vind het niet passend dat Bristols administratie klachten heeft ingediend bij Berkeley omdat ik onregelmatigheden heb aangewezen in de medische literatuur. Het is meer dan hoog tijd dat deze onterechte bezwaren aan het adres van mijn werkgever formeel worden ingetrokken.
Ik zet in CC Professor Racaniello, aangezien klachten in verband met mijn posts op Virology Blog ook op hem betrokken zijn. Verder zet ik in CC Professor Arthur Reingold, Afdelingshoofd Epidemiologie en Biostatistiek aan University of California, Berkeley en Codirecteur van mijn academische thuishaven, het Center for Global Public Health aan de School of Public Health. Tenslotte zet ik in CC Jami West, uitvoerend persoonlijk assistent van de vicerector van University of Bristol.
Vriendelijke groet,
David
David Tuller, DrPH
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial By Error: hoe ontwijk je ethische review? (herneming)
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 30 oktober 2019
Op 12 november vorig jaar publiceerde ik een post met als titel “Hoe ontwijk je ethische review?”. Die post ging over een reeks van elf studies, uitgevoerd door onderzoekers van Bristol, die op een dubieuze manier vrijgesteld werden van ethische review. De hoofdonderzoeker van deze studies was Professor Esther Crawley, de pediater van Bristol die leidt aan een methodologische beperking, van wie het werk het onderwerp was van een rapport dat vorige week werd vrijgegeven door de Health Research Authority van de National Health Service.
Dat onderzoek bevestigde mijn standpunt dat deze studies allemaal in aanmerking kwamen als “onderzoek” en niet als “dienstevaluatie”. Professor Crawley heeft intussen de opdracht gekregen om de ethische verklaringen in alle elf deze studies te corrigeren. Hoewel deze rechtzetting allerminst voldoende is, is het voor een ernstige onderzoeker toch wel krenkend en misschien zelfs vernederend om zo veel studies tegelijk te moeten corrigeren. En natuurlijk komt deze opdracht slechts een paar maanden nadat Archives of Disease in Childhood een 3000 woorden tellende appendix toevoegde aan de mesthoop die bekend staat onder de naam Studie over het Lightning Process – ook afkomstig van Professor Crawley en haar collega’s.
Ik zal mijn bedenkingen over het recente rapport over Professor Crawleys werk op een ander moment bespreken. Voor het zo ver is, vond ik het wel nuttig om de post van vorig jaar nog eens te hernemen (hieronder in zijn volledigheid gepost). De post legt op een gedetailleerde manier uit wat de problemen zijn, o.a. het verschil tussen “onderzoek” en “dienstevaluatie”.
**********
De rest van deze blogpost is een integrale herneming van een blog van 12 november 2018, die je hier kan herlezen: https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-2060.html
Trial by error: hoe ontwijk je ethische review?
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 12 november 2018 Ik heb vele posts geschreven over de studie over afwezigheid op school van BMJ Open uit 2011. Daarin werd gerapporteerd dat schoolaanwezigheidsregisters nuttig kunnen zijn om vast te stellen of kinderen chronisch vermoeidheidssyndroom hebben.
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial By Error: Brief van HRA aan Rector van Berkeley
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 2 november 2019
Het verhaal over mijn dispuut met de University of Bristol kreeg een interessante en onverwachte wending, toen de uitvoerend directeur van de Health Research Authority van de National Health Service op woensdag 31 oktober een vriendelijk bericht stuurde over mijn werk, gericht aan Carol Christ, de rector van University of California, Berkeley. Ik heb de HRA niet om zo’n brief gevraagd, dus ik was verrast – en opgetogen – toen mijn departementshoofd de brief naar me doorstuurde.
Berkeley heeft mij altijd erg gesteund in mijn recht op het verdedigen van mijn standpunt. Niemand van mijn departement of universiteit heeft ooit vraagtekens geplaatst bij mijn integriteit of bij de nauwkeurigheid van mijn onderzoeksrapportage over de methodologische en ethische fouten in dit wetenschappelijke onderzoeksveld. Een zestal faculteitscollega’s hebben hun handtekening gezet onder verschillende open brieven die ik heb opgesteld. Het kan echter nooit kwaad om officiële appreciatie te krijgen voor mijn rol in dit academische dispuut, en dan nog wel vanwege het regelgevende orgaan dat in opdracht van de NHS toezicht houdt op onderzoeksethiek.
Ik erken dat de bevoegdheid van de HRA beperkt is, zoals gesuggereerd wordt in de brief aan Berkeley. Misschien moeten die beperkingen eens geanalyseerd en aangepakt worden. Ik heb ook vraagtekens geplaatst bij de onafhankelijkheid van het zogenaamd “onafhankelijke” panel dat deze Bristolstudies aan een doorlichting moest onderwerpen. En ik vind dat de opgelegde maatregelen – correctie van de ethische verklaringen in alle elf van de studies – ontoereikend zijn.
Mijn buikgevoel, dat niet gebaseerd is op harde feiten, is dat dit rapport een soort van compromis als oplossing voorstelt. Tenslotte kan geen enkel redelijk mens de gedocumenteerde feiten nog betwisten – net zoals geen enkel redelijk mens kan blijven beweren dat President Trump niet betrokken was bij een quid pro quo met Oekraïne. Maar laat ons dat allemaal even laten voor wat het is; ik zal deze bedenkingen later nog uitgebreider bespreken.
De HRA had er weet van dat Berkeley klachten over mijn “handelingen en gedrag” had ontvangen van Bristols vicerector. Dus ik apprecieer het heel erg dat Teresa Allen, de uitvoerend directeur, het initiatief nam om Berkeley op de hoogte te stellen van de eindconclusie van de doorlichting. Ze was hier niet toe verplicht. Vermoedelijk had zij begrepen dat Berkeley de brief zou interpreteren als een bevestiging van mijn standpunt. Ik ben daarom enorm dankbaar dat ze de moeite nam om de rector van mijn academische instelling op de hoogte te houden van de zaken. Het betekent echt veel voor me.
**********
Dit is de brief:
Geachte Rector Christ,
Wellicht weet u dat wij onlangs reageerden op bedenkingen die David Tuller met ons had gedeeld over verschillende onderzoeksstudies waarbij patiënten met CVS/ME betrokken waren. Deze reactie, die wij gaven in het kader van ons klachten- en bedenkingensysteem, heeft nogal wat tijd gekost, omdat er heel wat organisaties bij betrokken waren, en we zijn David dan ook dankbaar voor zijn geduld. Omdat de bedenkingen die ons werden voorgelegd verreikend waren, waren we spijtig genoeg niet in staat om vragen te beantwoorden die vielen buiten ons bevoegdheid als Health Research Authority (HRA). U kan een volledige verklaring lezen op onze website: https://www.hra.nhs.uk/about-us/news-updates/outcome-expert-panel-review-eleven-publications-chronic-fatigue-syndrome-cfs-and-myalgic-encephalomyelitis-me/
Wij hebben geconstateerd dat onze procedures verbeterd konden worden en hebben die verbeteringen ook doorgevoerd, en dit was een direct gevolg van Davids bedenkingen samen met gelijkaardige kwesties die voorgelegd zijn geweest door anderen. Samen met onze Comités voor Onderzoeksethiek herbekijken wij voortdurend onze werkwijze, om te verzekeren dat die goed afgestemd is op de doelstellingen, en we zijn erkentelijk als men mogelijke problemen onder onze aandacht brengt.
Wij begrijpen en ondersteunen de nood aan uitvoerig onderzoek naar deze vreselijke aandoening die zo vele mensen treft.
Hoogachtend,
Teresa Allen
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Trial By Error: opvolgingsbrief aan Bristol
David Tuller, DrPH, Virology Blog, 15 november 219
Twee weken geleden stuurde ik een brief naar University of Bristol, met het verzoek om hun klachten aan het adres van Berkeley over mijn “handelingen en gedrag” in te trekken. Niet lang daarna kreeg ik van mijn universiteitsdepartement te horen dat de rector van Berkeley een bericht had ontvangen van Teresa Allen, algemeen directeur van de Health Research Authority – het regelgevend orgaan dat, in opdracht van de National Health Service, toezicht houdt op onderzoeksethiek.
In dat bericht drukte ze haar dank uit voor mijn rol in het onthullen van deze problemen – en ze zei helemaal niets over mijn “handelingen en gedrag”. Ik vond dat ik ervoor moest zorgen dat Bristol weet had van het HRA-bericht aan Berkeley. Dus eerder vandaag stuurde ik ter opvolging volgende brief naar Bristol.
**********
Geachte Mevrouw Bridgwater,
De universiteit van Bristol heeft nog niet gereageerd op mijn verzoek van 29 oktober om zijn klachten aan het adres van mijn eigen academische instelling over mijn “handelingen en gedrag” in te trekken. Gezien de omstandigheden deel ik graag met u en met het bureau van de vicerector de vriendelijke brief die Teresa Allen, uitvoerend directeur van de Health Research Authority, op 30 oktober verstuurde naar Carol Christ, rector van University of California, Berkeley. (Zoals u weet, maakt de HRA deel uit van de National Health Service en houdt het toezicht op onderzoeksethiek.)
Hieronder staat de tekst van de HRA-brief:
Geachte Rector Christ,
Wellicht weet u dat wij onlangs reageerden op bedenkingen die David Tuller met ons had gedeeld over verschillende onderzoeksstudies waarbij patiënten met CVS/ME betrokken waren. Deze reactie, die wij gaven in het kader van ons klachten- en bedenkingensysteem, heeft nogal wat tijd gekost, omdat er heel wat organisaties bij betrokken waren, en we zijn David dan ook dankbaar voor zijn geduld. Omdat de bedenkingen die ons werden voorgelegd verreikend waren, waren we spijtig genoeg niet in staat om vragen te beantwoorden die vielen buiten ons bevoegdheid als Health Research Authority (HRA). U kan een volledige verklaring lezen op onze website: https://www.hra.nhs.uk/about-us/news-updates/outcome-expert-panel-review-eleven-publications-chronic-fatigue-syndrome-cfs-and-myalgic-encephalomyelitis-me/
Wij hebben geconstateerd dat onze procedures verbeterd konden worden en hebben die verbeteringen ook doorgevoerd, en dit was een direct gevolg van Davids bedenkingen samen met gelijkaardige kwesties die voorgelegd zijn geweest door anderen. Samen met onze Comités voor Onderzoeksethiek herbekijken wij voortdurend onze werkwijze, om te verzekeren dat die goed afgestemd is op de doelstellingen, en we zijn erkentelijk als men mogelijke problemen onder onze aandacht brengt.
Wij begrijpen en ondersteunen de nood aan uitvoerig onderzoek naar deze vreselijke aandoening die zo vele mensen treft.
Hoogachtend,
Teresa Allen
Het ziet er naar uit dat de HRA waardeert wat ik en anderen doen om onregelmatigheden aan het licht te brengen in de literatuur over de ziekte die bekend is onder de verschillende namen chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), myalgische encefalomyelitis (ME), CVS/ME en ME/cvs. Van mijn kant apprecieer ik dat Teresa Allen de tijd heeft genomen om Rector Christ op de hoogte te stellen van het resultaat van deze doorlichting van het werk van Professor Esther Crawley, een pediater en specialist in dit vakgebied.
Twee jaar geleden verklaarde Bristol dat “de Universiteit Professor Crawleys onderzoeksprojecten al eerder heeft bekeken en dat ze in lijn werden bevonden met de toepasselijke onderzoeksethiek en bestuursvereisten”. Vorig jaar in juni voegde Archives of Disease in Childhood echter een 3000 woorden tellende correctie toe aan Professor Crawleys studie over het Lightning Process. Sindsdien heeft Professor Crawley de opdracht gekregen om de ethische verklaringen van 11 andere papers te corrigeren.
Het is daarom meer dan duidelijk dat Bristols eerdere review van Professor Crawleys onderzoek foute conclusies trok. Misschien zal dit gebrek aan toezicht Bristol ertoe aanzetten om grondig te onderzoeken waarom zijn interne screeningsprocessen de fundamentele methodologische en ethische problemen niet ontdekte, terwijl die volgens anderen overduidelijk aanwezig waren. Gelet op de gedocumenteerde feiten is het verontrustend dat Bristol, in tegenstelling tot de HRA, de schuld afschuift op diegenen die de problemen hebben aangekaart.
Ik zet bij deze brief in CC het bureau van de vicerector. Verder zet ik in CC Vincent Racaniello, Higgins Professor Microbiologie en Immunologie aan Columbia University en beheerder van Virology Blog, de wetenschapssite waarop ik mijn bevindingen post over onderzoek van Bristol en elders. En aangezien het National Institute for Health and Care Excellence op dit moment bezig is met het opstellen van nieuwe richtlijnen voor ME/cvs, zet ik in CC verschillende mensen die betrokken zijn bij het proces, om hen op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen omtrent onderzoek. In het bijzonder zet ik in CC drie artsen (Dr Luis Nacul, Dr William Weir, Professor Jonathan Edwards), alsook twee patiënten die zetelen in het NICE-richtlijncomité (Adam Lowe and Sally Burch).
Vriendelijke groet,
David
David Tuller, DrPH
Senior Fellow Volksgezondheid en Journalistiek
Center for Global Public Health
School of Public Health
University of California, Berkeley
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Lees ook
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (1)
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (2)
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (3)
- Onderzoekers van de PACE-studie antwoorden David Tuller
- David Tuller reageert op de PACE-onderzoekers
- Petitie : Misleidende claims van PACE-studie moeten teruggetrokken worden
- Trial by error, vervolgd: heeft de PACE-studie echt een “strikt criterium” voor herstel toegepast?
- Trial by error, vervolg: Waarom is het “zusteronderzoek” van de PACE-studie “verdwenen” en vergeten?
- Overheid beveelt vrijgave van de gegevens van de PACE-studie
- Proffen schrijven open brief aan The Lancet en vragen herevaluatie van PACE-resultaten
- Open brief van Invest in ME over de PACE-studie aan de redacteur van The Lancet
- Trial by error, vervolgd: Het werk van het PACE-team voor verzekeringsmaatschappijen “houdt geen verband” met PACE. Echt waar?
- In het kielzog van het onderzoek van David Tuller, publiceren de PACE-onderzoekers een follow-upstudie
- ME Association: We betwisten het follow-uprapport van de PACE-studie
- Professor Jonathan Edwards: PACE-studie is “waardeloos”
- Oninterpreteerbaar: Fatale fouten in het PACE follow-uponderzoek van het chronisch vermoeidheidssyndroom
- Waarom de wetenschappelijke wereld het nodig heeft dat de PACE-gegevens worden vrijgegeven
- Reporter hekelt studie naar chronisch vermoeidheidssyndroom: ik stopte bij 14.000 woorden – genoeg was genoeg
- Een “moreel equivalent van oorlog” en de PACE-studie over chronisch vermoeidheidssyndroom
- Waarom ME-patiënten kritisch zijn over de PACE-studie
- Was onafhankelijke peerreview van de papers over de PACE-studie mogelijk?
- James Coyne over de “objectiviteit” van NHS Choices en het belachelijk maken van ME/CVS-patiënten
- Wat er voor nodig is voor Queen Mary om een verzoek om wetenschappelijke gegevens als “ergerlijk” te verklaren
- Update van mijn formeel verzoek voor het vrijgeven van de gegevens van de PACE-studie
- Formeel verzoek aan PLOS One om een Uitdrukking van Bezorgdheid uit te vaardigen voor de PACE-studie
- Waarom ik niet weet hoe PLOS zal reageren op de weigering van de auteurs om de data vrij te geven
- Antwoord van PLOS One op de bezorgdheid over de weigering van King’s College om de PACE-data te delen
- Proffen verzoeken om de gegevens van de PACE-studie
- King’s College London rekt tijd nog wat meer door weigering te herhalen om PACE-onderzoeksdata vrij te geven
- Herkennen wanneer het “beschermen van de privacy van patiënten” louter een excuus is voor het niet delen van de data
- Herzien van de economische analyse van de PACE-studie in PLoS One
- Een inkijk in de aanval op het delen van data
- Trial By Error, vervolgd: vragen voor Dr. White en zijn collega’s van de PACE-studie
- Niet-bekendgemaakte belangenconflicten in reviewprotocol van interventies voor medisch onverklaarde symptomen
- Trial by error, vervolgd: heeft de PACE-studie werkelijk bewezen dat graduele oefentherapie veilig is?
- Trial by error, vervolgd: meer nonsens van The Lancet Psychiatry
- We zijn tenminste niet ergerlijk
- Verdere inzichten in de oorlog tegen het delen van data
- Trial by error, vervolgd: een paar woorden over pesterijen
- Het heroverwegen van het beleid rond het onderzoek naar en de behandeling van ME/CVS
- Opnieuw een open brief aan de Lancet
- What About ME? Deel 1: ME-patiënten vragen patiëntenorganisaties kleur te bekennen t.a.v. PACE
- Ook België steunt in open brief de globale oproep om de PACE-data vrij te geven
- Lezing Dr. David Tuller en Prof. Frans Visser tijdens Nederlandse première Forgotten Plague
- Petitie met 12.000 handtekeningen aan The Lancet bezorgd om de PACE-studiedata vrij te geven
- Open brief Prof. Malcolm Hooper aan The Lancet
- Een half jaar gaat voorbij zonder de vrijgave van PACE-studiedata uit PLOS One
- PACE-Gate: de controverse over de grootste studie naar CGT en GET bij ME/cvs
- Proffen schrijven open brief aan PLoS One i.v.m. PACE-studie naar CGT/GET
- Correctie van PLoS verwijdert geanonimiseerde patiëntengegevens in studie naar CVS (& zet ze daarna terug)
- “Hun mond viel open van verbazing over de PACE-trial naar CGT en GET.”
- Rechtbank eist vrijgave van de gegevens van de PACE-studie naar CGT en GET voor ME/CVS
- Queen Mary University of London “bestudeert” de regelgeving om de PACE-data vrij te geven
- The Lancet struikelt opnieuw over de PACE-studie
- Trial by error, vervolgd: mijn vragen voor de hoofdredacteur van The Lancet, Richard Horton
- Vrijgave data PACE-team volgens originele protocol
- Verklaring QMUL: bekendmaking van de data van de PACE-studie onder de Wet op de Vrijheid van Informatie
- Persbericht. De vrijgave van de PACE-data is een fundamentele overwinning voor mensen met ME/cvs
- Stop studies naar graduele oefentherapie voor ME/CVS
- Prof. Van der Meer waarschuwt voor delen van data met “je vijanden”
- Geen “herstel” in de PACE-studie, blijkt uit nieuwe analyse
- Slechte wetenschap heeft miljoenen ME/cvs-patiënten misleid. Hier leest u hoe we terugvochten.
- Belangrijkste punten uit de analyse van de ruwe data voor “herstel” van de PACE-studie
- Bewijs voor aanbevolen behandelingen voor ME en CVS houdt geen stand
- Trial by error, vervolgd: de echte data van de PACE-studie
- Erger dan de ziekte
- De PACE-studie: waar “herstel” niet betekent dat je terug gezond bent
- Hoe de brief van Alem Matthees het mysterie van ME/cvs hielp oplossen
- Een open brief aan Psychological Medicine over “herstel” en de PACE-trial (Update)
- Opnieuw een open brief aan Psychological Medicine!
- De bal misslaan bij ME/cvs
- Trial by error, vervolgd: de nieuwe FITNET-studie voor kinderen
- Trial by error, vervolgd: een vervolgpost over FITNET-NHS
- Trial by error, vervolgd: de Nederlandse studies (opnieuw!), en een Esther Crawley-bonus
- Trial by error, vervolgd: mijn lasterlijk bloggen op Virology Blog
- Trial by error, vervolgd: een open brief aan het bestuur van het CFS/ME Research Collaborative (CMRC)
- Trial by error, vervolgd: CFS/ME Research Collaborative aan Virology Blog: “Rot op!”
- Trial by error, vervolgd: Het CMRC bevestigt volledige steun aan Lasterlijke Esther
- Trial by error, vervolgd: ME Research UK stapt uit het CFS/ME Research Collaborative
- Trial by error, vervolgd: mijn “scheur-het-aan-flarden”-toespraak bij Invest in ME
- David Tuller zamelt geld in voor Virology Blogs Trial by error: verslaggeving over PACE, ME/cvs en verwante onderwerpen
- Trial by error, vervolgd: mijn brief aan de University of Bristol
- Crowdfundingcampagne David Tuller in teken van ME: nog twee weken te gaan…
- David Tuller komt op voor ME: de laatste tien dagen van de campagne…
- Trial by error, vervolgd: is PACE een geval van wetenschappelijk wangedrag?
- Trial by error, vervolgd: de reis van Julie Rehmeyer “Through The Shadowlands”
- Trial by error, vervolgd: meer over graduele oefentherapie van Peter White en The Lancet
- Trial by error: De CDC schrappen cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) voor ME/cvs
- Trial by error: De NICE-richtlijnen, en meer over de CDC
- Trial by error: NICE weigert om namen van experts te onthullen
- Trial by error: NICE verwerpt mijn verzoek op basis van vrijheid van informatie
- De PACE-trial, of hoe een medisch schandaal tot stand kwam
- Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial
- Deel 2: Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial
- Trial by error: de wanhopige pogingen van het Science Media Center om PACE te verdedigen
- Trial by error: gepensioneerde PACE-onderzoeker Peter White en Swiss Re
- Trial by error: mijn e-mailuitwisseling met de directeur van NICE
- Trial by error: geen ethische review van de studie van Crawley over afwezigheid op school
- Trial by error: verzoek om meer details over de studie van Crawley over afwezigheid op school
- Trial by error: de rapporten van de “deskundigen ter zake” van NICE
- Trial by error: MEGA’s nieuwst mislukking
- Trial by error: NICE verwerpt huidige richtlijn, plant “volledige update”
- Trial by error: NIH geeft een subsidie van 2,1 miljoen dollar aan de Britse Biobank!
- Trial by error: nog een brief aan de directeur van NICE
- Trial by error: huidige NICE-richtlijn blijft, voorlopig toch
- Trial by error: de verrassende nieuwe gids voor beste praktijken van BMJ [voor ME/cvs]
- Trial by error: mijn korte ontmoeting met Professor Crawley
- Trial by error: Hé, Bristol! Waar is mijn ‘cease and desist’-brief*?
- Trial by error: de Crawley-kronieken (vervolg)
- Trial by error: mijn eenzijdige correspondentie met professor Crawley
- Trial by error: de niet-openbaar gemaakte uitkomstenverwisseling van de SMILE-studie
- SMILE-studie Lightning Process voor kinderen met CVS: Resultaten te mooi om waar te zijn?
- Trial by error: mijn vragen voor het Science Media Center
- Trial by error: de klacht van Bristol aan Berkeley
- David Tuller en de (s)PACEcake-eters
- Trial by error: de studie naar afwezigheid op school, tweede ronde
- Trial by error: COPE aan BMJ Open: meer details alstublieft!
- Trial by error: mijn halfjaaroverzicht
- Trial by error: de valse beweringen van professor Crawley op BuzzFeed
- Trial by error: een brief aan Archives of Disease in Childhood
- Trial by error: brief van CPET-experts aan het British Journal of Sports Medicine
- Trial by error: QMUL en FOI, Nature en Cochrane, het Pineapple Fund
- Trial by error: een brief aan BMJ Open
- Trial by error: onze gedachtenwisseling met BMJ Open
- Trial by error: mijn briefwisseling met het vakblad Archives of Diseases in Childhood
- Trial by error: nieuws over mijn plannen
- Trial by error: het nieuws van het CFS/ME Research Collaborative
- Trial by error: de Nederlandse review; mijn trip; Bristols stilzwijgen
- Trial by error: de stand van zaken in Australië en de nieuwe functie van professor Crawley
- Trial by error: ik meld me even vanuit Melbourne en Canberra…
- Trial by error: de volgende ronde met BMJ Open 26/3
- Trial by error: vragenronde met Schots Parlementslid Carol Monaghan 28/3
- Trial by error op Virology Blog: verslaggeving over ME/CVS. Crowdfundingscampagne voor David Tuller! 29/3
- Trial by error: mijn door Berkeley ondersteunde crowdfundingscampagne 2/4
- Trial by error: onze nieuwste tango met BMJ Open… 2/4
- Trial by error: een fantastisch stuk over ME/CVS op de Australische TV 4/4
- Trial by error: een post over Andrew Lloyd 4/4
- Trial by error: mijn Australische tour, vervolg 11/4
- Trial by error: twee podcastinterviews en “belangenconflicten” 16/4
- Trial by error, gastpost: crowdfunding David Tuller is geen belangenconflict 16/4
- Trial by error: Professor Michael Sharpes flater op de Australische Radio 18/4/18
- Trial by error: de steun die Andrew Lloyd in het verleden gaf aan PACE 24/4/18
- Trial by error: de winkeltasstudie en de vernieuwde website van de staat New York 24/4/18
- Trial by error: tot ziens Australië; en twee updates 25/4/18
- Trial by error: Vraag en antwoord met Leonard Jason met betrekking tot gevalsdefinities 2/5/18
- Trial by error: mijn bezoeken aan Alem Matthees 7/5/18
- Trial by error: Australiës online bijscholingsprogramma over GET/CGT 14/5/18
- Trial by error: meer over de CDC; Reader’s Digest; Newsbeat op BBC 23/5/18
- Trial by error: NICE neemt het Lightning Process in beschouwing 28/5/18
- Trial by error: mijn woordenwisseling met de hoofdonderzoekers van PACE, in NY Times in 2011 29/5/18
- Trial by error: BMJ “onderzoekt” nog steeds de paper over het Lightning Process 4/6/18
- Trial by error: mijn brief aan Parlementslid Monaghan over BMJ-studies 5/6/18
- Trial by error: een brief aan gezondheidsambtenaren over de lakse redactionele maatstaven van BMJ 6/6/18
- Trial By Error: mijn brief over de BMJ-studie aan het Science Media Centre 6/6/18
- Trial By Error: nog enkele brieven over BMJ’s gebrekkige pediatrische studies 11/6/18
- Trial By Error: een leerplan voor behandeling van CVS met CGT 13/6/18
- Trial by error: een brief aan NICE over het IAPT-programma 18/6/18
- Trial by error: Sir Simon trapt bal in eigen doel 18/6/18
- Trial by error: een open brief aan The Lancet, twee jaar later 19/6/18
- Trial by error: Professor Sharpes driftige opmerkingen – in wiens naam spreekt hij eigenlijk? 25/6/18
- Trial by error: mijn gesprek met professor Bishop 25/6/18
- Trial by error: Professor Sharpes briefing aan Monaghan vóór de hoorzitting 2/7/18
- Trial by error: mijn brief aan Fiona Godlee 2/7/18
- Trial by error: zijn alle experts in klinische studies fan van PACE? 9/7/18
- Trial by error: nog maar eens een oproep aan The Lancet, met meer handtekeningen 10/7/18
- Trial by error: wachten op Godlee 11/7/18
- Trial by error: mijn brief aan het Wetenschappelijk en Technisch Comité van het Parlement 11/7/18
- Trial by error: de inhoudsloze “noot van de redactie” bij de studie over het Lightning Process 16/7/18
- Trial by error: de update van CDC voor zorgverstrekkers 30/7/18
- Trial by error: Mayo blijft pleiten voor GET 6/8/18
- Trial by error: open brief aan The Lancet, versie 3.0 13/8/18
- Trial by error: de BPS-brigade trapt bal wéér in eigen doel 15/8/18
- Trial by error: meer Mayo alsjeblieft 20/8/18
- Trial by error: rekruteringsadvertentie voor FITNET-NHS maakt reclame voor “herstel” 20/8/18
- Trial by error: mijn brief aan Red Whale/GP Update 22/8/18
- Trial by error: nog een brief aan BMJ’s Dr Godlee 27/8/18
- Trial by error: Professor Edward brief aan Fiona Watt van MRC 28/8/18
- Trial by error: de Cochranecontroverse 3/9/18
- Trial by error: hoe staat het eigenlijk met de MAGENTA-studie? 17/9/18
- Trial by error: Bruce Levin over “hoe je een gerandomiseerde klinische studie NIET uitvoert” 18/9/18
- Trial by error: de open brief aan Netflix over Afflicted 24/9/18
- Over lichamelijke symptomen die afgewimpeld worden als “tussen de oren” 27/9/18
- Trial by error: de conferentie van de CFS/ME Research Collaborative 1/10/18
- Trial by error: mijn meest recente brief aan Archives of Disease in Childhood 8/10/18
- Trial by error: mijn eerste post over het IAPT-programma 10/10/18
- Trial by error: Per Fink in New York 16/10/18
- Trial by error: de zielige reactie van de Psychosomatische Conferentie 17/10/18
- ME/CVS is geen psychosomatische ziekte 18/10/18
- Mijn brief aan organisator van 4 e Psychosomatiekconferentie aan Columbia 19/10/18
- Trial by error: Cochrane trekt gebrekkige review over lichaamsbeweging in 19/10/18
- Een steunbetuiging aan Cochrane 23/10/18
- Trial by error: waar blijft die verontschuldiging, BMJ Open? 24/10/18
- Trial by error: drie jaar verder… 28/10/18
- Trial by error: wéér een brief over de studie over het Lightning Process 7/11/18
- Trial by error: een Australische uitwisseling met professor Sharpe 8/11/18
- Trial by error: hoe ontwijk je ethische review? 12/11/18
- Trial by error: enkele bedenkingen over NICE 19/11/18
- Trial by error: goed nieuws over Cochrane 3/12/18
- Trial by error: BMJ zag Bristols ethische vrijstellingen door de vingers 4/12/18
- Trial by error: een nieuwe zet van Cochrane 10/12/18
- Trial by error: het Noorse perspectief 12/12/18
- Trial by error: de nieuwe studie over interferon voor “CVS” 19/12/18
- Trial by error: Australisch ontwerprapport nodigt uit tot commentaar 24/12/18
- Trial by error: “Geen woorden, maar daden!”, zeggen patiënten tegen NIH 26/12/18
- Trial by error: mijn brief aan de seniorauteur van de studie over het Lightning Process 7/1/19
- Trial by error: verdere bedenkingen over de interferonstudie 7/1/19
- Trial by error: weer een Parlementair Debat voor Carol Monaghan 21/1/19
- Trial by error: mijn zesmaandelijks overzicht 22/1/19
- Trial by error: het werkgerelateerd advies van Action for ME 23/1/19
- Trial by error: Steve Brines verontrustende uitspraak in het parlementaire ME-debat 28/1/19
- Trial by error: mijn brief aan Professor Chew-Graham over METRIC 28/1/19
- Trial by error: Bristol onderzoekt Crawleypapers 31/1/19
- Trial by error: enkele bedenkingen over een aanstaand artikel 31/1/19
- Trial by error: de vragen van de verslaggever voor professor Racaniello 31/1/19
- Trial by error: wat meer over Bristols onderzoek 1/2/19
- Trial by error: een terugblik op de studie over de afwezigheid op school 3/2/19
- Trial by error: en nog een “repliek vooraf”… 5/2/19
- Trial by error: HRA-rapport praat PACE niet goed 6/2/19
- Trial by error: BMJ past PACE-artikel van vorige week aan 12/2/19
- Trial by error: mijn vragen aan de PACE-professoren 13/2/19
- Trial by error: Brieven aan Fiona Godlee en Nigel Hawkes 18/2/19
- Trial by error: Professor Sharpe vraagt om intrekking van artikels 18/2/19
- Trial by error: de kostprijs van SOLK 25/2/19
- Trial by error: wie heeft de documenten over de schoolstudie? 4/3/19
- Trial by error: stomme studies 6/3/19
- Trial by error: grote Amerikaanse zorgverzekeraar wijzigt koers! 11/3/19
- Trial by error: mijn brief aan professor Hotopf over Bristols schoolafwezigheidsstudie 18/3/19
- Trial by error: update van Cochrane en laatste brief van Caroline Struthers 20/2/19
- Trial by error: Cochranes rapport over Courtneys klacht 12/3/19
- Trial by error: mijn verslaggeving over ME/cvs en aanverwante controverses 27/3/19
- Trial by error: mijn brief aan Kate Kelland 18/3/19
- Trial by error: de zielige reactie van CDC aan Reuters 25/3/19
- Trial by error: meer over Kaiser Permanente 1/4/19
- Trial by error: april is crowfundingmaand aan Berkeley 1/4/19
- Trial by error: Amerikaanse Top voor ME/cvs-artsen 2/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 1 8/4/19
- Trial by error: mijn meest recente brief aan Bristol 9/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 2 en meer over Sharpe en Chalder 15/4/19µ
- Trial by error: update over Reuters 18/4/19
- Trial by error: ik kom even terug op het verhaal in Reuters 21/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 3: je donatie wordt verdubbeld 22/4/19
- Trial by error: Jennie Spotila over toespraak directeur NIH 23/4/19
- Trial by error: weer een brief aan de juridische dienst van Bristol 29/4/19
- Trial by error: mijn opvolgingsbrief aan Reuters 30/4/19
- Trial by error: mijn brief over SOLK aan British Journal of General Practice 6/5/19
- Trial by error: mijn gesprek met British Journal of Medical Practice 7/5/19
- Trial by error: ik schreef nog maar eens aan Bristol 13/5/19
- Trial by error: crowdfunding is ten einde! 14/5/19
- Trial by error: pleidooi aan Fiona Godlee over een bekend thema 16/5/19
- Trial by error: mijn opvolgbrief aan het British Journal of Medical Practice 20/5/19
- Trial by error: Lightning Process “doeltreffend”? Dat meen je toch niet? 20/5/19
- Trial By Error: mijn meest recente brief over de studie over het Lightning Process: update 22/5/19
- Trial by error: British Journal of Medical Practice stemt in met correctie over SOLK 29/5/19
- Trial by error: Professor Edwards schrijft naar Dr Godlee van BMJ over de LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: tijd om de LP-studie in te trekken; Brief aan Archives of Disease in Childhood 3/6/19
- Trial By Error: een FOI-aanvraag aan Bristol over LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: terugkijk op mijn vragen aan Science Media Centre over Bristols LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: een tweede brief aan seniorauteur LP-studie 5/6/19
- Trial By Error: opvolging van mijn opvolgingsbrief aan Dr. Segal over citatie LP-studie 5/6/19
- Trial by error: hé BJGB, waar blijft die correctie over de kostprijs van SOLK? 10/6/19
- Trial by error: BJGP-correctie op komst; BMJ blijft ons hardnekkig negeren 11/6/19
- Trial by Error: een brief aan Bristol over mijn recente FOI-verzoek; plus update 12/6/19
- Trial By Error: weer een review die de LP-studie vernoemt, dus ik klim weer in mijn pen 24/6/19
- Trial By Error: een update over de pediatrische SOLK-review 26/6/19
- Trial By Error: FOI-antwoord uit Bristol over LP-studie; correctie in BJGP over SOLK /1/7/19
- Trial By Error: mijn brief aan Professor Chew-Graham over de kostprijs van SOLK 1/7/19
- Trial By Error: bedenkingen over SOLK en Bermingham; Brief aan Professor Payne 8/7/19
- Trial By Error: Mary Dimmock over de nieuwe bewijsreview van de CDC 10/7/19
- Trial By Error: ons contact met vakblad BMJ over “correctie” LP-studie 15/7/19
- Trial By Error: Britse klinieken gaan te laks om met schade door behandeling, zegt studie 16/7/19
- Trial By Error: nieuwe GET-onzin uit Australië 29/7/19
- Trial By Error: een slecht geïnformeerd artikel in The Guardian 13/8/19
- Trial By Error: mijn interview met de Australische Dr. Don Lewis 19/8/19
- Trial By Error: Joan McParlands getuigenis over het Lightning Process 21/8/19
- Trial By Error: BMJ’s gedrag is moreel failliet – open brief aan Dr. Godlee 28/8/19
- Trial By Error: oproep tot intrekking van de LP-studie 3/9/19
- Trial By Error: hoofdauteur nieuwe bias-richtlijn Cochrane was coauteur LP-studie 31/8/19
- Trial By Error: meer over Cochranes nieuwe tool i.v.m. risico op bias 4/9/19
- Trial By Error: nog meer experts roepen Godlee op tot intrekking LP-studie 9/9/19
- Trial By Error: Dr. Godlee krijgt weer keiharde brieven van experts 11/9/19
- Trial By Error: nieuwe lading brieven aan Dr. Godlee over BMJ’s flaters i.v.m. LP-studie 16/9/19
- Trial By Error: mijn brief aan professor Chalder over de PRINCE-studie 16/9/19
- Trial By Error: mijn brief aan BMJ Open i.v.m. foute bewering over SOLK 18/9/19
- Trial By Error: hoe zit het met de Cochranereview over bewegingstherapie? 24/9/19
- Trial By Error: waar blijft Bristols rapportage over Professor Crawleys ethische misstappen? 2/10/19
- Trial By Error: Bristols rapport op komst; slides van mijn lezing in Oxford 21/10/19
- Trial By Error: brief van HRA over doorlichting Bristolstudies 28/10/19
- Trial By Error:“Bristol, hoog tijd om uw klacht tegen Berkeley in te trekken” 29/10/19
- Trial By Error: hoe ontwijk je ethische review? (herneming) 30/10/19
- Trial By Error: Brief van HRA aan Rector van Berkeley 2/11/19
- Trial By Error: opvolgingsbrief aan Bristol 15/11/19
- Trial By Error: BMJ’s gedrag is moreel failliet – tweede open brief aan Dr. Godlee 22/11/19