David Tuller, DrPH, Virology Blog, 24 september 2019
Op 17 juni kondigde Cochrane aan dat het een revisie had ontvangen van een erg omstreden review over bewegingstherapie als behandeling voor chronisch vermoeidheidssyndroom (de naam die de organisatie al lange tijd geeft aan de ziekte of cluster aan ziektes die ook bekend staat als myalgische encefalomyelitis, cvs/ME en ME/cvs). Cochrane postte een verklaring, waarin het zei dat “het proces langer heeft geduurd dan voorzien; de geamendeerde review is bijna afgewerkt en zal in de komende twee maanden gepubliceerd worden”.
Intussen ziet het ernaar uit dat het proces nog steeds “langer duurt dan voorzien”, aangezien er al meer dan drie maanden gepasseerd zijn sinds het bericht werd gepost. De publicatie van de revisie is al een maand te laat. Misschien is Cochrane van plan om het heel binnenkort te publiceren. Of misschien is het proces om de geamendeerde review “af te werken” ingewikkelder dan gedacht, en zou Cochrane zich de vraag moeten stellen of het zin heeft nog maar eens een herhaling te onderschrijven en te publiceren van wat vanaf dag één een belabberde puinhoop was.
We weten niet welke wijzigingen werden aangebracht aan de versie die vermeld wordt in het bericht van 17 juni. Wat we wél weten, is dat Dr. David Tovey, Cochranes intussen gepensioneerde hoofdredacteur, een revisie afwees die midden mei ingediend werd, omdat die het beschikbare bewijs te hoog inschatte.
Critici, en dan vooral erg pientere patiënten, brengen al lang ditzelfde argument naar voren over de review uit 2014, die een update was van een review die tien jaar eerder werd gepubliceerd. De meeste van de acht inbegrepen studies onderzochten graduele oefentherapie. De review, die uitgevoerd werd door de Groep Veelvoorkomende Psychische Aandoeningen van Cochrane, staat vol methodologische fouten, dus de beste zet voor Cochrane zou zijn om de review helemaal te schrappen, ME/cvs over te dragen op een gepastere afdeling van de organisatie, en weer met een schone lei te beginnen.
In elk geval maakte Dr. Tovey zijn standpunten duidelijk in een reeks e-mails die vrijgegeven werden via de Noorse wetten omtrent vrijheid van informatie. (De hoofdauteur van de review, Lillebeth Larun, is een onderzoeker aan het Noorse Volksgezondheidsinstituut.) Op 13 mei stuurde Atle Fretheim, een directeur onderzoek en innovatie aan Laruns instituut, de langverwachte revisie van de review over bewegingstherapie naar Dr. Tovey. Dr. Tovey stelde Dr. Fretheim op 24 mei op de hoogte van het feit dat Cochrane niet van plan was om de review te publiceren.
“Tot mijn grote spijt en teleurstelling vrees ik dat ik deze versie niet zal kunnen publiceren”, schreef Dr. Tovey. “Zoals eerder besproken, zullen deze review en deze beslissing grondig onder de loep worden genomen, wat betekent dat we geen nieuwe versie kunnen publiceren, tenzij we er zeker van zijn dat de review zo waterdicht is als mogelijk… In het bijzonder blijf ik bedenkingen hebben bij de voorstelling in het algemeen, maar in het bijzonder bij de kortetermijnresultaten op vermoeidheid, nl. dat die nog steeds te optimistisch zijn.”
Op andere plaatsen in het e-mailgesprek waar bewegingstherapie werd besproken, noemde Dr. Tovey dit “een interventie die hoogstwaarschijnlijk erg weinig bij te dragen heeft” – een standpunt dat haaks staat op hoe de review ze aanprijst. (Dr. Tovey is intussen gepensioneerd, en Dr. Karla Soares-Weiser betrekt nu de functie van hoofdredacteur van Cochrane.)
Door het gehakketak over de review is de top van Cochrane verwikkeld geraakt in het aanslepende meningsverschil tussen voorvechters van wetenschappelijke integriteit en de ideologische GET/CGT-brigade, die nog steeds veel steun krijgen van heel wat hoge piefen uit het Britse academische en medische establishment. Experts in studieontwerp – d.w.z. experts van buiten het grondgebied van de psychiatrische afdelingen van Oxford, Kings College Londen en enkele andere exclusieve Britse instituten – erkennen dat ongeblindeerde studies die voortgaan op zelfgerapporteerde uitkomsten, zoals de studies in de Cochranereview, niet in te schatten niveaus aan vooringenomenheid bevatten en geen betrouwbaar bewijs kunnen leveren.
Ik moet hierbij vermelden dat ik via-via uit goede bron vernomen heb dat Larun vindt dat mijn werk over de Cochranereview neerkomt op “pesterijen”. Als zij dit effectief gelooft, dan zou dat aantonen dat ze niet in staat is om het verschil te zien tussen “pesterijen”, en scherpe maar terechte kritiek. Ik heb nooit contact opgenomen met Larun. Toen ik vorig jaar in november in Noorwegen was, ontmoette ik Dr. Fretheim en een andere afgevaardigde van Laruns agentschap, het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Ik legde in niet mis te verstane woorden aan hen uit waarom ik vond dat de Cochranereview over lichaamsbeweging tekortschoot. Over een invloedrijke paper mijn professionele mening uiten tegenover volksgezondheidsbeambten kan op geen enkele redelijke manier gedefinieerd worden als “pesterijen”, hoezeer de hoofdauteur het ook oneens is met mijn standpunt.
*****
Ik vat even samen wat er tot hier toe in deze saga allemaal gebeurd is… Nadat Cochrane de bewegingsreview van Larun en drie coauteurs publiceerde, schreven twee patiënten, Tom Kindlon en wijlen Robert Courtney, uitgebreide kritieken in de correspondentie. Larun gaf ontoereikende antwoorden die intellectueel gezien geen cent waard waren. Courtney stuurde vervolgens een formele klacht naar Cochrane. Vorig jaar, na onderzoek van Courtneys bedenkingen, erkende Cochrane dat ze gegrond waren en vroeg Larun en haar coauteurs om ze aan te pakken. Spijtig genoeg was Courtney al overleden. Ik heb hier uitgebreid over de Cochranesituatie geschreven. (In juli vorig jaar ontmoette ik Dr. Tovey om door te drukken dat de review om meerdere redenen gebrekkig was.)
Eén van meerdere belangrijke problemen was het feit dat de review beweerde dat PACE een laag risico in zich hield op vooringenomenheid omtrent selectieve uitkomstrapportering – ook al veranderden de onderzoekers de primaire uitkomsten toen de studie al een heel eind op weg was. In de correspondentie die volgde op de publicatie van de review, drukte Larun erop dat de primaire uitkomsten in PACE “vooraf vastgesteld” waren omdat ze “opgesteld werden voordat de analyse begon en voordat men de uitkomstdata had bekeken”. Met deze bewering bauwde Larun het valse argument na dat vaak gepromoot wordt door de PACE-auteurs zelf, om hun drastische uitkomstwissel goed te praten. Blijkbaar heeft nog niet iedereen gesnapt dat onderzoekers meestal al duidelijke trends in de resultaten zien, lang voordat ze de eigenlijke data onder ogen krijgen.
Ergens in de loop van vorig jaar heeft Dr. Tovey blijkbaar beslist dat de review ingetrokken moet worden, in afwachting van de herzieningen. Vorig jaar in oktober kwam Reuters Britse wetenschappelijke “journaliste” Kate Kelland, boezemvriendin van het zogenaamde Science Media Centre, met het nieuws over de poging tot intrekking, in een enorm eenzijdig artikel dat Cochrane en Dr. Tovey persoonlijk afschilderde alsof ze door de knieën gingen voor schuimbekkende patiënt-activisten. Het Reutersartikel citeerde uit een e-mailgesprek tussen Cochraneredacteurs en het reviewteam over de voorgestelde intrekking. Alhoewel Reuters de bron van de e-mails niet vermeldde, werden ze wellicht met Kelland gedeeld door diegenen die er belang bij hadden om in te gaan tegen Cochranes beslissing om de review in te trekken.
Zoals te verwachten viel, gezien Kellands banden met het SMC en haar schijnbare sympathie voor de situatie van de ongelukkige onderzoekers, repte het artikel met geen woord over de methodologische problemen in kwestie of de wetenschappelijke redenen achter de intrekking van de review. In reactie schreef en postte Virology Blog een verklaring als steunbetuiging voor Cochranes beslissing; de verklaring somde de ernstige fouten van de review op, en werd ondertekend door meer dan 40 wetenschappers, artsen en academici van Harvard, Columbia, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Berkeley en vele andere toonaangevende instellingen.
Spijtig genoeg zorgde het kromme artikel van Reuters voor stigmatisering van patiënten en verleende het geloofwaardigheid aan het gekunstelde argument dat Cochrane op de knieën ging voor onredelijk en onwetenschappelijk gespuis. Na die publiekelijke slag in het gezicht, schakelde Cochrane een versnelling lager. Een week na het verschijnen van het Reutersartikel postte de organisatie een bericht dat ze bezig waren met een revisie – maar de huidige review werd niet ingetrokken. Eind november kondigde Cochrane aan dat het deze revisie had verworpen, waardoor de situatie in het ongewisse bleef.
De volgende stap kwam in maart, met de aankondiging van verdere wijzigingen aan de review die “gericht waren op het verbeteren van de rapportagekwaliteit… en ervoor te zorgen dat de conclusies volledig verdedigbaar en gegrond zijn zodat de gezondheidszorg er zijn beslissingen op kan bouwen.” Het was een versie van die revisie die in mei door Dr. Tovey werd verworpen. Waar men wellicht naar verwees in de verklaring van 17 juni was een opnieuw herziene versie.
De aankondiging van maart werd overigens zo verwoord dat men zou vermoeden dat de conclusies van de huidige versie niet “volledig verdedigbaar en gegrond zijn om zodat de gezondheidszorg er zijn beslissingen op kan bouwen”. Het is daarom niet onredelijk dat we aan Cochrane vragen om te verantwoorden waarom de organisatie terugkwam op haar eerdere beslissing om de review in te trekken, in afwachting van aanvaardbare revisies.
*****
Nadat Dr. Tovey op 24 mei de revisie afkeurde, reageerde Dr. Fretheim met een voorstel tot verdere mogelijke kleine wijzigingen, om hun meningsverschil te overbruggen. De daaropvolgende woordenwisseling was een levendig en ietwat geïrriteerd heen-en-weer over de struikelblokken voor publicatie – ze raakten het in het bijzonder niet eens over de kwaliteit en/of zekerheid van het bewijs voor de voordelen van lichaamsbeweging als behandeling voor vermoeidheid.
Volgens de review uit 2014 was het bewijs dat bewegingstherapie vermoeidheid zou verminderen van “gemiddelde kwaliteit” – ook al waren alle studies in de review studies met open onderzoeksopzet en zelfgerapporteerde uitkomsten. Aangezien zelfgerapporteerde uitkomsten in studies met open onderzoeksopzet per definitie onderhevig zijn aan een onbekende mate aan vooringenomenheid, kan het “bewijs” op geen enkele redelijke manier beschreven worden als van “gemiddelde” kwaliteit.
Dr. Toveys e-mails laten duidelijk zien dat hij de kwaliteit van het bewijs achter de beweringen over bewegingstherapie en vermoeidheidsreductie “laag” vindt, en niet “gemiddeld”. Zoals hij schreef, “is de conclusie, dat dit bewijs is van gemiddelde zekerheid, volgens mij onverdedigbaar, en zoals we weten, ben ik niet de enige die het zo ziet… Het lijkt mij absoluut duidelijk dat dit bewijs is van lage zekerheid.” In reactie daarop suggereerde Dr. Fretheim een compromis, waarbij het bewijs zou worden omschreven als “laag tot gemiddeld”. Het is niet duidelijk hoe en of dit probleem werd opgelost in de revisie die nu voorbereid wordt voor publicatie.
Buiten dat dispuut zijn er enkele andere wijzigingen verschenen waarover men het wel eens was. Volgens een bijlage die door Dr. Fretheim naar Dr. Tovey werd verstuurd, zou de revisie een verklaring bevatten die zegt dat “patiënten gediagnosticeerd via andere criteria een ander effect kunnen ervaren”.
Als de revisie ook echt wordt gepubliceerd, dan zal het van cruciaal belang zijn dat dit punt duidelijk belicht wordt. Bij de studies die werden meegenomen in de review, werden patiënten gerekruteerd op basis van ofwel de Oxfordcriteria, ofwel de Fukudacriteria. Deze gevalsdefinities baseren zich allebei op vermoeidheid. In tegenstelling tot de recentste gevalsdefinities, zoals de Internationale Consensuscriteria voor ME uit 2011, is de aanwezigheid van postexertionele malaise niet vereist en leiden ze vaker tot heterogene testgroepen. Zoals al vaker is opgemerkt, zou bewegingstherapie nuttig kunnen zijn voor vele mensen bij wie vermoeidheid voortkomt uit ongediagnosticeerde depressie of angststoornissen, of andere aandoeningen.
Hoewel dit niet besproken werd in de vrijgegeven e-mails, had Cochrane er ook op moeten drukken dat een herziene review de verschillende objectieve uitkomsten uit de studies zou moeten toevoegen. Objectieve uitkomsten in ME/cvs-studies komen telkens opnieuw niet overeen met de voordelen die men ziet in zelfgerapporteerde resultaten. Dus als objectieve uitkomsten zouden worden meegeteld, dan zou men de score voor bewegingstherapie moeten verlagen. De review uit 2014 was gebaseerd op een eerder protocol dat deze objectieve metingen niet meenam. Maar het was fout van Cochrane om de update goed te keuren zonder ervoor te zorgen dat objectieve metingen werden toegevoegd aan de analyse. Elke herziening zonder die objectieve metingen zullen leiden tot overdreven positieve resultaten. Cochrane zou toch moeten weten dat het onaanvaardbaar is om een review te publiceren – of te herpubliceren – zonder notie te nemen van cruciale bevindingen die zouden leiden tot een andere interpretatie van de gerapporteerde resultaten.
Op 29 mei stelde Dr. Fretheim voor om de zaak in te dienen bij een onderling overeengekomen “bemiddelaar”. Misschien is dat gebeurd, misschien ook niet. Er zijn nog geen e-mails van later dan mei vrijgegeven. Cochrane bevindt zich intussen wel in een benarde situatie. De redacteurs zullen toch zeker wel weten, of op zijn minst vermoeden, dat deze nieuwe versie publiceren een enorme misstap zou kunnen zijn. Als Cochrane een herziening goedkeurt die nog maar eens propaganda blijkt te zijn voor de vermeende voordelen van bewegingstherapie, dan zal hun reputatie wellicht meer schade oplopen dan als ze de stekker zouden trekken uit deze puinhoop en het hele proces van nul zouden beginnen.
© David Tuller voor Virology Blog. Vertaling Abby, redactie Zuiderzon, ME-gids.
Lees ook
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (1)
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (2)
- Trial by error: de verontrustende zaak van de PACE-studie over ME/CVS (3)
- Onderzoekers van de PACE-studie antwoorden David Tuller
- David Tuller reageert op de PACE-onderzoekers
- Petitie : Misleidende claims van PACE-studie moeten teruggetrokken worden
- Trial by error, vervolgd: heeft de PACE-studie echt een “strikt criterium” voor herstel toegepast?
- Trial by error, vervolg: Waarom is het “zusteronderzoek” van de PACE-studie “verdwenen” en vergeten?
- Overheid beveelt vrijgave van de gegevens van de PACE-studie
- Proffen schrijven open brief aan The Lancet en vragen herevaluatie van PACE-resultaten
- Open brief van Invest in ME over de PACE-studie aan de redacteur van The Lancet
- Trial by error, vervolgd: Het werk van het PACE-team voor verzekeringsmaatschappijen “houdt geen verband” met PACE. Echt waar?
- In het kielzog van het onderzoek van David Tuller, publiceren de PACE-onderzoekers een follow-upstudie
- ME Association: We betwisten het follow-uprapport van de PACE-studie
- Professor Jonathan Edwards: PACE-studie is “waardeloos”
- Oninterpreteerbaar: Fatale fouten in het PACE follow-uponderzoek van het chronisch vermoeidheidssyndroom
- Waarom de wetenschappelijke wereld het nodig heeft dat de PACE-gegevens worden vrijgegeven
- Reporter hekelt studie naar chronisch vermoeidheidssyndroom: ik stopte bij 14.000 woorden – genoeg was genoeg
- Een “moreel equivalent van oorlog” en de PACE-studie over chronisch vermoeidheidssyndroom
- Waarom ME-patiënten kritisch zijn over de PACE-studie
- Was onafhankelijke peerreview van de papers over de PACE-studie mogelijk?
- James Coyne over de “objectiviteit” van NHS Choices en het belachelijk maken van ME/CVS-patiënten
- Wat er voor nodig is voor Queen Mary om een verzoek om wetenschappelijke gegevens als “ergerlijk” te verklaren
- Update van mijn formeel verzoek voor het vrijgeven van de gegevens van de PACE-studie
- Formeel verzoek aan PLOS One om een Uitdrukking van Bezorgdheid uit te vaardigen voor de PACE-studie
- Waarom ik niet weet hoe PLOS zal reageren op de weigering van de auteurs om de data vrij te geven
- Antwoord van PLOS One op de bezorgdheid over de weigering van King’s College om de PACE-data te delen
- Proffen verzoeken om de gegevens van de PACE-studie
- King’s College London rekt tijd nog wat meer door weigering te herhalen om PACE-onderzoeksdata vrij te geven
- Herkennen wanneer het “beschermen van de privacy van patiënten” louter een excuus is voor het niet delen van de data
- Herzien van de economische analyse van de PACE-studie in PLoS One
- Een inkijk in de aanval op het delen van data
- Trial By Error, vervolgd: vragen voor Dr. White en zijn collega’s van de PACE-studie
- Niet-bekendgemaakte belangenconflicten in reviewprotocol van interventies voor medisch onverklaarde symptomen
- Trial by error, vervolgd: heeft de PACE-studie werkelijk bewezen dat graduele oefentherapie veilig is?
- Trial by error, vervolgd: meer nonsens van The Lancet Psychiatry
- We zijn tenminste niet ergerlijk
- Verdere inzichten in de oorlog tegen het delen van data
- Trial by error, vervolgd: een paar woorden over pesterijen
- Het heroverwegen van het beleid rond het onderzoek naar en de behandeling van ME/CVS
- Opnieuw een open brief aan de Lancet
- What About ME? Deel 1: ME-patiënten vragen patiëntenorganisaties kleur te bekennen t.a.v. PACE
- Ook België steunt in open brief de globale oproep om de PACE-data vrij te geven
- Lezing Dr. David Tuller en Prof. Frans Visser tijdens Nederlandse première Forgotten Plague
- Petitie met 12.000 handtekeningen aan The Lancet bezorgd om de PACE-studiedata vrij te geven
- Open brief Prof. Malcolm Hooper aan The Lancet
- Een half jaar gaat voorbij zonder de vrijgave van PACE-studiedata uit PLOS One
- PACE-Gate: de controverse over de grootste studie naar CGT en GET bij ME/cvs
- Proffen schrijven open brief aan PLoS One i.v.m. PACE-studie naar CGT/GET
- Correctie van PLoS verwijdert geanonimiseerde patiëntengegevens in studie naar CVS (& zet ze daarna terug)
- “Hun mond viel open van verbazing over de PACE-trial naar CGT en GET.”
- Rechtbank eist vrijgave van de gegevens van de PACE-studie naar CGT en GET voor ME/CVS
- Queen Mary University of London “bestudeert” de regelgeving om de PACE-data vrij te geven
- The Lancet struikelt opnieuw over de PACE-studie
- Trial by error, vervolgd: mijn vragen voor de hoofdredacteur van The Lancet, Richard Horton
- Vrijgave data PACE-team volgens originele protocol
- Verklaring QMUL: bekendmaking van de data van de PACE-studie onder de Wet op de Vrijheid van Informatie
- Persbericht. De vrijgave van de PACE-data is een fundamentele overwinning voor mensen met ME/cvs
- Stop studies naar graduele oefentherapie voor ME/CVS
- Prof. Van der Meer waarschuwt voor delen van data met “je vijanden”
- Geen “herstel” in de PACE-studie, blijkt uit nieuwe analyse
- Slechte wetenschap heeft miljoenen ME/cvs-patiënten misleid. Hier leest u hoe we terugvochten.
- Belangrijkste punten uit de analyse van de ruwe data voor “herstel” van de PACE-studie
- Bewijs voor aanbevolen behandelingen voor ME en CVS houdt geen stand
- Trial by error, vervolgd: de echte data van de PACE-studie
- Erger dan de ziekte
- De PACE-studie: waar “herstel” niet betekent dat je terug gezond bent
- Hoe de brief van Alem Matthees het mysterie van ME/cvs hielp oplossen
- Een open brief aan Psychological Medicine over “herstel” en de PACE-trial (Update)
- Opnieuw een open brief aan Psychological Medicine!
- De bal misslaan bij ME/cvs
- Trial by error, vervolgd: de nieuwe FITNET-studie voor kinderen
- Trial by error, vervolgd: een vervolgpost over FITNET-NHS
- Trial by error, vervolgd: de Nederlandse studies (opnieuw!), en een Esther Crawley-bonus
- Trial by error, vervolgd: mijn lasterlijk bloggen op Virology Blog
- Trial by error, vervolgd: een open brief aan het bestuur van het CFS/ME Research Collaborative (CMRC)
- Trial by error, vervolgd: CFS/ME Research Collaborative aan Virology Blog: “Rot op!”
- Trial by error, vervolgd: Het CMRC bevestigt volledige steun aan Lasterlijke Esther
- Trial by error, vervolgd: ME Research UK stapt uit het CFS/ME Research Collaborative
- Trial by error, vervolgd: mijn “scheur-het-aan-flarden”-toespraak bij Invest in ME
- David Tuller zamelt geld in voor Virology Blogs Trial by error: verslaggeving over PACE, ME/cvs en verwante onderwerpen
- Trial by error, vervolgd: mijn brief aan de University of Bristol
- Crowdfundingcampagne David Tuller in teken van ME: nog twee weken te gaan…
- David Tuller komt op voor ME: de laatste tien dagen van de campagne…
- Trial by error, vervolgd: is PACE een geval van wetenschappelijk wangedrag?
- Trial by error, vervolgd: de reis van Julie Rehmeyer “Through The Shadowlands”
- Trial by error, vervolgd: meer over graduele oefentherapie van Peter White en The Lancet
- Trial by error: De CDC schrappen cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) voor ME/cvs
- Trial by error: De NICE-richtlijnen, en meer over de CDC
- Trial by error: NICE weigert om namen van experts te onthullen
- Trial by error: NICE verwerpt mijn verzoek op basis van vrijheid van informatie
- De PACE-trial, of hoe een medisch schandaal tot stand kwam
- Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial
- Deel 2: Waarop moet je letten in de Speciale Editie van het Journal of Health Psychology over de PACE-trial
- Trial by error: de wanhopige pogingen van het Science Media Center om PACE te verdedigen
- Trial by error: gepensioneerde PACE-onderzoeker Peter White en Swiss Re
- Trial by error: mijn e-mailuitwisseling met de directeur van NICE
- Trial by error: geen ethische review van de studie van Crawley over afwezigheid op school
- Trial by error: verzoek om meer details over de studie van Crawley over afwezigheid op school
- Trial by error: de rapporten van de “deskundigen ter zake” van NICE
- Trial by error: MEGA’s nieuwst mislukking
- Trial by error: NICE verwerpt huidige richtlijn, plant “volledige update”
- Trial by error: NIH geeft een subsidie van 2,1 miljoen dollar aan de Britse Biobank!
- Trial by error: nog een brief aan de directeur van NICE
- Trial by error: huidige NICE-richtlijn blijft, voorlopig toch
- Trial by error: de verrassende nieuwe gids voor beste praktijken van BMJ [voor ME/cvs]
- Trial by error: mijn korte ontmoeting met Professor Crawley
- Trial by error: Hé, Bristol! Waar is mijn ‘cease and desist’-brief*?
- Trial by error: de Crawley-kronieken (vervolg)
- Trial by error: mijn eenzijdige correspondentie met professor Crawley
- Trial by error: de niet-openbaar gemaakte uitkomstenverwisseling van de SMILE-studie
- SMILE-studie Lightning Process voor kinderen met CVS: Resultaten te mooi om waar te zijn?
- Trial by error: mijn vragen voor het Science Media Center
- Trial by error: de klacht van Bristol aan Berkeley
- David Tuller en de (s)PACEcake-eters
- Trial by error: de studie naar afwezigheid op school, tweede ronde
- Trial by error: COPE aan BMJ Open: meer details alstublieft!
- Trial by error: mijn halfjaaroverzicht
- Trial by error: de valse beweringen van professor Crawley op BuzzFeed
- Trial by error: een brief aan Archives of Disease in Childhood
- Trial by error: brief van CPET-experts aan het British Journal of Sports Medicine
- Trial by error: QMUL en FOI, Nature en Cochrane, het Pineapple Fund
- Trial by error: een brief aan BMJ Open
- Trial by error: onze gedachtenwisseling met BMJ Open
- Trial by error: mijn briefwisseling met het vakblad Archives of Diseases in Childhood
- Trial by error: nieuws over mijn plannen
- Trial by error: het nieuws van het CFS/ME Research Collaborative
- Trial by error: de Nederlandse review; mijn trip; Bristols stilzwijgen
- Trial by error: de stand van zaken in Australië en de nieuwe functie van professor Crawley
- Trial by error: ik meld me even vanuit Melbourne en Canberra…
- Trial by error: de volgende ronde met BMJ Open 26/3
- Trial by error: vragenronde met Schots Parlementslid Carol Monaghan 28/3
- Trial by error op Virology Blog: verslaggeving over ME/CVS. Crowdfundingscampagne voor David Tuller! 29/3
- Trial by error: mijn door Berkeley ondersteunde crowdfundingscampagne 2/4
- Trial by error: onze nieuwste tango met BMJ Open… 2/4
- Trial by error: een fantastisch stuk over ME/CVS op de Australische TV 4/4
- Trial by error: een post over Andrew Lloyd 4/4
- Trial by error: mijn Australische tour, vervolg 11/4
- Trial by error: twee podcastinterviews en “belangenconflicten” 16/4
- Trial by error, gastpost: crowdfunding David Tuller is geen belangenconflict 16/4
- Trial by error: Professor Michael Sharpes flater op de Australische Radio 18/4/18
- Trial by error: de steun die Andrew Lloyd in het verleden gaf aan PACE 24/4/18
- Trial by error: de winkeltasstudie en de vernieuwde website van de staat New York 24/4/18
- Trial by error: tot ziens Australië; en twee updates 25/4/18
- Trial by error: Vraag en antwoord met Leonard Jason met betrekking tot gevalsdefinities 2/5/18
- Trial by error: mijn bezoeken aan Alem Matthees 7/5/18
- Trial by error: Australiës online bijscholingsprogramma over GET/CGT 14/5/18
- Trial by error: meer over de CDC; Reader’s Digest; Newsbeat op BBC 23/5/18
- Trial by error: NICE neemt het Lightning Process in beschouwing 28/5/18
- Trial by error: mijn woordenwisseling met de hoofdonderzoekers van PACE, in NY Times in 2011 29/5/18
- Trial by error: BMJ “onderzoekt” nog steeds de paper over het Lightning Process 4/6/18
- Trial by error: mijn brief aan Parlementslid Monaghan over BMJ-studies 5/6/18
- Trial by error: een brief aan gezondheidsambtenaren over de lakse redactionele maatstaven van BMJ 6/6/18
- Trial By Error: mijn brief over de BMJ-studie aan het Science Media Centre 6/6/18
- Trial By Error: nog enkele brieven over BMJ’s gebrekkige pediatrische studies 11/6/18
- Trial By Error: een leerplan voor behandeling van CVS met CGT 13/6/18
- Trial by error: een brief aan NICE over het IAPT-programma 18/6/18
- Trial by error: Sir Simon trapt bal in eigen doel 18/6/18
- Trial by error: een open brief aan The Lancet, twee jaar later 19/6/18
- Trial by error: Professor Sharpes driftige opmerkingen – in wiens naam spreekt hij eigenlijk? 25/6/18
- Trial by error: mijn gesprek met professor Bishop 25/6/18
- Trial by error: Professor Sharpes briefing aan Monaghan vóór de hoorzitting 2/7/18
- Trial by error: mijn brief aan Fiona Godlee 2/7/18
- Trial by error: zijn alle experts in klinische studies fan van PACE? 9/7/18
- Trial by error: nog maar eens een oproep aan The Lancet, met meer handtekeningen 10/7/18
- Trial by error: wachten op Godlee 11/7/18
- Trial by error: mijn brief aan het Wetenschappelijk en Technisch Comité van het Parlement 11/7/18
- Trial by error: de inhoudsloze “noot van de redactie” bij de studie over het Lightning Process 16/7/18
- Trial by error: de update van CDC voor zorgverstrekkers 30/7/18
- Trial by error: Mayo blijft pleiten voor GET 6/8/18
- Trial by error: open brief aan The Lancet, versie 3.0 13/8/18
- Trial by error: de BPS-brigade trapt bal wéér in eigen doel 15/8/18
- Trial by error: meer Mayo alsjeblieft 20/8/18
- Trial by error: rekruteringsadvertentie voor FITNET-NHS maakt reclame voor “herstel” 20/8/18
- Trial by error: mijn brief aan Red Whale/GP Update 22/8/18
- Trial by error: nog een brief aan BMJ’s Dr Godlee 27/8/18
- Trial by error: Professor Edward brief aan Fiona Watt van MRC 28/8/18
- Trial by error: de Cochranecontroverse 3/9/18
- Trial by error: hoe staat het eigenlijk met de MAGENTA-studie? 17/9/18
- Trial by error: Bruce Levin over “hoe je een gerandomiseerde klinische studie NIET uitvoert” 18/9/18
- Trial by error: de open brief aan Netflix over Afflicted 24/9/18
- Over lichamelijke symptomen die afgewimpeld worden als “tussen de oren” 27/9/18
- Trial by error: de conferentie van de CFS/ME Research Collaborative 1/10/18
- Trial by error: mijn meest recente brief aan Archives of Disease in Childhood 8/10/18
- Trial by error: mijn eerste post over het IAPT-programma 10/10/18
- Trial by error: Per Fink in New York 16/10/18
- Trial by error: de zielige reactie van de Psychosomatische Conferentie 17/10/18
- ME/CVS is geen psychosomatische ziekte 18/10/18
- Mijn brief aan organisator van 4 e Psychosomatiekconferentie aan Columbia 19/10/18
- Trial by error: Cochrane trekt gebrekkige review over lichaamsbeweging in 19/10/18
- Een steunbetuiging aan Cochrane 23/10/18
- Trial by error: waar blijft die verontschuldiging, BMJ Open? 24/10/18
- Trial by error: drie jaar verder… 28/10/18
- Trial by error: wéér een brief over de studie over het Lightning Process 7/11/18
- Trial by error: een Australische uitwisseling met professor Sharpe 8/11/18
- Trial by error: hoe ontwijk je ethische review? 12/11/18
- Trial by error: enkele bedenkingen over NICE 19/11/18
- Trial by error: goed nieuws over Cochrane 3/12/18
- Trial by error: BMJ zag Bristols ethische vrijstellingen door de vingers 4/12/18
- Trial by error: een nieuwe zet van Cochrane 10/12/18
- Trial by error: het Noorse perspectief 12/12/18
- Trial by error: de nieuwe studie over interferon voor “CVS” 19/12/18
- Trial by error: Australisch ontwerprapport nodigt uit tot commentaar 24/12/18
- Trial by error: “Geen woorden, maar daden!”, zeggen patiënten tegen NIH 26/12/18
- Trial by error: mijn brief aan de seniorauteur van de studie over het Lightning Process 7/1/19
- Trial by error: verdere bedenkingen over de interferonstudie 7/1/19
- Trial by error: weer een Parlementair Debat voor Carol Monaghan 21/1/19
- Trial by error: mijn zesmaandelijks overzicht 22/1/19
- Trial by error: het werkgerelateerd advies van Action for ME 23/1/19
- Trial by error: Steve Brines verontrustende uitspraak in het parlementaire ME-debat 28/1/19
- Trial by error: mijn brief aan Professor Chew-Graham over METRIC 28/1/19
- Trial by error: Bristol onderzoekt Crawleypapers 31/1/19
- Trial by error: enkele bedenkingen over een aanstaand artikel 31/1/19
- Trial by error: de vragen van de verslaggever voor professor Racaniello 31/1/19
- Trial by error: wat meer over Bristols onderzoek 1/2/19
- Trial by error: een terugblik op de studie over de afwezigheid op school 3/2/19
- Trial by error: en nog een “repliek vooraf”… 5/2/19
- Trial by error: HRA-rapport praat PACE niet goed 6/2/19
- Trial by error: BMJ past PACE-artikel van vorige week aan 12/2/19
- Trial by error: mijn vragen aan de PACE-professoren 13/2/19
- Trial by error: Brieven aan Fiona Godlee en Nigel Hawkes 18/2/19
- Trial by error: Professor Sharpe vraagt om intrekking van artikels 18/2/19
- Trial by error: de kostprijs van SOLK 25/2/19
- Trial by error: wie heeft de documenten over de schoolstudie? 4/3/19
- Trial by error: stomme studies 6/3/19
- Trial by error: grote Amerikaanse zorgverzekeraar wijzigt koers! 11/3/19
- Trial by error: mijn brief aan professor Hotopf over Bristols schoolafwezigheidsstudie 18/3/19
- Trial by error: update van Cochrane en laatste brief van Caroline Struthers 20/2/19
- Trial by error: Cochranes rapport over Courtneys klacht 12/3/19
- Trial by error: mijn verslaggeving over ME/cvs en aanverwante controverses 27/3/19
- Trial by error: mijn brief aan Kate Kelland 18/3/19
- Trial by error: de zielige reactie van CDC aan Reuters 25/3/19
- Trial by error: meer over Kaiser Permanente 1/4/19
- Trial by error: april is crowfundingmaand aan Berkeley 1/4/19
- Trial by error: Amerikaanse Top voor ME/cvs-artsen 2/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 1 8/4/19
- Trial by error: mijn meest recente brief aan Bristol 9/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 2 en meer over Sharpe en Chalder 15/4/19µ
- Trial by error: update over Reuters 18/4/19
- Trial by error: ik kom even terug op het verhaal in Reuters 21/4/19
- Trial by error: crowdfunding, week 3: je donatie wordt verdubbeld 22/4/19
- Trial by error: Jennie Spotila over toespraak directeur NIH 23/4/19
- Trial by error: weer een brief aan de juridische dienst van Bristol 29/4/19
- Trial by error: mijn opvolgingsbrief aan Reuters 30/4/19
- Trial by error: mijn brief over SOLK aan British Journal of General Practice 6/5/19
- Trial by error: mijn gesprek met British Journal of Medical Practice 7/5/19
- Trial by error: ik schreef nog maar eens aan Bristol 13/5/19
- Trial by error: crowdfunding is ten einde! 14/5/19
- Trial by error: pleidooi aan Fiona Godlee over een bekend thema 16/5/19
- Trial by error: mijn opvolgbrief aan het British Journal of Medical Practice 20/5/19
- Trial by error: Lightning Process “doeltreffend”? Dat meen je toch niet? 20/5/19
- Trial By Error: mijn meest recente brief over de studie over het Lightning Process: update 22/5/19
- Trial by error: British Journal of Medical Practice stemt in met correctie over SOLK 29/5/19
- Trial by error: Professor Edwards schrijft naar Dr Godlee van BMJ over de LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: tijd om de LP-studie in te trekken; Brief aan Archives of Disease in Childhood 3/6/19
- Trial By Error: een FOI-aanvraag aan Bristol over LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: terugkijk op mijn vragen aan Science Media Centre over Bristols LP-studie 3/6/19
- Trial By Error: een tweede brief aan seniorauteur LP-studie 5/6/19
- Trial By Error: opvolging van mijn opvolgingsbrief aan Dr. Segal over citatie LP-studie 5/6/19
- Trial by error: hé BJGB, waar blijft die correctie over de kostprijs van SOLK? 10/6/19
- Trial by error: BJGP-correctie op komst; BMJ blijft ons hardnekkig negeren 11/6/19
- Trial by Error: een brief aan Bristol over mijn recente FOI-verzoek; plus update 12/6/19
- Trial By Error: weer een review die de LP-studie vernoemt, dus ik klim weer in mijn pen 24/6/19
- Trial By Error: een update over de pediatrische SOLK-review 26/6/19
- Trial By Error: FOI-antwoord uit Bristol over LP-studie; correctie in BJGP over SOLK /1/7/19
- Trial By Error: mijn brief aan Professor Chew-Graham over de kostprijs van SOLK 1/7/19
- Trial By Error: bedenkingen over SOLK en Bermingham; Brief aan Professor Payne 8/7/19
- Trial By Error: Mary Dimmock over de nieuwe bewijsreview van de CDC 10/7/19
- Trial By Error: ons contact met vakblad BMJ over “correctie” LP-studie 15/7/19
- Trial By Error: Britse klinieken gaan te laks om met schade door behandeling, zegt studie 16/7/19
- Trial By Error: nieuwe GET-onzin uit Australië 29/7/19
- Trial By Error: een slecht geïnformeerd artikel in The Guardian 13/8/19
- Trial By Error: mijn interview met de Australische Dr. Don Lewis 19/8/19
- Trial By Error: Joan McParlands getuigenis over het Lightning Process 21/8/19
- Trial By Error: BMJ’s gedrag is moreel failliet – open brief aan Dr. Godlee 28/8/19
- Trial By Error: oproep tot intrekking van de LP-studie 3/9/19
- Trial By Error: hoofdauteur nieuwe bias-richtlijn Cochrane was coauteur LP-studie 31/8/19
- Trial By Error: meer over Cochranes nieuwe tool i.v.m. risico op bias 4/9/19
- Trial By Error: nog meer experts roepen Godlee op tot intrekking LP-studie 9/9/19
- Trial By Error: Dr. Godlee krijgt weer keiharde brieven van experts 11/9/19
- Trial By Error: nieuwe lading brieven aan Dr. Godlee over BMJ’s flaters i.v.m. LP-studie 16/9/19
- Trial By Error: mijn brief aan professor Chalder over de PRINCE-studie 16/9/19
- Trial By Error: mijn brief aan BMJ Open i.v.m. foute bewering over SOLK 18/9/19
- Trial By Error: hoe zit het met de Cochranereview over bewegingstherapie? 24/9/19
- Trial By Error: waar blijft Bristols rapportage over Professor Crawleys ethische misstappen? 2/10/19